Volumul „Moda între evoluție și mutație”, coordonat de Valentina Marinescu și Dan Podaru, recent apărut la editura Tritonic, în cadrul colecției „Comunicare media”, reprezintă o nouă cale de acces către universul modei contemporane.
Volumul Moda, între evoluție și mutație
„Volumul Moda, între evoluție și mutație, realizat împreună cu Prof. Univ. Dr. Valentina Marinescu reprezintă o nouă cale de acces către universul modei contemporane. Materialele prezente în acest volum explică și decodează resorturile interioare ale industriei modei și ale ariilor sale conexe. Moda este un fenomen multidisciplinar ce poate fi analizat atât din perspectiva comunicării cât și din perspectivă sociologică, istorică sau artistică”, punctează lector univ. dr. Dan Niculae Podaru.
Despre Dan Podaru
Dan Podaru (n. 1972) este lector univ. dr. în cadrul Departamentului de Antropologie Culturală și Comunicare la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Este Doctor în Științele Comunicării din anul 2013. Domeniile sale de interes academic includ semiotica modei, fashion studies, studiile de gen și mutațiile de gen la nivelul modei, domeniul comunicării publice și interacțiunea universului modei cu publicitatea.
În anul 2013 a publicat volumul Semiotica modei. Mutații de gen în moda contemporană la Editura Universității din București. Este co-autor, alături de profesor univ. dr. Valentina Marinescu, al volumelor Modă, gen și identitate, 2015, Societatea contemporană, între comunicare artefacturală și stil, 2017, Modă, comunicare și tehnologie, 2020. Alături de conferențiar univ. dr. Romina Surugiu, a publicat Modă, Publicitate, Consum, 2022. Volumele au apărut la Editura Tritonic.
Din anul 2021, este inițiatorul și coordonatorul programului de masterat Modă, Publicitate, Consum, din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Din anul 2022, este coordonatorul seriei Modă, colecția Comunicare Media din cadrul Editurii Tritonic din București.
„Evoluția modei reprezintă de fapt evoluția societății iar schimbările din modă au fost posibile doar odată cu cele sociale. De aceea titlul volumlui Moda intre evoluție si mutație nu este doar inspirat de ci și ancorat în ADN-ul profund al fenomenului modei contemporane”, spune Valentina Marinescu.
Valentina Marinescu
Valentina Marinescu este profesor doctor la Departamentul de Sociologie din Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. La nivel de masterat, predă Metode de cercetare în științele comunicării. În ciclul de licență, predă Teorii ale comunicării și Sociologia mass media. Domeniile sale principale de cercetare sunt: comunicarea și studiile media în Europa de Est.
Ultimele volume publicate sunt: Marinescu, V., Rovența-Frumușani, D. Concepts-clés de la communication environnementale et du développent durable, Presa Universitară Clujeană, Cluj, 2020; Marinescu, V., Rovența- Frumușani, D. Communication, environnement et développement durable: études de cas, Presa Universitară Clujeană, Cluj, 2020; Marinescu, V. Food, Nutrition and the Media. Palgrave Macmillan, Cham, 2020.
Despre volumul Moda, între evoluție și mutație
Valoarea lucrării de față este dată de o serie de argumente care țin de arhitectura construcției, nu doar de actualitatea conținutului sau acuratețea analizelor. Aș remarca rețeta privind modalitatea inovatoare de organizare a perspectivelor și asamblarea lor într-un demers aparent hibrid, dar condus de un fir logic important: analiza unui fenomen nu poate rămâne la nivelul teoriilor clasice și nici la privirea dinafară. Cei doi coordonatori, Dan Podaru și Valentina Marinescu, au preferat combinarea demersului etic cu cel emic, în sens antropologic. Dacă analiștii preferă dimensiunea etică, adică studiul din exterior, prin observații, hermeneutică sau cercetare, demersul emic este cel al celor care se află în interiorul comunității formată de lucrătorii din modă sau industria vestimentației” – Vasile Sebastian Dâncu
Citește și „Confesiunile domnului Freejoy”: Prima lovitură de geniu a cărții sunt personajele.
Editura Tritonic
Editura Tritonic, fondată în 1993, este o prezență semnificativă pe piața editorială românească de aproape trei decenii. În 2011, Tritonic Books a preluat brandul, consolidându-și reputația și diversificându-și portofoliul de publicații.
Structura editorială a Tritonic Books este bine definită, acoperind două mari direcții:
Carte academică: Această direcție reprezintă o platformă vitală pentru diseminarea cunoașterii și cercetării în diferite domenii. Cu aproximativ 100 de titluri noi anual, Tritonic Books a dezvoltat colecții esențiale precum Comunicare Media, Sociologie și multe altele.
Carte de ficțiune: Tritonic Books oferă cititorilor o gamă variată de opțiuni în domeniul ficțiunii, structurată în patru colecții distincte. Acestea sunt: Mystery & Thriller, SF & Fantasy, Cașmir (romane de dragoste) și LIT (colecția de literatură). Prin aceste colecții, editura aduce în fața cititorilor români opere clasice și lucrări contemporane, reflectând diversitatea genurilor și gusturilor literare.
Distribuția cărților se realizează atât prin intermediul unei librării virtuale proprii, cât și prin platforme online și librării din țară. Printre acestea se numără Libris.ro, Elefant.ro, Librarium (Cartepedia), Cărturești și o serie de librării independente. Tritonic Books asigură accesibilitatea și disponibilitatea cărților sale în întreaga țară.
Un comunicat adaptat pentru WP de Alina Stan
Lasă un răspuns