Afișul oficial al festivalului

TIFF .21 | „Șase milioane”: Puterea unui număr

În perioada 18-25 iunie, voluntarii noștri au fost prezenți la TIFF .21 și au scris despre filmele pe care le-au văzut, dar și despre experiența TIFFească. Pentru câțiva dintre ei a fost prima dată când au luat contact cu festivalul. Pentru toți a fost prima acreditare media pe care au dobândit-o la un eveniment de o asemenea amploare.


Șase milioane poster
Șase milioane – poster (FOTO tiff.ro)

Ce înseamnă un număr? Câte victime a avut Holocaustul printre evrei? Care a fost primul evreu ucis? Care a fost ultimul? Acestea sunt câteva din întrebările la care David Fisher vrea să găsească un răspuns în documentarul său despre Holocaust, intitulat Șase milioane (The Round Number). Fiind și o călătorie personală, documentarul lui Fisher este ușor de urmărit de oricine interesat de istorie sau de subiectul lungmetrajului.

Documentarul a fost conceput atât ca o cercetare, cât și o călătorie personală. Tatăl lui Fisher a fost supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz și prin discuțiile dintre cei doi a luat naștere ideea cercetării și a documentarului. Scopul final este investigarea numărului de victime în urma Holocaustului, din rândul evreilor. Mai exact, de unde a apărut acest număr și ce însemnătate are acesta.

Scenă din Șase milioane
Scenă din Șase milioane

Anterior vizionării documentarului, cunoștințele mele erau de bază, obținute prin școală, facultate și cărți. Nu știam de „puterea” numărului și de conflictul din spatele acestuia. Mă așteptăm la un documentar introductiv despre acest subiect, dar am fost puternic impresionat de cercetarea lui Fisher.

Citește și „Casa noastră: Frica de schimbare”

Mi-a plăcut accesabilitatea documentarului. Lungmetrajul are o structura clară și logică, începând cu întrebările legate de primul evreu ucis, și se încheie cu o analiză a importanței numărului. Documentarul este compus din interviuri cu diferite personalități care au studiat Holocaustul, cum ar fi Yehuda Bauer

 

Scenă din Șase milioane
Șase milioane (FOTO TimesofIsrael.com)

Mi-a plăcut foarte mult modul în care cercetarea prezentată în documentar nu se oprește doar la controversele legate de număr, ci explorează și mecanismele din spatele lor. Este o cercetare relevantă și pentru alte subiecte similare. După cum am văzut în documentar, numărul are un sens diferit în funcție de cine îl studiază.

De exemplu, pentru unii cercetători ai Holocaustului, numărul este irelevant. fiindcă doar faptul că acest genocid a avut loc este mai important decât numărul de victime. Pentru alții, numărul este sacru din punct de vedere religios, incontestabil. Numărul are sens și pentru cei care nu cred că Holocaustul a avut loc, susținând că intangibilitatea numărului face inexistent genocidul.

 

M-a surprins faptul că s-au format două „versiuni” ale aceluiași număr, ambele ignorând latura istorică. Pe de-o parte, susținătorii Holocaustului se folosesc de număr ca factor de persuasiune, fiind adus în discuții legate de legitimitatea subiectului, și chiar a fost folosit în procesul lui Adolf Eichmann. De cealaltă parte, cei care nu cred în existența Holocaustului se folosesc de instanțele anterioare ale numărului pentru a contesta genocidul. Numărul este folosit chiar și înainte de Primul Război Mondial când se face referință la evrei.

Am învățat multe atât despre un moment important din istoria Holocaustului, cât și despre modurile în care un sens poate prinde viață, evolua și suferi mutații odată cu trecerea timpului. Recomand tuturor documentarul Șase milioane, ușor de urmărit și foarte interesant.


O cronică scrisă de Cristian Radu
(departamentul #cinematics)

Editată de Radu Eremia

Corectată de Iulia Dromereschi

Layout: Diana Hîncu

2
Cristian Radu
Bună, sunt Cristi de la Cluj! Pe scurt, sunt pasionat de istorie, artă și filosofie. În timpul liber pedalez, citesc și editez poze. Îmi place să-mi fac prieteni noi, să am experiențe noi și să învăț de la toți și toate.