TEATRU | Despre vulnerabilitate și acceptare

Dacă ar trebui să descriu în două cuvinte cel mai nou spectacol al Alinei Șerban, Cel mai bun copil din lume, cu siguranță le-aș alege pe acestea două: vulnerabilitate și acceptare.


Chiar dacă lumea și mentalitatea colectivă par să fi evoluat, lucrurile nu sunt chiar atât de roz precum par. Chiar și la mai bine de treizeci de ani de la căderea regimului comunist, România se luptă cu recunoașterea și combaterea discriminării rasiale. În țara noastră, 7 din 10 români nu au încredere în romi și tot atâția nu au încredere în persoanele gay. Surprinzător, nu? Din fericire, există și persoane care duc o luptă continuă împotriva curentului, care încearcă să facă o schimbare. Și care reușesc, așa ca Alina Șerban.

Spectacolul are la bază o poveste autobiografică, scrisă și pusă în scenă de protagonistă, și urmărește maturizarea unui copil vulnerabil. Accentul cade pe notele personale și pe puterea de a depăși imposibilul, de a face pace cu trecutul și de a-ți accepta propria identitate. Discriminarea rasială, stereotipurile sau răutatea îndreptată către cei din categorii sociale vulnerabile sunt doar câțiva piloni ai spectacolului, aspecte atent punctate și demontate.

Ceea ce m-a impresionat cel mai tare a fost vulnerabilitatea Alinei, datorată atât deciziei de a-și expune propria poveste de viață, cât și modalității artistice de aducere a acesteia pe scenă. Într-un one-woman show de nouăzeci de minute, ai ocazia să o descoperi pe Alina Șerban ca persoană. Să descoperi toate evenimentele și momentele care au marcat-o și au format-o. Astfel, spectacolul propune o formulă asemănătoare cu cea a unui bildungsroman, în care evenimente importante din viața oricărui om, precum prima dragoste, liceul sau admiterea la facultate nu au cum să nu fie prezente.

Cu o viață deloc ușoară, care ar bate și cele mai bune filme, cum spune o vorbă românească, Alina a avut de înfruntat multe probleme și greutăți. Cu toate acestea, o luptătoare va rămâne mereu o luptătoare. Alina nu s-a resemnat și a acceptat propria soartă cu ușurință – a sperat la mai bine, s-a luptat și a câștigat, căci și-a respectat cea mai importantă promisiune: să fie cel mai bun copil din lume. Și a reușit cu brio.

Trebuie să știi că spectacolul a fost selectat în proiectul 9G la TNB, creat special pentru generațiile tinere de creatori, iar Alina este prima regizoare de etnie romă care montează un spectacol la Naționalul bucureștean. De scenografie s-a ocupat Miruna Bălașa, de costume Cristina Milea, ilustrațiile au fost semnate de Sânziana Cadâr, muzica de Răzvan Teodorescu și Lucas Molina, iar asistent de regie a fost Vera Surățel. N-am putut să nu remarc decorul minimalist, dar atent gândit și foarte versatil, augmentat de jocul umbrelor și al proiecțiilor video. Nu știu când se va mai juca spectacolul, dar poți să fii cu ochii pe profilul de Facebook al Alinei pentru ultimele noutăți.


Text: Cezar Barbu (coordonator departament #creativ)

Editare: Daria Ancuța (departament #creativ)

Fotografii puse la dispoziție de către TNB
2
Cezar Barbu
De meserie ITist și-n suflet artist. Îi plac cartofii prăjiți cu maioneză și muzica veche. Și lucrurile ieșite din tipare.