Mulțumim, Canva Pro! (editat de Jules)

Valentine’s Day cărticesc: O listă incluzivă

Lux și Tenebris,

doi frați gemeni uniți prin destin

și un gând complicat, dar nestrăin,

veghează deasupra norilor blănoși

iubirea ce-i ocolește pe cei morocănoși


// Frații Valentino… ăăă, Valentin sunt creația exclusivă a Ioanei Micu și a lui Alex Bodnar, care vă servesc aburinde și răspândind inimioare recomandările cărticești incluzive cu ocazia zilei care este astăzi. Ediția aceasta princeps a fost îngrijită de Iulia Dromereschi, care vă promite că va încerca să-i aducă și pe voci proprii la radioul nostru cărticesc //

 

Lux: Ia uite ce am reușit să iau! (spune fericit, jucându-se cu o cutie de ciocolată)

Tenebris: (își îndreaptă privirea către geamănul său, răspunzând ironic) Încă o inimă a unui biet copil?  

Lux: Pe aproape! Asta-i luată de la tipa aia de liceu, pe care aproape am făcut-o să se îndrăgostească de tipul greșit. Mă gândeam să ne răsfățăm puțin, dacă tot e Valentine’s Day.

Tenebris: Avem altceva mai bun de făcut? Măcar să ne delectăm și noi, dacă nu am fost invitați la o cafenea. 

Lux: (zâmbește și deschide ciocolata cu entuziasm, de parcă a cumpărat-o cu proprii bani) Știi de ce îmi aduce aminte ciocolata? De iubire, dar nu orice fel de iubire. Uneori, surpriza asta dulce mă duce cu gândul la fiecare conexiune ce fierbe zilnic între oameni.

Cinderella is dead
FOTO carturesti.ro

Tenebris: (alegând o bomboană cafenie, plină cu marțipan) Nu mă așteptam la nimic altceva din partea ta, dar am să intru în joc. De exemplu, ce poți observa în fața ta este o replică perfectă a relației dintre Sophia și Constance, din Cinderella is Dead, cunoscută și drept Retelling-ul De Care Nu Știai Că Ai Nevoie, scrisă de Kalynn Bayron, unde, într-o lume prinsă într-un basm, fiecare fată trebuie să participe la un bal pentru a păstra vie povestea Cenușăresei. Dar Sophia, față de alte fete, nu își dorește un prinț, ci o prințesă. În încercarea de a scăpa din această societate heteronormativă, ajunge să o cunoască pe Constance și câteva secrete despre povestea originală, pe care tot regatul o slăvește. 

Lux: (dă din cap, în timp ce mănâncă o bomboană) O relație dulce ca marțipanul dinăuntru, pentru ele, însă și cu un strat amărui pe dinafară, la vederea societății. Îmi aduce aminte, parcă, de o altă carte, a lui Becky Albertalli și Adam Silvera, What If It’s Us, unde doi adolescenți, Arthur și Ben, se îndrăgostesc și petrec timp împreună, în ciuda oamenilor care-i judecă la tot pasul. Nu asistăm, ca în cartea ta, la un bal grozav, dar totuși vei descoperi în cuvintele autorilor mai multe teme: acceptarea celor din jur, problemele financiare, care nu ne definesc… și destinul. Un destin dulce, și totuși parcă puțin amărui (șoptește Lux, făcând cu ochiul)

What if it's us
FOTO carturesti.ro

Tenebris: (râde, analizând o ciocolată mai închisă decât precedenta) Eu cred că ai o înclinație către suferință. Sfatul meu, frate drag, deoarece nu văd cum aș putea să te ajut să te ridici la statutul de pozitivitate, este să încerci să citești o carte în versuri, pentru firea ta poetică. Clap When You Land, cum i se zice, este o poveste din perspectiva a două surori, care află de existența celeilalte abia după moartea tatălui lor. O să poți observa cum se dezvoltă atât personajele, cât și conexiunea dintre ele. Pe lângă toate acestea, viețile fetelor sunt complet opuse, evidențiind diferența și prin relațiile pe care le au. Yahaira locuiește în New York, unde duce o viață obișnuită din punctele sale de vedere, întâlnindu-se constant cu iubita sa. Pe de altă parte, Camino muncește din greu pentru a intra la o facultate și locuiește cu mătușa sa într-o casă mică dintr-o zonă destul de prost situată din Republica Dominicană. Se pot studia îndelung contrastele dintre cele două. 

