Blue Velvet în concert FOTO Arhivă Blue Velvet

Trupa Blue Velvet: Ca tortul Red Velvet, însă mai bună, mai dulce, mai senzuală

Blue Velvet este un un mix de emoții made in Cluj, intrigă și poezie, completat de un sound alternativ, cu influențe trip-hop”. Așa se descriu cei din trupa Blue Velvet, cărora am avut ocazia să le luăm un interviu. Trupa s-a format în 2016 (întâmplător, am putea spune), dar nu vă dăm foarte multe detalii și vă lăsăm pe voi să descoperiți.

A fost un interviu puțin spus simplu. Mai mult, chiar am avut ocazia să participăm și la repetițiile lor, unde atmosfera a fost cozy, energică și super sweet. Pentru asta vrem să le mulțumim Marietei, lui Tarfin, Szabi, Adi și Liviu, care ne-au servit ceva mișto, exact în stilul lor unic, stilul Blue Velvet.

 

trei baieti repetand o piesa la instrumente cu corzi
Trupa la repetiții FOTO Maria Ene

Cum s-a format trupa?

Trupa a avut un început destul de brusc, dar interesant. Am auzit mai multe variante amuzante, de la fiecare membru în parte. For the record, se pare că e bine să ieși cu prietenii, din când în când. Conform lui Liviu, acesta a dorit să-și facă o trupă de jazz, alături de amicul său, Dragoș. După un jam session cu voie bună, Marieta (care a cântat Maria Tănase în acea seară) a fost invitată de Liviu și Szabi în trupă.

 

Trupa Blue Velvet FOTO Arhivă Blue Velvet

Primul lor concert a fost la acea ediție Jazz in the Park, unde Szabi nu a putut să vină, iar trupa s-a ales cu un nou membru: Tarfin.

Pasiunea pentru muzică

Ei bine, am înțeles că muzica face parte din viețile fiecărui membru de foarte mult timp, iar fiecare are o poveste pe cât de diferită, pe atât de interesantă. Dacă Tarfin ne spunea despre cum cântă de la 21 de ani, de când a primit o chitară de la un medic emigrant, Marieta cântă din 2016, de când s-a înființat trupa.

Liviu cântă din 2010 la hang drums, djembe și congas, de când era membru într-o trupă de hard rock. Pentru Szabi, muzica a fost mai mult un hobby și obișnuia să cânte o dată pe săptămână (asta până să se înființeze trupa), iar pentru Adi, pasiunea pentru cântat a început în clasa a noua când era membru în „Armata Salvării”.

 

Citește și: Zbor de zgripsor cu ecouri metal, pe ruta București-Ploiești

Cu Marieta am vorbit puțin mai mult despre cum este să fii solistă într-o trupă, în contextul în care solistele sunt destul de rare la noi în țară, iar răspunsul ei ne-a plăcut foarte tare: ,,Ne distrăm! Cred că suntem norocoși că ne înțelegem bine și că atmosfera e așaeasy going. Din perspectiva mea de fată, simt că am niște frați mai mari sau mai mici (râde). E fain, e un sentiment de camaraderie, și pe scenă mă simt powerful. They have my back, orice ar fi.”

Genul muzical abordat: genul Blue Velvet!

După origini și pasiune, e important să știm cum se vede trupa din punctul de vedere al genului muzical. Marieta ne-a explicat scurt și la obiect că genul Blue Velvet ,,e un alternativ cu influențe trip-hop, pop și rock. Szabi ne-a dat de înțeles că genul muzical abordat este unul mai profund. Iar Tarfin? Tarfin și-a pus ochelarii de om mult, mult, muuuult prea mișto și a spus fără a ezita: ,,Suntem genul Blue Velvet!”

N-am mai auzit de genul acesta, însă la repetiții l-am gustat din plin și ne-a plăcut la nebunie. Poate că vă întrebați de unde provine numele trupei. Marieta ne-a spus că a fost ales chiar de către Liviu, după filmul pe care-l văzuse, cu același nume.

 

Blue Velvet FOTO Facebook Blue Velvet / Miluță Flueraș

 

Când i-am întrebat, în glumă, ce ar face dacă ar putea să se întoarcă în trecut ca să schimbe ceva la trupă, cum ar fi numele sau membrii ei, Marieta ne-a răspuns pe un ton prea funny: ,,Numele trupei l-aș schimba chiar eu! Tarfin era curios și a întrebat în ce l-ar schimba. ,,Pe ce– nu știu! Hmm, Mătasea Albastră, mai bun decât Blue Velvet. După ce am râs o vreme, Szabi a venit, ca de obicei, cu un răspuns deep, care ne-a adus un zâmbet pe față: ,,Când ne numim așa, mi se pare că ni se potrivește. Dacă ar fi să ni-l dăm acum, nu cred că ni s-ar potrivi.

