Ilustrație pentru versiunea manga COPYRIGHT Gabi Nam

The Steadfast Club: Descoperă-ți emoțiile citind!

Pe 28 martie, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune a organizat o ediție-pilot internă a clubului de carte The Steadfast Club. Am discutat despre Fangirl, o carte scrisă de Rainbow Rowell, apărută la noi la imprintul Young Art al Grupului Editorial Art. La club a participat și Cristina Bostan, alături de care inițiatoarea și moderatoarea TSC, Iulia Dromereschi, pregătește din octombrie 2021 acest concept.

Cristina ne-a ajutat cu definirea unor termeni și cu înțelegerea anumitor concepte apărute în carte, cum ar fi anxietatea, atacurile de panică, abandonul sau dependența. Cadrul a fost intim și relaxat, și am putut povesti fără teamă atât despre carte, cât și despre experiențe personale în raport cu acelea prin care trec personajele.

 

Povestea The Steadfast Club

Unul dintre atelierele propuse de AIVI la FILIT 2021 a fost o discuție despre un potențial club de carte care să ajute participanții să își identifice și înțeleagă mai bine emoțiile. Ioana Leontioaia, psihologă și educatoare muzeală, a fost cea care a dat sfoară-n țară și a adus adolescenții și adolescentele care au participat, și tot prin ea s-a ajuns și la Cristina, care a fost prezentă. Prin zoom s-a logat și Diana, coordonatoarea departamentului #carticeala.

În prezent, Cristina și Iulia lucrează la un articol științific despre această activitate și felul în care poate fi ea implementată în lucrul cu persoanele de vârsta potrivită. Ele au prezentat împreună abstractul lucrării și au răspuns la întrebări privitoare la club în cadrul Simpozionului Științific Național: Paradigma conștiinței – abordări multi și interdisciplinare (9-11 decembrie 2021).

Mai departe, își doresc să piloteze conceptul în școli partenere.

 

Programul Simpozionului „Paradigma conștiinței”

 

Abstractul prezentării de la simpozion

 

Reacții la cald după clubul-pilot

Teo, una dintre participantele la club, ne-a povestit despre interesul ei pentru psihologie și pentru inteligența emoțională și hotărârea ei de a participa când a aflat că va fi un club despre emoții din cărți. Pentru ea, prima întâlnire a fost de-a dreptul magică, fiindu-i ușor să discute despre emoțiile și experiențele ei pornind de la o conversație legată de comportamentul unui personaj.

Când și-a dat seama că mai sunt persoane care au trecut printr-o situație similară cu a ei, s-a relaxat complet și, până la final, a simțit că discută cu niște prieteni care o ascultă și o înțeleg cu adevărat. Un alt lucru care i-a plăcut a fost faptul că a primit și explicații de la cineva din domeniu. Practic, a putut înțelege mai bine situația în care s-a aflat, dar și motivul pentru care protagonista ar fi putut reacționa într-un fel. Tot ea ne-a spus că e curioasă ce teme vor mai fi abordate în edițiile următoare, fiind sigură că va învăța mai multe pe parcurs.

Ilustrație pentru versiunea manga COPYRIGHT Gabi Nam

 

Diana, o altă participantă, ne-a spus că The Steadfast Club a fost momentul perfect pentru a face niște spărturi în bula ei și să vorbească despre cum se simte, fără să o facă, de fapt. Pentru că aici intervine magia: e mult mai simplu să vorbești despre experiențele personajelor decât despre ale tale. Iar dacă unele sunt similare, ei bine, ai noroc. Pentru ea, cea mai bună parte a constat în prezența unei persoane specializate, care a răspuns cu entuziasm la fiecare întrebare și a dat sfaturi care sigur vor ajuta pe viitor. Sfatul Dianei este să veniți cu un pix și o foaie la club, pentru că ar fi păcat să nu vă luați câteva notițe.

Ada a știut că vrea și că trebuie să ia parte la The Steadfast Club încă de la FILIT, când Ioana Leontioaia i-a spus că Iulia pregătește un club de carte cu și despre mental health. Cu mult entuziasm, dar și cu o doză de precauție, a luat parte la această ediție. Consideră că atât formatul online, cât și faptul că ne raportăm la problemele mentale sau de comportament ale personajelor, reprezintă o modalitate ușoară de a ne deschide. Vedem astfel că nu suntem singurii care se confruntă cu ele și conștientizăm anumite automatisme.

FOTO Blog unde găsiți și zece citate mișto din carte

 

Vorbești fără să fii judecat/ă

Ioana a fost încântată de acest club de când s-a anunțat inițiativa și nu regretă nimic. Pentru ea, a fost o atmosferă relaxantă și sigură, unde fiecare putea să vorbească fără să fie judecat/ă. În plus, a ajuns să își amintească momente din carte și să o privească din altă perspectivă. Per total, ne-a mai spus ea, abia așteaptă ediția următoare și speră că va fi un club de carte foarte căutat.

Cât despre mine, nu pot să spun decât că mă bucur foarte mult de această inițiativă. Consider că un club de carte despre mental health cu, despre și pentru adolescenți e binevenit, cu atât mai mult cu cât participă și o specialistă. Sunt foarte utile atât definirea unor termeni, cât și sfaturile despre cum am putea proceda în anumite situații, pentru a ne ajuta pe noi sau pe alții. Este un mod foarte bun de a face prevenție și sper că vom avea cât mai multe persoane interesate să participe în viitor.


Prima ediție „cu public” are loc miercurea aceasta, de la 20:30, online pe zoom.

Cover Iulia Dromereschi: eveniment FB aici


Un articol compilat de Sorina Sfreja-Nemeș (departament #carticeala), cu inserții de Iulia Dromereschi

7