A cup of coffee and new shoes on FOTO IMDB
FOTO IMDb

Taifas Festival | „A Cup of Coffee and New Shoes On”: Nu atât de comod pe cât sună

Cafeaua de dimineață este ritualică. La fel și înnoirea vestimentară. Însă ritualul propus de filmul scris și regizat de Gentian Koçi are o altă valență. Este ritualul unei decizii dificile, în fața unei situații care, pentru cei mai mulți oameni, e de neimaginat: pierderea definitivă a vederii. Mai mult, adaptarea la pierderea acestui simț după o viață trăită cu anacuzie (surditate totală).


Doi frați gemeni se confruntă cu această situație, pe fondul unei boli genetice rare. Povestea lor este inspirată de un caz din 2012, când doi frați și-au pierdut vederea, la distanță de un an. În cazul amândurora, procesul a fost accelerat, în câteva săptămâni, nemaiputând să vadă decât umbre. Această boală afectează doar câteva sute de oameni de pe glob.

Taifas Festival | Embryo Larva Butterfly: timpul se dilată în jurul nostru

 

Frații Agim și Gezim locuiesc împreună într-un apartament. În primul cadru, apartamentul pare să fie undeva între o imagine aseptică de catalog și un reel de lifestyle. Este o imagine aproape nefiresc de fericită și o cale de a pregăti „pumnul” emoțional care va urma. Ana, partenera lui Gezim, dansează cu cei doi frați, în vreme ce contururile cadrului par să devină din ce în ce mai difuze. Este, de asemenea, una dintre puținele scene din film care a rulat la Festivalul de Film și Cultură Balcanică Taifas în care este folosită muzica.

Cu ce este umplută lipsa muzicii

În locul muzicii, sonoritatea corpului este foarte puternic reprezentată. Spectatorul aude inclusiv zgomotele atingerilor, ori zgomotul băuturii înghițite. În afara creării unui sentiment de anxietate și self-awareness, este o amintire a faptului că lumea celor doi frați se schimbă radical. Cu cât iluzia apartamentului dintr-un catalog Ikea se destramă mai tare, cu atât muzica se estompează mai mult, iar albul imaculat este dublat de nuanțe de galben, și cu atât devenim mai conștienți de cât de mult ne folosim simțurile pe care Gezim și Agim le-au pierdut deja și urmează să mai piardă.

 

Sursă foto

Cum este privită suferința

În primele acte, Agim și Gezim încearcă să trăiască, în ciuda adevărului crunt, care va deveni foarte curând de neocolit. Evită discuțiile incomode bând rachiu, jucând jocuri de societate sau participând la petreceri. Există o notă aproape umoristică în aceste situații sociale, notă care se pierde abrupt în a doua jumătate a filmului. Și poate ar fi fost încă nevoie de un element umoristic care să contrabalanseze greutatea bolii lor. Altfel, pelicula este nu mai puţin reuşită, dar capătă un caracter monoton. Până în punctul în care tragedia fraţilor devine un lucru cu care publicul se obişnuieşte.

 

Taifas Festival | „Safe Place”: o fotografie în care nu exiști, de fapt

 

Pe de altă parte, un nou contrast se realizează între deconectarea de realitatea vizuală şi racordarea din ce în ce mai puternică la planul tactil. Comunicarea dintre Agim şi Rezim, dar şi dintre Ana şi fraţi, devine mult mai corporală pe măsură ce semnele nu mai pot fi distinse de ochii lui Agim, și urmează să nu mai fie distinse nici de ochii lui Rezim. Această senzorialitate tactilă este evidentă şi în scena care dă titlul filmului şi care este decisivă pentru destinele gemenilor.

„Sunt ochii tăi de-acum”, îi transmite Rezim lui Agim într-una dintre discuțiile finale. Latura tactilă pare o cale prin care gemenii încearcă să devină una și aceeași persoană, pentru a-și trăi în continuare viața în apartamentul imaculat, alături de Ana, alături de prietenii de la atelier și de cunoștințele de familie. Este o cale de a se ține cât mai aproape de universul social amplu pe care îl vor lăsa, însă, inevitabil, în urmă.

 

A cup of coffee Sursa foto: Taifas Festival
Sursa foto: Taifas Festival

Detalii tehnice

Text și regie: Gentian Koçi

Cu: Rafael Morais, Edgar Morais, Drita Kabashi

Durata: 103 minute

Acest film este debutul regizoral al lui Gentian Koçi. Pelicula a fost realizată în coproducție albaneză-portugheză-greacă-kosovară. Este singurul film de limbă albaneză și singurul regizat de un cineast care provine din Albania în cadrul Festivalului de Film și Cultură Balcanică Taifas.


Cronică scrisă de corespondenta noastră în festival, Irina Balcu

Editare: Andreea Sterea

Corectură: Iulia Dromereschi

Layout: Radu Eremia

1
Irina Balcu
Am studiat timp de opt ani comprimaţi în cinci la Literele bucureştene: Limba şi literatura română – Limba şi literatură franceză, cu specializarea Comunicare şi Relaţii Publice făcută în paralel. Cele două programe de licenţă au fost urmate de un masterat în Studii avansate în lingvistică. În prezent, studiez Scriere dramatică în cadrul UNATC. Din motive practice, sunt corporatistă. Din motive mai înalte de-atât, scriu. Lectura, scriitura şi teatrul sunt principalele mele trei direcţii, cărora sper să li se adauge şi altele.