O trupă locală versus alte trupe mai mari

Una dintre întrebările care ne-au stat pe buze a fost legată de „competiția” dintre trupe. Cum ne așteptam, pentru că sunt niște oameni faini, pentru ei nu a fost vorba de competiție niciodată. Szabi ne povestea cum în momentul în care sunt invitați să cânte undeva, ei decid dacă e locul potrivit pentru ei sau nu, dar nu a fost niciodată vorba de competiție sau de vreo comparație.

 

Marieta și Liviu FOTO Maria Ene

Ne-a plăcut atât de mult de ei încât, i-am rugat să ne povestească un moment haios din timpul concertelor, iar pentru Adi și Tarfin asta înseamnă ori atunci când greșesc și se uită urât unul la celălalt, ori atunci când se rup corzile de la chitară, pentru că trebuie să improvizeze. Marieta ne spunea că: Eram la concertul de lansare, prima dată când cântam cu căști în urechi, și de la atâta emoție am uitat să îmi pornesc aparatul și am cântat trei-patru piese total pe lângă, până când mi-am amintit. E cam tragicomic. Tot Marieta ne-a povestit cum, la un concert din Roșia Montană, le-a cedat boxa și au fost nevoiți să încheie concertul.

 

Citește și: Ferencz Áron și proiectul „Rezonanțe”

Cu siguranță vă place deja de cei din Blue Velvet, iar noi, ca niște mici curioși emoționați, i-am rugat să ne dea câteva tips & tricks și să ne spună dacă au avut vreodată emoții pe scenă. Tare funny a fost când Adi a recunoscut că are emoții la fiecare concert, însă totul depinde de public și de energia lui. Tarfin și Szabi au emoții la primele piese până intră în feeling-ul de concert. Marieta a adăugat: Nu știu câte concerte au fost, dar erau multe la care emoțiile m-au sabotat groaznic. Nu cântam bine și încercam să mă mișc, să treacă emoțiile. Exercițiile m-au ajutat. Am încercat să nu mă mai gândesc la cum mă percep cei din public, căci asta mă bloca maxim. Am început să mă gândesc la faptul că sunt acolo să transmit un mesaj și atât”.

Pandemia și cum a afectat industria muzicală

Pandemia a afectat toate industriile, inclusiv industria muzicală și pe toți artiștii. Blue Velvet au avut trei concerte online, la începutul pandemiei. Momentan nu au nimic planificat și au decis ca anul acesta să ia o pauză pentru a compune. În ultimii doi ani au avut concerte, au reluat piesele vechi și nu au avut timp să compună ceva nou. Unul dintre concertele din pandemie a fost la un festival pe bază de donație pentru „Dăruiește Viață”, unde foarte mulți oameni le-au scris că au fost preferații lor dintr-o selecție mare de artiști.

 

Blue Velvet în Control FOTO Facebook Blue Velvet / Andrei M

Crearea unei piese

Se pare că multe din piesele trupei sunt create în timpul repetițiilor. Când erau norocoși, reușeau să facă și câte trei începuturi de piese la o repetiție. Marieta ne-a spus sincer că: ,,Durează până să finalizăm o piesă. Poate dura o lună sau chiar două, sau trei, nici nu-mi dau seama exact. După ce facem linia melodică principală, mie îmi ia mult să scriu versuri, și asta ne dă puțin înapoi. Cred că sunt momente când trebuie să fii atent la detalii, iar acelea sunt cele mai chinuitoare. E fain când îți vine o idee principală, dar după trebuie să o finisezi. Detaliile sunt excruciatingly painful.”

Tarfin adaugă: ,,Trebuie, la un moment dat, să ne oprim, fiind cinci în trupă, și să facem acele voci una singură. Trebuie să fim atenți unul la altul, să ne mai spunem lucruri nașpa. Bine, nu nașpa, dar să ne criticăm. Fiecare din noi trebuie să audă: vezi că poate nu-i bună chestia aia, sau vezi, că se poate mai bine, sau vezi, că putem face altceva.”

 

În ciuda faptului că detaliile sunt cele mai grele, ne-am bucurat să auzim de spiritul și teamwork-ul trupei. Fiecare membru se implică în procesul de creație, iar asta se simte din interacțiunile lor calde. Ne-au făcut să ne dăm seama că se potrivesc perfect, ca niște piese de puzzle.

