banner videoart
Banner VideoArt 2023

VideoArt Garden: COATINGS (14-17 septembrie)

VideoArt Garden este un program în aer liber, care va avea loc în perioada 14-17 septembrie 2023. Este dedicat artei video și proiecțiilor de filme. Va fi însoțit de discuții tematice, de experimente sonore și de de poezie în grădina Cazărmii U, o clădire istorică situată în centrul Timișoarei.

Selecția de filme este realizată de artista Larisa Crunțeanu și de curatoarea Cristina Stoenescu. Se concentrează pe expresii artistice din regiune, atât istorice, cât și contemporane, în parteneriat cu organizații locale și internaționale.


Evenimentul de patru zile cu filme, discuții și performance-uri va avea tema Coatings. Conectează conceptual natura imaterială, efemeră, a mediilor artistice time-based, și corpul texturat al picturii sau al suprafețelor sculpturale. Astfel, subliniază ethosul cross-media al programului.

Suprafața, the coating, nu este chiar corpul, ci mai degrabă învelișul său. Acesta urmează curbele unui volum și descrie o stare intermediară, o tensiune superficială, între textură și expunere.

 

banner videoart
Banner VideoArt 2023

 

De la produse industriale la produse agricole, de la îmbrăcăminte la amenajarea peisajului, de la limbaj la cortexul paralimbic, totul are o suprafață care îl ține împreună. Una care îi conferă un anumit aspect și îl face să relaționeze cu exteriorul într-un anumit mod.

Filmele prezentate în selecție vor alterna între ideea de peliculă și corp narativ, între experiment vizual și tehnic. Acestea reprezintă, în același timp, un mijloc de reflecție asupra imaginii în mișcare, ca o suprafață iridescentă ce produce iritații la contactul vizual.

VideoArt Garden este prima inițitivă din România care aduce în atenția publicului larg producții artistice contemporane din regiune într-o serie de proiecții nocturne. Totul se va întâmpla în centrul Timișoarei, alături de momente de performance, discuții cu invitați internaționali și lecturi live.

 

Intrarea este liberă, cu intenția de a crea o atmosferă liberă și degajată, pentru experimental vizual și schimburi de idei, intenții colaborative.

AICI GĂSIȚI ȘI EVENIMENTUL PE FACEBOOK


Un comunicat adaptat pentru WordPress de Teodora Dumitroaea

1
Teodora Dumitroaea
Mereu mi-au plăcut poveștile. Și mereu mi-au plăcut oamenii. Iar când legi oamenii de povești, ajungi la viață, la comunitate, la ideea de a primi și de a oferi.