Afișul oficial al festivalului

TIFF .21 „Despre trup și suflet” în viață și-n vis

În perioada 18-25 iunie, voluntarii noștri sunt prezenți la TIFF .21 și scriu despre filmele pe care le văd, dar și despre experiența TIFFească. Pentru două dintre ei este prima dată când iau contact cu festivalul. Pentru toți este prima acreditare media pe care o dobândesc la un festival de această amploare.

Prima proiecție pe care am vizionat-o la TIFF .21 a fost Despre trup și suflet (Teströl és lélekröl). Film maghiar apărut în anul 2017, regizat și cu un scenariu de Ildikó Enyedi, va fi o experiență de neuitat.

 

Inițial am fost ușor panicată că filmul se va transforma în documentar, când am văzut că ne este arătat procesul prin care trec vacile din abatorul în care lucrează cei doi protagoniști, Endre și Mária. Din fericire, capetele tăiate și bălțile de sânge au rămas într-un plan secundar.  Filmul s-a axat pe relația dintre cei doi, care, după mai multe interacțiuni ușor bizare, află că visează același lucru. Mai mult, se întâlnesc în vis, sub forma unui cerb și a unei căprioare. Deși sunt inițial bulversați de această informație, se acomodează treptat cu ea și încearcă să își reproducă în viața reală relația din vis.

Nu este o misiune ușoară. Endre își îngroapă brațul funcțional și sentimentele în muncă, iar Mária pare să nu aibă niciun fel de emoție. Se poartă ca un robot programat să respecte regulile și să memoreze informații.

A fost interesant să urmăresc interacțiunile dintre cei doi, chiar dacă multe au fost stânjenitoare sau ușor forțate. Momentele amuzante nu au lipsit, sala răbufnind de râsete.

cerb si caprioara in zapada
FOTO Kronika.ro

Mária a fost perla filmului, surprinzându-ne pe toți cu personalitatea ei, sau mai bine spus lipsa unei personalități. Ar fi putut concura lejer cu o piatră în privința expresivității. Drumul parcurs de ea, asociat de cel al vacilor din abator, a stârnit mister peste mister și momente confuze și jenante fără număr.

Deși au fost prezente multe elemente dificil de urmărit, poate chiar marcante pentru sufletele mai slabe, faptul că producția s-a jucat cu extremele m-a încântat teribil. Nota ușor sinistră și abstractă m-au cucerit instant. Dacă pe parcursul filmului am simțit cum creierul mai dă rateuri din cauza scenelor prea explicite, am știut că-și aveau rostul în ansamblu.

Despre trup și suflet nu este genul de film pe care l-aș recomanda eu, dar sigur merită văzut, mai ales dacă ai un stomac rezistent și multă curiozitate. Iar dacă ați avut ghinionul să ratați această proiecție, aveți șansa să ajungeți la ea pe 21 iunie 2022, marți, la 19:30, în Cinema Dacia Mănăștur, Cluj-Napoca.


Diana & Cristi la TIFF .21, imortalizați de Oana

fata cu par lung si sapca si baiat cu tricou rosu la cinematograf
FOTO Oana Zăuleț

Cronică: Diana Hîncu

Editare & layout: Iulia Dromereschi

2
Diana Hîncu
Sarcasmul și ironia îmi sunt cele mai bune arme... deși uneori sunt însoțite de mult prea multe glume proaste și momente „stânjenante”.