Moment din filmul lui Moldovai Katalin „Fără aer”. Sursă foto: Institutul Liszt

Săptămâna Filmului Maghiar revine la București în perioada 12-19 noiembrie

În perioada 12-19 noiembrie 2023 va avea loc a 17-a ediție din Săptămâna Filmului Maghiar la București. Cinefilii bucureșteni așteaptă cu nerăbdare acea săptămână din noiembrie în care pe marele ecran al Cinema Muzeul Țăranului se proiectează filme maghiare, adevărată sărbătoare a artei cinematografice maghiare în capitala României.


Sursă foto: Centrul Cultural Maghiar București

Pe parcursul unei săptămâni se vor putea urmări cele mai noi creații ale cinematografiei maghiare: filme lansate în ultimii ani, premiate la festivaluri internaționale de film și care nu au fost proiectate până acum în București.

Deschiderea de luni a Săptămânii Filmului Maghiar este precedată și anul acesta de vernisarea unei expoziții duminică, 12 noiembrie, ziua zero a festivalului. Expoziția este găzduită de Institutul Liszt (Gina Patrichi nr. 8). FILM – SUNET – SOUND DESIGN prezintă sunetul din zece dintre cele mai reprezentative pelicule maghiare recente. După vernisaj se poate viziona scurtmetrajul documentar intitulat Arta sunetului de film, realizat de Kiss Gergő în 2004, la Universitatea Maghiară de Design, Catedra de comunicări vizuale. Acesta urmărește procesul de realizare a sunetelor Foley.

La vernisaj va participa sound designerul Zányi Tamás, care a realizat sound designul filmelor maghiare Fiul lui Saul, Hukkle, Cu inima curată, 1945, Apusul etc.

 

Zanyi Tamas. Sursă foto: 24.hu

Mai multe detalii despre expoziție aici

 

Programul Incubator la Săptămâna Filmului Maghiar

Programul Incubator al Institutului Național de Film din Ungaria a fost lansat în anul 2015, cu scopul de a sprijini realizarea lungmetrajelor (min. 70 minute) de debut. Programul oferă tinerilor regizori posibilitatea de a-și prezenta creațiile inovatoare, experimentale. De asemenea, își propune să asigure varietatea de genuri în cinematografia maghiară.

Institutul Național de Film dorește ca, prin acest program, tinerii cineaști aplicanți să cunoască sistemul de finanțare al Institutului și, obținând referințele corespunzătoare, să participe ulterior cu succes la apelurile de concurs. Acest lucru s-a și întâmplat în cazul mai multor filme de debut realizate în cadrul Programului Incubator, acestea fiiind premiate la festivaluri internaționale.

În programul Săptămânii Filmului Maghiar din acest an publicul bucureștean va viziona trei filme realizate în cadrul Incubatorului. Pe lângă filmul din deschidere, Gemenele, în avanpremieră în România, în prezența regizoarei Moldovai Katalin, născută în Transilvania, vom vedea și Fără aer. Acesta a câștigat recent trei premii la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia. Al treilea film  realizat prin programul Incubator este Prin ochii tăi, în regia lui Szabó Mátyás.

 

Moment din filmul lui Moldovai Katalin „Fără aer”. Sursă foto: Institutul Liszt

 

Filmul Gemenele va fi proiectat în prezența regizoarei și protagonistei filmului, actrița Stork Natasa. Ea joacă rolul a două gemene și a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la festivalul New York Film Week. În film se conturează aceeași poveste din prisma diferită a două gemene, Stork Natasa interpretând de fapt patru roluri.

 

Săptămâna Filmului Maghiar în 2022

Anul Fantasy în cinematografia maghiară

A fost anul genului Fantasy în producția cinematografică maghiară: în programul Săptămânii Filmului Maghiar avem trei filme de acest gen. Filmul Pasajul, în regia lui Madarász Isti, deși pare puțin morbid la prima abordare, tratează o temă amuzantă, adică faptul că iubirea adevărată ține până dincolo de mormânt. Filmul lui Szabó Mátyás, intitulat Prin ochii tăi, ne prezintă o altfel de iubire. Cu ajutorul subiectivării, protagonistul filmului vede lumea prin ochii fetei iubite.

Cel de-al treilea film este o poveste Fantasy pentru copii, intitulată Jos mâinile de pe tata!, regizat de duo-ul Dobó Kata și Gulyás Buda.

 

Sursă foto. Moment din filmul „Jos mâinile de pe tata!”

 

PROGRAMUL INTEGRAL SE GĂSEȘTE AICI


Un comunicat adaptat pentru WordPress de Iulia Dromereschi

 

0