 

doi baieti repetand la chitara și chitara bass
Repetiții FOTO Maria Ene

Când i-am întrebat de unde adună inspirație, Liviu ne-a făcut să râdem și mai mult și ne-a zis că de la Inna. După ce și-a uscat lacrimile de râs, Marieta a mărturisit că ,,Inspirația vine din experiențele de zi cu zi, din cum procesez acele experiențe. Ce-mi place cel mai mult la a scrie versuri este faptul că uneori cuvintele parcă ies. Când le scriu prima oară, parcă n-au sens, dar după ce le reascult, mă gândesc: ,,Mamă, it really makes sense”. Îmi dau seama cum eram când am scris și că am reușit să transmit ce simțeam. Szabi ajută și mai mult trupa în timpul repetițiilor, când aduce exerciții și piese noi de ascultat.

Câteva întrebări (mai) fun pentru trupă

  1. De ce este muzica muzică?

Liviu: Că de n-ar fi, am inventa-o. (râdem)

Marieta: Asta e o întrebare din aia meta. Mi se pare că muzica abstractizează sentimente, trăiri, și atunci când îți exprimi experiențele și gândurile, ele devin ceva universal valabil și total separate de tine. Da, pentru mine e ceva wow. De asta cred că muzica e muzică.

Tarfin: Pentru mine muzica e muzică pentru că îți trebuie ceva pe care să dansezi, să nu fie liniște.

Liviu: E o chestie care îți liniștește creierul. Mai ales pe lângă jobul pe care-l facem noi, mi se pare o balanță super bună. Îți revii așa, un pic.

  1. Din discografia trupei, care e piesa voastră preferată și de ce?

Tarfin: Avem multe pe care nu le știe lumea. Îți vine să crezi că nu ne-am gândit niciodată fiecare la piesa preferată?

Adi: ,,Distanțe.”

Marieta: De ce piesa aia?

Adi: Îmi plăcea cum mi-a ieșit basul!

Marieta: Ce drăguț!

Tarfin: Narcisistule.

Szabi: Și mai avem o melodie care-mi place mie. ,,Be Nice”, așa se numește. Eu zic că versurile sunt deosebite, explică momente cotidiene, dar sunt descrise foarte bine și simplu… Nu știu cum să explic. Versurile sunt despre oamenii care vor să pară ceva ce nu sunt. Își pun o mască, și de fapt nu sunt ei cu adevărat. Asta se așteaptă de la noi tot timpul, să arătăm ce-i mai bun, deși nu suntem noi ăia. Marieta a știut să pună asta pe versuri foarte bine. Și eu am astfel de gânduri, dar nu aș fi în stare să le pun într-o piesă.

 

Final de concert la Blue Velvet FOTO Facebook Blue Velvet

Marieta: Mie ,,În vis” îmi place cel mai mult, pentru că mi se pare că a fost momentul în care am luat muzica mai în serios și ne-am creat o direcție mai clară. Cu piesa am o relație specială. De mult mă gândeam cum să exprim în cuvinte dilema mea: ce înseamnă să fii un om bun?

  1. Ce preferați? Un public numeros, dar nu prea conectat la ceea ce interpretați? Sau un concert într-un spațiu mai mic, dar unde lumea rezonează cu voi?

Adi: A doua variantă.

Tarfin: Toți preferăm un concert într-un spațiu mai mic, unde lumea rezonează cu noi. Am mai cântat și în spații mai mari, la Blaj–

Marieta: (râde) Unde au fost doar vreo cinci oameni!

 

Tarfin FOTO Maria Ene

În loc de concluzie

Blue Velvet este o trupă specială, care are multe de oferit, și în ciuda faptului că n-au multe piese încă, vă recomandăm cu mult drag to check them out și să-i încurajați. Toți membrii sunt niște oameni superbi, creativi, care știu cum să cânte și să facă o atmosferă safe, fun. Cel mai important: e o atmosferă Blue Velvet!

P.S.: Marieta și Tarfin ne-au oferit și un mic sneak peek. Single-ul nou, numit ,,Ecou”, va apărea în curând!


Un material documentat și redactat de Alexandru Bodnar și Briana Lupea, în cadrul programului de practică profesională desfășurat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (21/22)

Alex și Briana la miniSchimb de Cărți 2022. FOTO Teodora Moscu

 

Editare: Radu Eremia

Corectură și layout: Iulia Dromereschi

 

4
Alexandru Bodnar
Mare iubitor de biscuiți, poezie și cărți horror. Uneori scriu poeme în engleză și articole pentru media.hub, sau mă holbez la pereți, sau ascult muzică. Am menționat că mă mai și holbez la pereți?
Briana Lupea
Sunt Briana, am 20 de ani și studiez limba și literatura engleză - spaniolă. Sunt din Deva, dar locuiesc în Cluj. Îmi place foarte mult să scriu, să dansez și să ascult muzică. Sunt prietenoasă și comunicativă, dar și timidă.