The 355 nu e musai genul meu de film. De obicei, dacă aleg acțiune, prefer să fie din costumele de spandex ale supereroilor și -eroinelor Marvel. Strâmb din nas cu ușurință la tot ce înseamnă curse cu mașini ori jafuri în stil mare. La filmul ăsta, însă – care se poate vedea deja de câteva zile în cinematografele din întreaga țară și este distribuit de Vertical Entertainment – am fost pentru că m-a convins distribuția; și fiindcă eram curioasă cum arată sala de la Veranda Mall. Nu mai fusesem până atunci. Mi s-a părut comodă pentru vizionare și mi-a plăcut mult tehnologia in-surround. Ecranul nu e copleșitor, iar efectele chiar m-au făcut să sar din scaun de câteva ori.

Revenind la distribuție, afișele promoționale sunt de zile mari: Jessica Chastain, Lupita Nyong’o, Diane Kruger, Penelope Cruz și Bingbing Fan în același spațiu? Chiar și 2D și fără să se miște și arată genial – darămite când ajung să se și lupte între ele… și nu doar.
Jessica Chastain, pe care eu, una, n-o știam cu asemenea roluri explozive, este și producătoarea filmului. Se pare că a insistat să-și facă singură mare parte din cascadorii, și a ajuns chiar și la spital, după o lovitură la cap, scrie Insider. Ce m-a amuzat a fost că Penelope Cruz a declarat, în aceeași emisiune televizată, că s-a bucurat că personajul ei nu are chiar atât de multe scene de acțiune; de altfel, rolul ei este atipic: dacă toate celelalte sunt spioane sau agente cu diverse agende, reprezentând interesele diferitelor puteri angrenate în joc, Cruz joacă o terapeută columbiană cu menirea de a evalua agenții secreți și de a-i repune pe picioare în momente grele. De altfel, așa ajunge să fie amestecată în povestea noastră. Chemată să se ocupe de un agent columbian care fusese gata să vândă un dispozitiv capturat în timpul unei razii în țara lor natală, dar ratase tranzacția, se trezește luată pe sus și folosită, inițial, ca purtătoare de amprentă care deschide un telefon cu soft de urmărire… și apoi, pare că începe să îi placă acțiunea și se implică tot mai mult.

Adrenalină și explozii neverosimile, dar relaxante
Dincolo de fazele și frazele care nu sunt foarte coerente (încă nu îmi explic cum poate exploda un întreg etaj de hotel fără să se declanșeze alarma sau fără ca lifturile să se oprească din funcționare, sau de ce a fost nevoie ca Sebastian Stan să pronunțe – de altfel, teribil – E frumoasă fata, dar e zvăpăiată (fără ă-uri, pentru autenticitate), altfel decât pentru că s-a născut la Constanța), filmul are o doză ridicată de adrenalină, iar desele întorsături de situație, chiar dacă neverosimile, te țin în priză. Există și o latură romantică (pe care implicarea aceluiași Stan, departe de a fi un actor favorit, m-a făcut să o ignor), și una personală, care joacă pe degetele sorții și în bătaia pistoalelor sentimentele protagonistelor pentru iubiții și familiile lor. Dar cea mai pronunțată rămâne ideea de echipă feminină, de sororitate, de răsturnare a patriarhatului. Sigur că toți „răii” din film sunt bărbați și sigur că fetele noastre dau de pământ cu ei de-a lungul și de-a latul; sigur că ei sunt și mafioții, și trădătorii unși cu toate alifiile; sigur că singurul personaj masculin acceptabil (tatăl lui Bingbing Fan din film) moare în câteva minute de la apariție. Mesajul este clar și transpare dăltuit în același material precum pomeții incomparabili ai lui Chastain.
Acum, să știți că The 355 e un film entertaining. Nu m-am plictisit. M-am enervat și mi-am dat ochii peste cap, dar dramatismul a fost dozat corect, momentele de suspans au funcționat, și a fost eye candy cap-coadă, pentru că un asemenea mănunchi de actrițe mișto nici nu putea avea alt efect. Sunt curioasă dacă aluziile finale au bătut spre o continuare, căci mi s-a părut un sfârșit prea deschis să nu lase cale liberă, dacă se va transforma în franciză.
The 355 este o producție americană, regizată de Simon Kinberg (a cărui influență am recunoscut-o, după câte filme din iubita-mi franciză X-Men a regizat), după un scenariu de Theresa Rebeck (care scrie foarte frecvent pentru Broadway) și de același Kinberg, iar numele său vine de la o agentă a cărei identitate a rămas necunoscută tocmai de pe vremea Revoluției americane.
O recenzie de Iulia Dromereschi
Lasă un răspuns