Foto Vanner Collective din timpul piesei Lungs
Sursă foto: www.wearevanner.com

Vanner Collective | Teme actuale într-o manieră accesibilă

În luna noiembrie, compania independentă de teatru Vanner Collective  propune pe scenă spectacole din repertoriul său, în cadrul proiectului „Deschis – microstagiune de spectacole invitate”, de la Teatrul Masca din București, și în programul Festivalului Caleido, care se va desfășura la Timișoara.


Nota redacției: Dacă vrei să afli mai multe despre istoria Teatrului Masca, citește materialul scris de Cezar Barbu pentru primul număr din #poveștiri de cartier.

Reprezentațiile din perioada următoare sunt: LUNGS (3 & 25 noiembrie, Teatrul Act), Cassandra (4 noiembrie, Teatrul Masca & 30 noiembrie, Apollo 111), Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons (18 noiembrie), Tot ce-i minunat în lume (24 noiembrie la unteatru) și KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci (17 noiembrie, Teatrul Național „I. L. Caragiale” & 28 noiembrie, Festivalul Caleido, Timișoara).

Echipa creativă a Vanner Collective propune spectatorilor teme actuale (eco-anxietatea, traume transgeneraționale, importanța comunicării). Își dorește ca publicul să devină parte din comunitatea lor, a celor aflați într-un proces continuu de descoperire și redescoperire.

 

Foto Vanner Collective din timpul spectacolului Lungs
Sursă foto: www.wearevanner.com

LUNGS (3 & 25 noiembrie, Teatrul ACT)

Între o pandemie și un război, între schimbările climatice și răsturnările politice, ,,doi” devine ,,trei”, iar lumea este pe cale să se schimbe odată cu ei. Într-o perioadă marcată, la nivel global, de anxietate, terorism, stări meteo instabile și vremuri politice nesigure, un cuplu tânăr își dorește un copil. LUNGS este o poveste de dragoste, ușor dezechilibrată, tăios de onestă, amuzantă, tensionată și actuală. Vorbește despre o generație pentru care lipsa siguranței este un mod de a exista.

Text: Duncan Macmillan. Cu: Denisa Nicolae și Liviu Romanescu. Regia: Nicolae Constantin Tănase. Scenografia: Adeline Andreea Bădescu. Durata: 1h30m (fără pauză).

Bilete: https://www.mystage.ro/spectacole/lungs-335

 

Cassandra (4 noiembrie, Teatrul Masca & 30 noiembrie, Apollo 111)

În tine sunt două Cassandre. Una se întreabă dacă-n povestea asta nu erau, de fapt, doi lupi. Cealaltă a depășit momentul și se pregătește să iasă-n oraș astă seară. Cassandra e o scriitoare care rămâne fără voce în ziua în care trebuie să compună și să citească elogiul mamei sale. Dispariția figurii materne declanșează un proces de auto-analiză comic-absurd prin care Cassandra încearcă să-și găsească locul, să-și înțeleagă propria feminitate, raportându-se ironic la normele sociale moștenite. Spectacolul devine o călătorie prin mintea acestei femei într-o notă sarcastică și provocatoare.

Text: Norah Sadava & Amy Nostbakken. Traducere: Denisa Nicolae. Cu: Denisa Nicolae & Mihaela Velicu. Regie: Leta Popescu. Scenografie: Tudor Prodan. Muzică: Mihai Dobre. Mișcare scenică: Ștefan Lupu. Pregătire muzicală: Oana Pușcatu. Sunet: Daniel Octavian Nae. Lumini: Marius Nițu. Recomandare vârstă: 16+.

Bilete Teatrul Masca: https://www.mystage.ro/spectacole/cassandra-4155/

Bilete Apollo 111: https://eventbook.ro/theater/bilete-cassandra-apollo111

Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons (18 noiembrie, unteatru)

Dintre cuvintele care dor și cuvintele care mint vom fi tentați întotdeauna să le alegem pe cele mai frumoase. Dar la un moment dat se vor epuiza și ele. Spectacolul vorbește despre intimitate și modul în care ea evoluează. În doar 140 de cuvinte. Ce faci când lumea ta e pe cale să devină din ce în ce mai mică?Amenințați de o distopie în care legea le interzice oamenilor să rostească mai mult de 140 de cuvinte pe zi, Bernadette și Oliver încearcă să găsească noi metode de a comunica. El luptă împotriva legii Șșșt cu toate armele pe care le are, ea refuză să creadă până în ultimul moment că un astfel de lucru este posibil.

Autor: Sam Steiner. Actori: Denisa Nicolae & Liviu Romanescu. Regia: Iulia Grigoriu. Scenografia: Răzvan Bordoș. Light design: Alexandru Matios. Sound design: Bogdan Moroșanu.

Bilete: https://www.unteatru.ro/bilete/

 

Foto Vanner Collective din timpul unui spectacol
Sursă foto: www.wearevanner.com

Tot ce-i minunat în lume (24 noiembrie, unteatru)

Pentru fiecare moment dificil, apăsător, pentru care pare că nu există ieșire, se ivește un motiv la orizont pentru care viața merită trăită. O piesă cu un imens succes la public, preluată inclusiv de HBO și tranformată într-un spectacol-documentar. Aceasta propune, într-o cheie inedită și nu lipsită de umor, o temă extrem de serioasă: depresia, alături de cel puțin un milion de motive care să ne amintească că viața e minunată.

Text: Duncan Macmillan și Jonny Donahoe. Cu: Denisa Nicolae. Regia: Nicolae Constantin Tănase. Scenografia: Adeline Bădescu. Durata: 1h30.

Bilete: https://www.unteatru.ro/bilete/

 

KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci (17 noiembrie, Teatrul Național „I. L. Caragiale”)

 

Suntem exact cât lăsăm să se vadă din noi. Suntem ,,intenții bune’’ sau ,,atitudini constructive’’. Suntem ,,teamă de abandon’’ sau ,,reacții spontane’’. Suntem o mulțime de lucruri bune și mai puțin bune. Nu se observă decât cele pe care le exprimăm. Din păcate și din fericire. Piesa reprezintă drumul inițiatic al unui bărbat, în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate.

Text: Raluca Mănescu. Cu: Denisa Nicolae, Liviu Romanescu, Teodora Velescu. Mișcare scenică: Teodora Velescu. Compoziție muzicală: Mihai Dobre. Scenografie și costume: Elena Gheorghe. Pregătire muzicală: Oana Pușcatu. Univers sonor și light design: Alexandros Raptis. Concept: Denisa Nicolae și Liviu Romanescu. Durata: 1h30. Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani.

Bilete: https://www.bilet.ro/eveniment/komorebi-lumina-care-se-filtreaza-printre-copaci-11491-37942

 

Foto Vanner Collective din timpul unui spectacol
Sursă foto: www.wearevanner.com

 

Parteneri media: Radio Guerrilla, IQads, Spotmedia, Presshub, B365.ro, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Liternet, Bookhub, Semne Bune, Revista Golan, Happ.ro, Munteanu

Vanner Collective este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie, în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.

 

Detalii despre spectacole și bilete pe: www.calatorprinteatru.ro. Noutăți pe Facebook și pe Instagram.


Comunicat adaptat pentru WordPress de Briana Lupea

0
Briana Lupea
Sunt Briana, mare iubitoare de cărți, muzică, dans și animale. Scriu articole petru AIVI și, în secret, poezii. V-am spus că îmi place absolut fiecare lucru pe care îl fac pentru AIVI?