Un altfel de jurnal de pandemie. Partea a II-a

În timpul primului val al pandemiei de SARS-COV-2, Andreea, tânăra noastră jurnalistă în training de doar 16 ani din Curtea de Argeș, a documentat Un altfel de jurnal de pandemie. „Al doilea episod prezintă modul cum a fost resimțită aceasta în timpul stării de urgență și a primei luni din starea de alertă de către Petra, o elevă de 15 ani”, spune Andreea.


Pe Petra o cunosc de aproape un an. Ne-am întâlnit în cadrul unei competiții de vorbit în public. Mi-a plăcut personalitatea ei fresh și ceea ce transmite, iar mai apoi am descoperit maturitatea cu care privește și tratează realitatea înconjurătoare.

În cea mai mare parte a perioadei de izolare m-am pregătit pentru Evaluarea Națională, dar am avut grijă să folosesc timpul pentru a reveni la obiceiuri mai vechi, de exemplu cititul. Am reușit să citesc trei cărți, lucru de care sunt foarte mândră. Nu mă așteptam să am timp pentru așa ceva în clasa a VIII-a. N-am avut timp de un nou hobby, ci am făcut ce făceam înainte. Mi-au lipsit interacțiunile cu prietenii și cu profesorii de la școală, deși nu pot să spun că am dus lipsă de comunicare acasă, ba din contră, am stat parcă „prea mult” cu ai mei.

Am învățat că una dintre motivațiile mele este concurența de la școală. Înainte, primeam mai mult feedback de la profesori și puteam să observ progresele și regresele colegilor mei, dar acum, că nu mai am posibilitatea aceasta și din cauza autoevaluării neclare, pot să spun că mă mobilizez mai greu pentru aceleași sarcini.

Cred că vom aprecia de acum înainte clipele petrecute împreună ceva mai mult decât o făceam, dar asta ar fi tot. Nu văd alte schimbări în relațiile  mele cu ceilalți. Când vine vorba de sentimentele mele, nici eu nu știu foarte exact ce simt, cum mă simt. Sunt momente în care mă consider foarte norocoasă pentru că am avut parte de acest timp liber, în care am avut ocazia să învăț în felul meu, să pun accent pe lucrurile care aveau nevoie de mai multă atenție. Este evident că mi-a convenit foarte mult programul.

Petra - Jurnal de pandemie
Colțul pentru învățat. Fotografie din arhiva personală a Petrei

Totuși, în același timp, am ratat o excursie, un banchet, un sfârșit normal de clasa a VIII-a. Atunci când  mi-am văzut colegii ultima dată nu m-am gândit că o să dureze atât de mult până o să îi revăd.  Pot spune că am trăit puțin din fiecare emoție.


Documentarea Andreei continuă cu un nou episod săptămâna viitoare. Dacă doriți să îi povestiți și voi cum vă simțiți și ce vă încearcă acum, când situația devine pe zi ce trece tot mai incertă, o găsiți la aivibuc@gmail.com.

10
Andreea Stoicescu
Sunt o persoană creativă, dornică să învețe cât mai multe lucruri. Iubesc oamenii, experiențele noi și să mă dedic pasiunilor mele