TEATRU | Poftiți în camera 203!

Suntem obișnuiți cu conceptele de blind date sau blind book, deci de ce nu ar exista și blind theatre? Dacă la primele două Cezar zice pas (Daria încă nu), ultima opțiune a sunat chiar tenant, așa că ne-am lăsat pe mâna celor de la unteatru pentru o seară încântătoare în… California? Atenție, urmează spoilere!


Pentru o seară faină, cu râs copios, recomandăm cu încredere cea mai nouă producție unteatru, în regia lui Andrei Huțuleac, prezentată în formatul unei Avanpremiere supriză. Noi ne-am făcut temele și am văzut că este o adaptare după piesa „California Suite” scrisă de Neil Simon, o comedie cu de toate, care te trece printr-un spectru larg de emoții. Spunem asta pentru că în spectacol te vei putea întâlni cu trei povești total diferite, dar care se desfășoară în același spațiu – camera de hotel cu numărul 203, din celebrul The Beverly Hills Hotel.

Vizitatorii din Philadelphia

Marvin Michaels se trezește într-o dimineață cu o prostituată în camera sa de hotel, în timp ce soția sa, Millie, tocmai ce a aterizat în oraș și se află în drum spre locul în care acesta este cazat. Alin Florea și Corina Moise deschid puternic spectacolul cu această scenă, al cărei punct forte este comicul de situație bine dozat și exploatat. În aparență, schimbul de replici dintre cei doi vorbește atât despre iertare, cât și despre demnitate. Cu toate acestea, primul contact al publicului cu cele două personaje pune în evidență o temă recurentă în spectacolul lui Andrei Huțuleac, aceea a nevoii fundamental umane de a păstra aparențele unei relații perfecte, chiar și în cele mai negre momente ale vieții de cuplu. Căci, în final, iertarea lui Millie nu pare asumată în totalitate, ci doar un mijloc prin care realitatea adulterului comis de soțul ei este evitată, iar confruntarea cu aceasta – amânată. Răspunsul inițial și firesc în fața schimbului de replici dintre cei doi soți este râsul copios. Însă, în pauza care delimitează scenele între ele și care îi permite regizorului să intre în scenă și să manipuleze recuzita, publicului i se oferă răgazul de a se gândi la inerția periculoasă care intervine în relațiile de cuplu după mai mulți ani de căsnicie.

Afiș Neil Simon
Afiș al spectacolului lui Neil Simon FOTO delraybeachplayhouse.com

Vizitatorii din Londra

Nicoleta Hâncu și Sorin Miron joacă, în cea de-a doua scenă a spectacolului, cuplul de britanici Diana – Sidney, ajunși în SUA pentru decernarea premiilor Oscar. De data aceasta, comicul se realizează la nivelul limbajului, căci ei formează un cuplu atipic, aflat într-un schimb permanent de replici îmbibate cu ironie și umor. Perfect încadrată între două momente de comedie, aceasta devine cea mai puternică scenă a spectacolului, ale cărei teme cu adevărat importante se ascund în spatele unui dialog aparent banal dintre cei doi parteneri. Verdictul Academiei pune personajele față în față cu adevărul declinului relației lor și catalizează o discuție aprinsă despre natura cuplurilor, despre orientări sexuale neasumate pe deplin și despre eterna nevoie de a păstra aparențele unei relații funcționale. Adevăratele preferințe sexuale ale lui Sidney nu sunt precizate în mod explicit, însă relația sa cu Diana evidențiază nevoia amândurora de a se refugia într-o căsnicie confortabilă atât din punct de vedere emoțional, cât și social.   

Vizitatorii din Chicago

Ultima scenă a spectacolului reunește în fața publicului întreaga distribuție. Cuplurile Gert & Stu Franklin și Beth & Mort Hollender ajung să își scoată ochii atât la propriu, cât și la figurat în urma unei partide de tenis sondate cu accidentarea suferită de Beth. De la o simplă lovitură și până la un vacarm general specific comediilor bulevardiere mai este doar un pas. Cu toate acestea, și aici apare tema nevoii celor patru protagoniști de a păstra aparențele unei prietenii funcționale și bine închegate. Însă, în ultima scenă, acest substrat important al comediei riscă să devină invizibil, fiind anihilat de succesiunea rapidă a momentelor comice, care culminează cu o aparentă și foarte șubredă împăcare a celor două cupluri. 

MUBI California Suite
Piesa lui Simon a fost transformată și într-un film de succes, cu o distribuție genială (1978) FOTO mubi.com

Per total, Avanpremiera surpriză de la unteatru s-a dovedit a fi cel mai bun mod prin care publicul ar fi putut reveni în sala din strada Sfinții Apostoli nr. 44. După o vară întreagă de activități, spectacole și concerte desfășurate în aer liber, în curtea Grădinii Casei Universitarilor, ne-am bucurat să pășim încă o dată în spațiul care a consacrat unteatru pe harta teatrelor independente din București și să descoperim copilul dorit al unei echipe formate din șase artiști faini. 

Pentru toate noutățile, poți să arunci un ochi pe pagina de Facebook unteatru. Spectacolul a avut premiera săptămâna aceasta, deci mai multe reprezentații vor avea loc în curând! 


 

Text: Daria AncuțaCezar Barbu (coordonator departament #creativ)

Editare: Daria Ancuța (departament #creativ)

3
Daria Ancuța
Ce e viața dacă nu un șir continuu de Butterfly Effects care i-au/ți-au purtat pașii până la această (aproape) descriere?
Cezar Barbu
De meserie ITist și-n suflet artist. Îi plac cartofii prăjiți cu maioneză și muzica veche. Și lucrurile ieșite din tipare.