Clap when you land
FOTO carturesti.ro

Lux: Văd că n-ai reușit să prinzi aceeași bomboană dulce ca data trecută. Îmi place tot ce aud, mai ales titlul. New York, moartea, și un contrast între personaje pictează o altă operă preferată, și culmea, tot de la Adam Silvera, Trecutul e tot ce mi-ai lăsat. Personajul principal, Griffin, trebuie să treacă peste decesul fostului său iubit, Theo, și nu doar, dar și peste un sentiment interminabil și sufocant: tristețea și tulburarea obsesiv-compulsivă, despre care știi că nu e tocmai blândă. Griffin găsește, totuși, un miez de speranță în actualul iubit al lui Theo, Jackson, dar pe cât de mare e acea speranță, pe atât de mult se înfige cuțitul în cicatricele și rănile lui Griffin. Gândește-te cât de dureros e. O zi iubești, iar în alta, tot ce ai clădit cade peste inima ta. Și totuși, încă mai ai puterea de a te ridica și de a iubi, după cele întâmplate.

Tenebris: Uau, au trecut amândoi printr-o traumă și reușesc să treacă peste împreună? Se vede clar că relația dintre ei este puternică! (se uită gânditor spre Pământul de sub ei) Milioane de oameni au experimentat atâtea senzații, atâtea iubiri și pierderi, și încă nu au descoperit totul. Iubirea este un fenomen antic și mistic, pe care nimeni nu îl poate stăpâni în totalitate și care poate răsări de oriunde. 

Trecutul e tot ce mi-ai lăsat
FOTO carturesti.ro

Lux: Într-adevăr, pe cât de mistică și puternică e iubirea, pe atât de haotică poate să fie. Iubirea e fie un înger, fie un drac. În cazul meu, sper că va fi un înger. Mă rog, iubirea asta trebuie recunoscută în orice cerc, între orice fel de oameni. Straight sau less straight, iubirea merită sărbătorită și prețuită. 

Tenebris: (luând ultima bomboană) Până la urmă, iubirea este personală… (Can’t Take My Eyes Off You se aude brusc) Ah, cred că va trebui să reluăm discuția asta în altă zi, poate la anul. Momentan avem niște persoane de îndrăgostit. 

Lux: Sunt deja pe mătură!

 

Fotografiile sunt preluate de pe site-ul Cărturești, unde puteți găsi și cărțile recomandate de gemenii noștri Valentino… ăăă, Valentin. Trecutul e tot ce mi-ai lăsat este singura publicată și în traducere în limba română (până acum), în imprintul Young Art al Grupului Editorial ART.


Distribuția audio

Lux – Iulia Dromereschi

Tenebris – Diana Hîncu

2
Diana Hîncu
Sarcasmul și ironia îmi sunt cele mai bune arme... deși uneori sunt însoțite de mult prea multe glume proaste și momente „stânjenante”.
Alexandru Bodnar
Mare iubitor de biscuiți, poezie și cărți horror. Uneori scriu poeme în engleză și articole pentru media.hub, sau mă holbez la pereți, sau ascult muzică. Am menționat că mă mai și holbez la pereți?
Ioana Micu
Unul dintre hobby-urile mele este cititul, datorită acestuia am creat contul de bookstagram și am reușit să particip la festivaluri precum FILIT. În general citesc ficțiune, însă încerc să îmi diversific cât mai mult lecturile.