Top 10 cărți răcoroase de citit vara aceasta

În fiecare vară ne lovim de aceeași problemă: canicula. Soarele arde pe cer mai mult de 12 ore, vântul e doar o amintire, iar umbra, o amăgire.

În asemenea condiții, nu prea îți mai vine să faci ceva. Norocul vostru că am alcătuit o listă cu zece lecturi răcoritoare. Până la urmă, nu puteți rata ocazia de a citi doar pentru că temperaturile sunt ridicate!


1. „Două cărți și o vacanță” de Emily Henry

„-Când iubești pe cineva, vrei să îi creezi o altă lume. Vrei ca toate lucrurile urâte să aibă un sens și să le amplifici pe cele bune. Asta faci tu. Pentru cititorii tăi. Pentru mine.”

Ce poate fi mai răcoros decât competitivitatea? Augustus și January sunt doi scriitori care nu puteau fi mai diferiți: (excluzând aici numele lor, care reprezintă două luni din anotimpuri opuse, după mine un detaliu foarte drăguț) în timp ce January oferă mereu finaluri fericite în romanele sale de dragoste, Augustus își omoară toate personajele.

Când amândoi ajung în pană de idei, fac schimb de stiluri. Pe măsură ce scriu, petrec tot mai mult timp împreună, încercând să se întreacă, și uneori chiar să se ajute. Însă pe parcursul cărții apare întrebarea: finalul cărui personaj va fi și în cartea propriu-zisă? Rămâne la latitudinea voastră să aflați.

 

2. „Pactul” de Elle Kennedy

„- Doar de curiozitate, spune ea, după ce te trezești dimineața, te admiri în oglindă o oră sau două?
-Două, răspund atent.
-Bați și palma cu tine însuți?
-Bineînțeles că nu. Îmi sărut fiecare biceps și arăt către tavan mulțumind omului mare de sus că a creat un mascul așa perfect.”

Râsul e tratament pentru orice, chiar și pe caniculă. În urma mai multor întâmplări, Hannah și Garrett fac un pact: ea îl va ajuta cu școala, iar el o va ajuta să își cucerească crush-ul. Deși sună clișeic, povestea lor te va prinde de la primele pagini. Te vei trezi că nu o poți lăsa din mână, neștiind ce îți place mai mult: cât de mult te face cartea să râzi, tensiunea dintre protagoniști sau cât de drăguț e Garrett.

 

3. „Paradis de împrumut” de Christina Lauren

Toată lumea știe că metoda clasică de a te răcori este să pleci într-o vacanță. Cum în acest articol prezint soluții accesibile în materie de citit pentru răcorire, următoarea mea propunere este cartea care te va teleporta diret în paradis. Însă nu ești singur/ă: vei urmări povestea lui Olive și a lui Ethan.

Cei doi sunt obligați să meargă într-o vacanță împreună și să se prefacă a fi proaspăt căsătoriți. Ușor de zis, greu de făcut: aceștia se urăsc cu o pasiune, sentimentul materializându-se în replicile acide pe care și le aruncă. Voiam să pun un citat, dar am găsit atât de multe, atât de bune, încât nu m-am putut hotărî. Așa că va trebui să descoperiți singuri.

 

4. „Din Spania, cu dragoste” de Elena Armas

„-Îți dau cuvântul, a spus, luna, stelele. Orice ceri, e al tău. Sunt al tău”

Continuăm pe același ton ca în cartea anterioară: o altă vacanță, dar de data aceasta în Spania. Catalina are nevoie de un partener pentru o nuntă din familia sa. Spre surprinderea ei, se ofera Aaron, rivalul său de la birou. Persoana pe care credea ca o urăște cel mai mult.

Însă aparențele înșală, iar această excursie îi va arăta Catalinei ce se ascunde de fapt în spatele aroganței acestuia.

 

5. „Ipoteza iubirii” de Ali Hazelwood

Totuși, corpul se răcorește biologic în alt mod: totul pornește de la moleculele de apă aflate în dermă, care, la nevoie, părăsesc corpul, alături de săruri, prin glandele sudoripare, toate sub comanda hipotalamusului. Dacă aceasta este definiția ta de răcorire, „Ipoteza iubirii” e pentru tine.

