Actul creativ de Rick Rubin | Creativitatea ca mod de a accesa cea mai bună versiune a sinelui

Fost președinte al Columbia Records, Rick Rubin este considerat cel mai important producător muzical din ultimii 20 de ani. A fost inclus de revista Time în top 100 cele mai influente de persoane din lume.


Mi-am propus să scriu o carte despre ce trebuie să faci pentru a crea o operă de artă excepțională. În schimb, a ieșit o carte despre cum să fii, dezvăluie Rick Rubin despre volumul său de debut, Actul creativ, publicat de Editura TREI. Nominalizată la categoria „cea mai bună carte de nonficțiune din 2023”, Actul creativ este o introducere în lumea artei. O reflecție despre creație, ce înseamnă să fii artist și creativitate ca mod de a accesa cea mai bună versiune a sinelui.

Rick Rubin a contribuit la popularizarea hip hop-ului și la lansarea unor trupe precum Beastie Boys, Geto Boys, Run-DMC, Public Enemy și LL Cool J. Carierele unor artiști din sfera heavy metal, rock alternativ, hard rock, nu-metal și country au fost marcate de influența producătorului.

 

Celebrul producător mărturisește că, de-a lungul vieții, a reflectat constant la tema creativității. De unde vin marile idei, ce înseamnă să fii artist, cum poate fi stimulată creativitatea și ce este arta. Sunt doar câteva dintre întrebările care își găsesc răspuns în Actul creativ.

 

Cu toții suntem creatori

Celebrul producător muzical crede că suntem cu toții creatori. Creativitatea nu este o calitate rară, nici dificil de accesat, ci un aspect fundamental al condiției de a fi om. Este dreptul nostru din naștere. Ceativitatea nu este legată neapărat de practicarea vreunei forme de artă, ci poate apărea în orice aspect al vieții. Într-o conversație care ne mișcă, o soluție ingenioasă la o problemă, e prezentă în modul prin care abordăm o relație sau în reinterpretarea unei rețete.

Actul creativ este o carte prin care autorul dorește să ajute fiecare cititor să-și acceseze creativitatea pentru a atinge potențialul său maxim. Prin sfaturi practice, multe testate pe muzicienii sosiți în studiourile sale, Rick Rubin încearcă să-și determine cititorii să conștientizeze că înlăuntrul lor există resurse enorme de creativitate. Arta este unul dintre cele mai simple moduri de a împărtăși celorlalți viziunea proprie despre lume.

Arta are capacitatea de a trece dincolo de limitările limbajului. Poate vindeca atât creatorul, cât și pe cel din public. Cultivarea atenției, a spontaneității, întoarcerea la inocența copilăriei, trăirea clipei prezente, prețuirea jocului sau interesul pentru lumea interioară sunt doar câteva calități a căror cultivare potențează creativitatea. Rick Rubin consideră că talentul este abilitatea de a lăsa ideile să se manifeste prin tine. În artă, punctul personal de vedere contează și nu neapărat perfecțiunea. Iar rolul artistului este, printre altele, de a ne aminti cine suntem, dar și cine putem fi.


Comunicat adaptat pentru WordPress de Briana Lupea
1
Briana Lupea
Sunt Briana, mare iubitoare de cărți, muzică, dans și animale. Scriu articole petru AIVI și, în secret, poezii. V-am spus că îmi place absolut fiecare lucru pe care îl fac pentru AIVI?