„Sanatoriul”. FOTO Alexandra Pătrașcu

„Sanatoriul” (Sarah Pearse) – Un hotel aproape bântuit

Elin Warner și iubitul ei, Gabriel, pleacă în călătorie pentru logodna fratelui ei, Isaac. Ei sunt cazați într-un hotel de lux, deschis recent pe locul în care se aflase un sanatoriu. Deși pare că îi așteaptă o vacanță plăcută, multe probleme vor apărea în calea lor.


FOTO Alexandra Pătrașcu

Plictisitoare sau incitantă?

„Sanatoriul” poate părea o lectură lipsită de acțiune, suspans și intrigă, la început. Într-adevăr, jumătate din carte ne prezintă contextul, trecutul protagonistei, situația ei actuală la locul de muncă și alte probleme prin care a trecut de la moartea celui de-al doilea frate al ei.

 

Elin întâmpină dificultăți în ceea ce privește adaptarea la schimbare, ceea ce poate să-i afecteze perspectivele profesionale…”

 

Am vrut să renunț la ea? Poate. Am așteptat să se întâmple ceva interesant? Am avut destul de multă răbdare și nu am regretat acest lucru. După aproximativ 200 de pagini, totul devine mai interesant, iar acțiunea începe să se desfășoare mai alert.

De aici, am devenit tot mai curioasă și am devorat cartea în doar câteva zile.

Legătura dintre hotel și sanatoriul Le Sommet

Doi prieteni arhitecți au vrut să își deschidă o afacere profitabilă: acest hotel. Au păstrat și o parte din istoria sanatoriului care se afla acolo înainte, chiar o cameră întreagă cu toate ustensilele folosite, măștile și alte echipamente medicale.

Dar unul dintre ei este dat dispărut, la un moment dat, și astfel încep crimele la hotel.

 

Probabil că intenționat … când au proiectat clădirea, decorul complicat a fost o încercare să ascundă faptul că acela nu era un loc unde veneai pentru distracție.”

 

Lucy se pregătește pentru o nouă crimă. FOTO Alexandra Pătrașcu

 

Sanatoriul era destinat persoanelor care sufereau de tuberculoză. Totuși, după ce Elin își începe cercetarea, descoperă și câteva cazuri mai dubioase de femei care erau aduse aici, deși nu aveau această boală. În schimb, veneau de la un alt sanatoriu pentru afecțiuni psihice, iar apoi dispăreau.

 

Nu-i vorba deloc despre hotel. Are legătură cu trecutul, cu ce-a fost hotelul cândva. Are legătură cu sanatoriul.”

 

Mult timp am asociat și eu, la fel ca detectiva noastră, această situație din trecut cu actualul criminal. Putea să fie un copiator, un răzbunător sau un pasionat de istoria sanatoriului. Oricum, nu era stabil din punct de vedere psihic, asta e clar. De aici au pornit mai multe acuzații și mai multe întrebări.

Scena mea preferată din „Sanatoriul”

În partea a doua a cărții au început să apară din ce în ce mai multe mistere legate de identitatea criminalului sau a criminalilor din hotel. Elin Warner pare că se află tot mai aproape de rezolvarea acestui caz, pe măsură ce înaintezi în lectură. De fiecare dată, pare că în următorul capitol vei descoperi identitatea vinovatului / vinovaților.

Încă de la început, Elin a simțit că se va întâmplă ceva rău în această excursie. Treptat, au apărut mai multe situații neprevăzute și totul părea din ce în ce mai suspect. Nu a vrut să plece în nicio clipă. Nici măcar când Gabriel aproape a implorat-o să părăsească locul, ea nu a vrut. Parcă o atrăgea ceva necurat din acest loc și nu putea să lase misterul nedescoperit. O poveste, o anchetă, multe presupuneri și un trecut încurcat, toate acestea păreau că îi vor deschide lui Elin o nouă cale spre un viitor mai liniștit. Poate rezolvarea unei crime noi o aducea mai aproape de împăcarea sufletească. Astfel, Elin Warner a ajuns într-o relație cu totul specială cu trecutul acestui sanatoriu devenit hotel.

 

Corpul ei reacționează la ceva de aici, la ceva ce trăiește, și respiră, și e țesut în ADN-ul clădirii, o parte din ea, la fel ca pereții și podelele.”

 

„Sanatoriul”. FOTO Alexandra Pătrașcu

 

Cel mai mult mi-a plăcut partea în care este chemată la ultimul etaj al hotelului pentru a discuta cu o persoană. La început, o bănuise, dar nu o să vă dezvălui cine este. Atunci se întâlnește pentru prima dată cu posibilul criminal și ajunge într-o situație complicată, chiar la un pas de moarte. Totul devine tot mai palpitant, iar suspansul crește constant apoi.

Am citit cu sufletul la gură această parte și eram tare nerăbdătoare să aflu cine se afla în spatele acelei măști de gaze.

Citatul preferat

În momentul în care am citit acest pasaj, parcă mi s-au aprins niște beculețe imaginare. Am început să mă gândesc la o parte întunecată pe care ar putea să o ascundă Elin, chiar am presupus că și ea este implicată în crimele de la hotel.

 

Vrei să știi adevărul? N-am fost acolo când a murit, Elin. Tu ai fost cu el, nu eu.”

 

Și până la urmă… Dacă ea a fost acolo…

Suspansul este în creștere de la această parte, iar piesele din puzzleul complex al crimelor se amestecă tot mai rău. Chiar vă invit să încercați să ghiciți și voi criminalul, sau măcar motivul din spatele crimelor. Eu nu am reușit, dar voi poate vă dați seama.


Informații generale

Titlu: „Sanatoriul”

Autor: Sarah Pearse

Tradusă în limba română de Dan Sociu, la Editura Armada powered by Nemira, în anul 2022

Anul apariției: 2022

Număr de pagini: 425

Gen: mystery, thriller

Rating personal: 4 / 5


Recenzie de Alexandra Pătrașcu (departament #cărticeală)

Editare de Sorina Sfreja-Nemes

Corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Alexandra Pătrașcu

2
Alexandra Pătrașcu
Mi-am găsit pasiunea pentru citit aproximativ în clasa a treia cu ajutorul volumelor din seria „Cronicile din Narnia” și de atunci și până în prezent tot cărțile de ficțiune au rămas preferate mele, în special cele din subgenul High Fantasy.