Crăciunul FOTO Arhivă distribuitori
Crăciunul FOTO Arhivă distribuitori

Săptămâna Filmului Maghiar revine la București

Sărbătoarea artei cinematografice maghiare ne aduce în București, în perioada 20-27 noiembrie 2022, cea de-a 16-a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar, un eveniment-brand al Institutului Liszt București. Filmele vor fi proiectate la Institut și la Cinema Muzeul Țăranului.

Echipa festivalului ne aduce filme pentru toate gusturile. Pentru pasionați, continuarea filmului Examenul (care a apărut la ediția a șasea, în 2012): Jocul, va deschide festivalul, pe 20 noiembrie. Sau, dacă sunteți fani horror, Post Mortem, regizat de Bergendy Péter, este un film pentru voi. Acesta utilizează elemente vizuale digitale, care nu sunt prea des întâlnite în cinematografia maghiară. Însă, a fost propus de Ungaria pentru Premiile Oscar 2022, după ce a fost deja răsplătit cu lauri internaționali.

 

Post mortem FOTO Arhivă distribuitori
Post mortem. FOTO Arhivă distribuitori

Programul Incubator al Institutului Național de Film, lansat în 2015, își dorește să încurajeze tinerii cineaști în producerea lungmetrajelor (minim 70 de minute). În plus, aspiră ca regizorii aplicanți să cunoască sistemul de finanțare al Institutului de Film și, obținând referințele corespunzătoare, să participe ulterior cu succes la aplicații. Anul acesta veți putea vedea Din câte știu, regie de Lőrincz Nándor și Nagy Bálint, și Evacuarea, regie de Fazekas Máté.

Documentare și arhive

Vă plac documentarele? Șase săptămâni ne aduce în prim plan adopția, dintr-un punct de vedere psihologic, de Szakonyi Noémi Veronika. Comediile? Veniți pe 27 noiembrie la Fii tăticul meu și Crăciunul, ambele fiind perfecte pentru perioada aceasta a anului.

Arhivele Maghiare de Film, prin programul de digitalizare, restaurează tot mai multe filme. În cadrul festivalului, puteți urmări Vătămare corporală ușoară, regia de Szomjas György, o dramă în stil documentarist, în interpretarea lui Eperjes Károly.

 

Afiș Săătpmâna Filmului Maghiar FOTO Arhivă distribuitori
Afiș Săptămâna Filmului Maghiar. FOTO Arhivă distribuitori

Festivalul este deschis pentru orice vârstă, așa că vă invită la filmul de desene animate Arcușorii și… Fie-ce-o-fi, regie de Jurik Kristóf, bazat pe seria de cărți pentru copii scrisă de Dániel András. În cealaltă direcție, avem La pândă, un thriller în regia lui Karácsony Péter, și Clima, de Szabó Márton István, un sci-fi ironic despre AI și alegerea unui partener.

Scurtmetrajele sunt iubite de toți, așadar Săptămâna Filmului Maghiar ne aduce o dramă pseudo-documentară, Triunghi, regie de Engelman Péter, care cercetează mintea umană și 1939, o poveste polițistă, r. Magyari Zsolt și Benkő Claudia, despre cataclism.

 

Citește și: A XIII-a ediție a Zilelor Filmului Maghiar din Cluj

Transilvania

Pe lângă documentarul Șase săptămâni, mai avem și două creații cu tematică transilvană: Dulcele amar și Ușa din spate a socialismului, primul despre cultivarea sfeclei de zahăr, iar al doilea despre epoca cenzurii. Urmează două filme portret, Ochiul Parisului – Brassaï, despre brașoveanul Halász Gyula, artist fotograf, și Katinka, despre înotătoarea maghiară Hosszú Katinka, triplă campioană olimpică.

Pentru mai multe detalii despre festival, vizitați site-ul Institutului Maghiar din București, unde găsiți programul și informații legate de bilete.

Toate filmele sunt subtitrate în română.


Un comunicat de presă adaptat de: Ioana Micu

Suntem parteneri media ai SFM 2022 și vom publica materiale din teren.

1
Ioana Micu
Unul dintre hobby-urile mele este cititul, datorită acestuia am creat contul de bookstagram și am reușit să particip la festivaluri precum FILIT. În general citesc ficțiune, însă încerc să îmi diversific cât mai mult lecturile.