Yagoria - open call ateliere FOTO Yagoria

Yagoria dă startul atelierelor eco-performative

Plastic Art Performance Collective, grup de inițiativă eco-artistică, lansează un apel pentru participare la trainingul de ateliere eco-performative din cadrul proiectului Yagoria.

Co-finanțat de AFCN, proiectul urmărește introducerea conceptului și practicii de eco-performance în spațiul artistic românesc. Activitățile se desfășoară în perioada februarie-noiembrie 2022 și cuprind dezvoltarea de noi procese și producții coregrafice, video-performative, o platformă online dedicată, precum și ateliere.

În perioada 25 mai – 7 iunie 2022 vor avea loc cinci ateliere teoretice și practice, susținute de artiste și creatoare interdisciplinare. Atelierele se vor derula atât în mediul online, cât și fizic –  în spații verzi din București.

Citește și: TEATRU | Iubire și timp cu „Marina și Ulay”

Modulele se adresează în special tinerilor artiști din sectorul coregrafic și performativ – performeri, dansatori, coregrafi, scenografi, actori, artiști vizuali, dar și studenților la facultăți cu profil ecologic, precum și celor interesați în special de intersecția artelor cu preocupările de mediu, etnologie, antropologie culturală, artă activistă, artiști vizuali și multidisciplinari.

Vor avea loc următoarele:

  • Atelierul de performance în context ritualic coordonat de Aigul Keosep care va orienta corpul și atenția asupra beneficiilor dansului în context ritualic, experiențial, pornind de la practici culese din Asia, India, până în America de Sud / fizic / 25.05 / 30.05.22;
  • Multiplele valențe pe care le întruchipează măștile în context performativ tradițional sunt punct de plecare pentru o explorare vizuală, cu mijloacele antropologiei culturale, în obiceiurile cu măști din spațiul românesc și balcanic pentru Georgiana Vlahbei / modul online / 28.05./ 2.06.2022;
  • Care este legătura dintre art-terapy prin mișcare și ecoperformance? În cadrul atelierului său, Alina Tofan, performer, art-terapeut și artist multidisciplinar, va lucra cu elemente ale naturii, explorând sonor, corporal și emoțional spații naturale din oraș / 30.05.2022;
  • De ce designul bun astăzi poate fi doar sustenabil? Cum includem componenta circulară în procesul de creație? Modulul practic de eco-design coordonat de creatoarea Ecaterina Colasiz (KateriniMou) se va desfășura în spațiul atelierului propriu din București / 6.06.22

Citește și: Portret: Alina Tofan & Răzvan Omotă – un power tandem al performance-ului românesc

Andreea Lupescu propune, prin atelierul de self-branding, o introducere în mijloacele de conturare a unui profil artistic, folosind noțiuni de comunicare, tehnici, recomandări pentru ce înseamnă prezență online ca tânăr creator la început de drum/ online 6.06.2022.

Atelierele vor fi deschise printr-o sesiune introductivă și se vor încheia cu o sesiune de concluzii și take-aways ale perioadei de training, în prezența tuturor participanților.

Participarea este liberă, în baza înscrierii prealabile. Termenul limită pentru înscrieri: 22 mai 2022. Mai multe informații despre condiții de participare și programul detaliat al atelierelor în anunțul public și la adresa de e-mail plastic.memorie.risipa@gmail.com

PROIECTUL YAGORIA ESTE CO-FINANȚAT DE AFCN (ADMINISTRAȚIA FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL) și coordonat de Asociația Macaia.

Proiectul este derulat de Plastic Art Performance Collective, grup artistic format sub umbrela Asociației culturale Macaia, care atrage atenția asupra risipei colective și a unor teme precum: criza globală a plasticului și poluarea cu obiecte de unică folosință, schimbările climatice, intervențiile abuzive de tipul defrișărilor ilegale – teme abordate prin filtrul artistic.

1
Teodora Dumitroaea
Mereu mi-au plăcut poveștile. Și mereu mi-au plăcut oamenii. Iar când legi oamenii de povești, ajungi la viață, la comunitate, la ideea de a primi și de a oferi.