Avem parte de un STEM romance, unde informațiile îți vor răcori tâmplele. Olive Smith, studentă la doctorat, își sărută profesorul, Adam Carlsen, pentru a-și asigura prietena că are o relație amoroasă. În urma acestei interacțiuni, cei doi încep o relație falsă. Totuși, principiul proximității lovește din nou, iar personajele noastre încep să se îndrăgostească.

 


Pentru mai multe recomandări cărticești 📖



6. „Ecoul iubirii” de Eliana Popa

„Dacă aș putea să te salvez de cineva, te-aș salva de mine”

Nu se putea ca în această listă să nu apară și o carte scrisă de un autor român. Setup-ul ne este familiar și, de fiecare dată când citim o carte cu acțiunea plasată în România, parcă auzim o poveste din vecini.

Dacă romance-urile clasice nu te răcoresc îndeajuns, acesta cu siguranță o va face. Când vine vorba de Alex și Ioana, nimic nu e normal. Sunt atât de diferiți, dar cumva mereu se regăsesc, oricât de tare ar vrea să fugă unul de altul. Și, cum vin din medii diferite, trebuie să facă sacrificii ca să poată conviețui.

 

7. „Totul se termină cu noi” de Colleen Hoover

Nimic nu te răcorește mai tare decât o poveste despre violență domestică. Cred că această carte e atât de populară, încât nu mai are nevoie de nicio introducere. Totuși, chiar dacă e atât de cunoscută, lumea o încurcă cu o carte de dragoste, și tocmai asta nu ar trebui să faci. E o carte menită să trezească conștientizare și să nască înțelegere. În plus, filmul trebuie să apară cât de curând.

8. „Addicted to you” de Krista & Becca Ritchie

“The fear of losing each other is always stronger than the pain we cause.”

Un alt lucru care te poate răcori este o carte cu o temă nouă. Lilly este dependentă de sex, Lo de booze, iar aceștia se prefac a fi într-o relație pentru a-și putea ascunde secretele. Însă, pe măsură ce se îndrăgostesc unul de altul, situația e mai greu de gestionat. Vor reuși ei să depășească obstacolele? Dar, mai ales, vor reuși să se aleagă unul pe altul în defavoarea dependenței?

De când am citit cartea și am aflat atât de multe lucruri noi, mi-am zis că trebuie să devină mai cunoscută la noi. Te îndrăgostești de fiecare personaj, mai ales de cele secundare, și nu îți mai dorești să îi părăsești.

Din fericire „Addicted to you” e primul volum dintr-o serie de șapte romane + trei nuvele, deci avem cu ce ne delecta. Cartea e disponibilă acum doar în limba engleză, dar Editura Epica a anunțat că se va traduce.

 

9. „Războiul macului” de R. F. Kuang

Am ajuns și la singurul Fantasy din această listă, unul dark de altfel. Am încercat să exclud acest gen pe cât posibil, deoarece e mai mult cozy decât răcoros. Totuși, această carte nu e ca altele.

Inspirată din istoria Chinei, urmărește povestea orfanei Rin, care ajunge la cea mai prestigioasă școală militară din țară. Ulterior, începe un război și nimic nu va mai fi așa cum era înainte. Citind această carte, am aflat mai multe decât aș fi făcut-o citind o carte de istorie, și totul într-un mod distractiv.

Stilul de scriere este dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit și, deși avem parte de un Fantasy, realitatea războiului te lovește din plin.

(Înainte să vă apucați, verificați lista de TW)

 

10. „Verity” de Colleen Hoover

Încheiem lista noastră cu încă o carte de Colleen Hoover, de data aceasta un thriller. Intrați în ea fără să știți multe detalii, așa își va avea impactul dorit. Tot ce trebuie să știți este că vă va răcori în adevăratul sens al cuvântului.

Când am citit-o eram la mare, iar finalul m-a marcat atât de mult, încât mi s-a făcut pielea de găină și am simțit fiori pe șira spinării. Nu uitați să verificați și aici lista de TW.


 

Un supermaterial de Ema Toda(departament #carticeala)

Corectură de Iulia Dromereschi

WordPress de Ioana Stănișor

1
Ema Toda
Încă din clasa a V-a am fost pasionată de lectură, citind romanele de parcă erau apă, iar eu eram cel mai însetat om din lume. Aș putea să mă caracterizez ca un cititor gurmand pentru că pot să savurez orice tip de carte.