Aranjament de cafea și cafele / by George

Viață de barista. Arta de a prepara cafea

Zilele decurg altfel când la prima oră de bucurăm de o cafea. Am vorbit cu George pentru a înțelege cum este viața unui barista, și l-am rugat să ne povestească despre arta preparării cafelei.

Pentru mulți dintre noi, cafeaua este primul gând al dimineții, rutina de zi cu zi, doza cotidiană de energie fără de care nu putem funcționa. Pentru alții, însă, cafeaua este mult mai mult de atât. Reprezintă literalmente un stil de viață, o pasiune, un job full time. În cea de-a doua categorie se află acei omuleți magici numiți barista, care au un talent extraordinar în a face ca lucrurile să pară mult mai ușoare decât sunt cu adevărat.

Nu ai nevoie de ceva anume pentru a practica această meserie, nici de diplomă (neapărat) sau de o superputere, ci doar de multă răbdare. Drept urmare, oricine poate să se aventureze în acest trip haotic, al cărui viitor arată din ce în ce mai roz. Un exemplu viu sunt chiar eu, care am lucrat pe timp de vară timp de aproximativ două luni într-un bar, pe partea de cafea, fără să fi știut înainte cum funcționează un espressor sau care e diferența dintre un flat white, cappuccino, sau latte. Toate acestea le-am învățat pe parcurs.

George, un barista dedicat FOTO Arhivă personală

Cafea bună cu zero zahăr

Acolo, l-am întâlnit pe George, cu marea lui pasiune pentru cafea. Am ajuns la o concluzie șocantă: poți să bei o cafea bună cu zero zahăr sau fără siropuri și îndulcitori, atâta timp cât există cineva la fel de priceput ca George ca să ți-o prepare.  Din toată experiența mea de barista (sunt sigură că și alți barista vor rezona), pot spune că unul dintre cele mai dificile momente este cel în care trebuie să prepari crema de lapte, un proces elaborat, care necesită multă practică și multă răbdare pentru a ajunge în final la acea structură silky a laptelui, care este de dorit nu doar pentru că este mult mai favorabilă pentru latte art, dar și pentru că gustul cafelei este unul mult mai bun. Pentru mai multe informații și pentru detalii ceva mai tehnice, George a fost de acord să îmi răspundă la câteva întrebări.

 

Citește și: Ferencz Áron și proiectul „Rezonanțe”

AIVImedia.hub: În primul și în primul rând, spune-ne cu ce se ocupă mai exact un barista?

George: Un barista se ocupă de partea de cafea, de tot ce înseamnă cafea, atât espressor-ul, râșnița, reglarea măcinăturii, reglarea presiunii steamer-ului și prepararea cafelei, fie ea la filtru sau la espressor.

Care este diferența dintre un barista și un bartender?

Bartenderul se ocupă de drinks, de mixologie, iar barista, de partea cu cafea, aceștia completându-se unul pe celălalt. Barista trebuie să aibă și cunoștințe de mixologie, pentru că ține tot de bar, iar, la fel, un bartender ar trebui să aibă niște cunoștințe pentru partea care ține de cafea.

Cum arată o zi normală la locul de muncă?

Ajungi la muncă, pornești espressor-ul, pornești râșnița, pui cafeaua proaspătă în vasul râșniței, îți prepari cafeaua, o deguști, observi măcinătura, dacă e nevoie să fie schimbată sau nu… Și așa începe ziua, cu primii clienți, preparând cafelele. În timpul zilei se observă și se schimbă măcinătura, trebuie să fii tot timpul atent. Aici intervin cântarele. Dacă râșnița nu are un cântar încorporat, atunci un barista folosește un cântar mic, special pentru cafea, atât pentru cea care se macină cât și pentru cafeaua în sine, pentru shoturile de espresso.

 

Citește și: Snowboarding: mai mult decât un sport

Care este secretul cafelei bune?

Asta depinde de fiecare barista în parte. Fiecare are modul propriu de preparare a cafelei, nu există doi care să prepare exact la fel. E posibil ca la unii să fie doi-trei mililitri în plus, la alții în minus, tipul de măcinătură, cafeaua pe care o folosesc. Unii o preferă mai acidă, alții mai puțin acidă. Unora le plac aromele mai florale, iar alții le preferă pe cele citrice. Dar depinde, e o chestie  diversificată.

Este cafeaua lungă „mai slabă” decât un espresso?

NU! Espressoul e mai aromat. Aud pe multă lume care spune că bea espresso și zice: mamă, ce tare e! Dar nu, cu cât lași să curgă mai multă cafea, cu atât îi vine tăria mai mare. Dacă trece de aproximativ 40 de ml, cafeaua începe să se ardă, ajungând astfel să extragem acea parte a cafelei care nu ar trebui normal consumată. De aici vine tăria cafelei, pentru că din zațul ars se face nessul, care, știe toată lumea, e cea mai tare cafea. Deci, cafeaua lungă e mai tare ca un espresso.

Care e cea mai mare provocare pentru cineva care își dorește să devină barista?

El însuși. Dacă vrea cu adevărat să facă ceva, e nevoie să se autodepășească, să continue să avanseze. Sunt chestii care necesită timp. Provocarea e timpul, să ai răbdare, să înveți, să asculți, ca în orice domeniu (acesta fiind și un domeniu foarte extins). Multă lume spune că, da, e ușor să faci cafea. De fapt, e vorba de un proces care poate lua ani. E o chestie care se află în continuă dezvoltare și tot timpul ai ceva nou de învățat. Deci, asta ar fi cea mai mare provocare: învățarea continuă.

 

Un expert al cafelei este și prietenul nostru, Francesco Magaldi, emblema vie a cafenelei Facefood din Botoșani. Dacă-i urmăreai contul de Facebook acum un an, ai fi citit multe despre prepararea cafelei în stil autentic italian, și în toate discuțiile cu el a fost limpede că zahărul și alte substanțe adăugite nu sunt deloc încurajate de virtuozii cafelei.


Un text documentat și redactat de Nicoleta Ploață, studentă în anul II la UBB, Facultatea de Litere. Nicoleta se numără printre cei 29 de studenți care-și fac stagiul de practică profesională în 2021/2022 la noi.

Redactare: Radu Eremia

Foto: Nicoleta Ploață/ Arhivă personală

3