Unpregant este o carte intensă, plină de aventură, prietenie, dezamăgiri și realizări. Ne arată importanța unei prietenii adevărate, fără minciuni și fără motive ascunse.
Prima dată am văzut Unpregnant pe Instagram și mi-a făcut cu ochiul datorită subiectului despre care nu mai citisem până acum: avortul și sarcina nedorită. Mi-a plăcut ideea unui personaj feminin care face exact ceea ce simte că este corect pentru ea și pentru corpul ei, fără să se lase influențată de mediul în care a crescut și de oamenii care se prefac că îi vor binele. Această carte arată că femeile nu trebuie să se lase influențate de bărbați, că trebuie să facă ce consideră că e mai bine pentru ele și că femeia nu depinde de un bărbat în niciun fel, dar și că nu trebuie să conteze opinia lor în anumite situații.
Cartea ne-o prezintă pe Veronica Clarke, o adolescentă de 17 ani, o elevă model care concurează pentru titlul de șef de promoție. Are iubitul perfect, un grup de prietene cu care se distrează și o familie iubitoare. Viața ei este dată peste cap când pică un test. Testul de sarcină, mai precis. Văzând că viitorul ei, care părea strălucit, este în pericol, se simte nevoită să ia o decizie grea: avortul. Dar se lovește de un obstacol: cel mai apropiat loc unde poate să îl facă se află la 1500 de kilometri. După o serie de minciuni necesare și o turnură de situație, Ronnie pornește spre clinica de avorturi cu fosta ei cea mai bună prietenă, Bailey Butler. De aici începe aventura. Pe drum au loc diverse întâmplări care implică un taser, o cireadă de vaci, câteva personaje dubioase și încă niște surprize.
Povestea are ca punct central un subiect sensibil și controversat, însă cartea se citește ușor și autoarea reușește să pună în evidență importanța prieteniei și prezența unui prieten adevărat în momentele grele din viață. Veronica trece printr-un moment neașteptat, iar Bailey este acolo pentru ea, oferindu-i sfaturi și ajutor la fiecare pas, spre deosebire de prietenele din prezent, cărora le pasă doar de statutul fetei și de imaginea pe care le-o oferă compania ei.
„-Suntem prietene?
-Mai mult decât prietene.
-Suntem cele mai bune…
-Poate n-am ajuns încă acolo, m-a corectat ea repede.“
Pe parcursul cărții o vedem pe Veronica evoluând, kilometru după kilometru. Observăm cum pune la îndoială deciziile luate, cum se gândește la părerile celor din jurul ei și ajunge la niște concluzii care îi deschid ochii.
De când am luat prima dată cartea în mână am simțit că o să trec printr-un roller coaster de emoții citind-o, având o opinie foarte clară în ceea ce privește corpul femeilor și dreptul lor de a face ce doresc cu el. Și am avut dreptate. Primul pe care l-am simțit a fost cel de furie, fiind cauzat de iubitul Veronicăi, Kevin, care mi s-a părut nesimțit, enervant, irelevant ca și om și foarte potrivit pentru a fi pocnit. Cartea mi-a stârnit și sentimente de bucurie, când am văzut cum relația fetelor se dezvoltă pe parcursul cărții și cum au momente în care se comportă de parcă nu s-ar fi îndepărtat niciodată.
Spre final, acțiunea mi s-a părut grăbită, părând că autoarea dorește să termine cartea mai repede. Dacă prima parte a cărții este descrisă pe larg, cu lux de amănunte, în capitole ce ocupau pagini întregi fiecare, partea în care fetele se întorc acasă este prezentată sumar, acesta fiind format doar din câteva dialoguri scurte.
Finalul cărții este unul destul de previzibil, după părerea mea. Nu pot să spun că mi-a displăcut, însă mi-ar fi plăcut o concluzie a poveștii ceva mai surprinzătoare, poate printr-o turnură de situație înainte de final, sau un element care să introducă finalul ca pe ceva neașteptat, nu ca pe ceva evident.
Vă recomand să citiți Unpregnant într-o zi relaxantă de weekend, când aveți nevoie de o carte ușoară, care să vă deseneze un zâmbet pe buze.
Recenzie și fotografie de Ana Bârsan (departamentul #carticeala). Editare: Radu Eremia
Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul editurii Nemira 📯
Lasă un răspuns