Rugăciunile lui Delphine FOTO One World

„Rugăciunile lui Delphine”: O poveste de viață spusă în 90 de minute

Poveștile ne modelează în timp ce creștem și devenim tot mai conștienți de puterea pe care o avem asupra a ceea ce putem face, iar acolo unde nu putem schimba cursul lucrurilor rămânem la mâna destinului. Scriu azi despre „Rugăciunile lui Delphine” (Les prieres de Delphine), o femeie de culoare, cu o poveste care demonstrează că viața chiar bate filmul.

Filmul începe cu Delphine, o cameruneză ajunsă în Belgia, care povestește despre cumplitele momente prin care a trecut de-a lungul timpului, până la vârsta de 30 de ani. Toată viața ei a încercat să fugă de tot ceea ce înseamnă discriminare rasială și de gen. A fost însă înconjurată de o familie care nu i-a oferit prea multe șanse la o viață mai bună. Tatăl ei i-a accentuat suferința, supunând-o la torturi psihice și abuzuri sexuale încă de la vârsta de 13 ani.

Citește și: One World Romania 2022: Amintiri sumbre și libertăți dureroase

 

Maturizare forțată

Pe parcurs, Delphine își retrăiește la o intensitate mare traumele. Am observat puterea pe care o are în adâncul sufletului de a trece peste diversele forme de abuz. A fost forțată de contextele acelei vremi să se prostitueze pentru a-și ajuta familia să facă față condițiilor scăzute de trai. Când și-a dat seama cât de singură se simte și peste ce obstacole are de trecut, a decis să se căsătorească cu un bărbat alb. Acesta a convins-o să plece în Belgia, unde putea să o ia de la capăt alături de copiii ei. Ei care i-au dat speranța de a-și continua propriul drum.

A existat un moment care mi-a creat fiori pe șira spinării. Când Delphine a luat hotărârea să se prostitueze, a mers acasă la cea mai bună prietenă a sa de atunci, care și ea practica aceeași meserie. Odată ajunsă în casa fetei, Delphine își exprimă dorința de a se prostitua. Prietena ei îi spune „Asta e genul de chestie care face peștișorii mici ca tine să se maturizeze”. Afirmația aceea m-a făcut să îmi dau seama de chinurile la care sunt supuse adesea femeile care sunt victime ale traficului de persoane, violului și discriminării sexuale.

 

Strigătul de luptă al unei femei de culoare

Întinsă pe un pat aproape pe toată durata filmului, ca și cum ar suferi de vreo boală, Delphine, deși este o victimă, are curajul de a transmite povestea mai departe. A vorbit despre cum a fost tratată ca femeie de culoare într-o societate patriarhală și mi-a umplut sufletul de emoția pe care a încercat să mi-o transmită.

Delphine este o persoană foarte expresivă, care a reușit să mă facă să râd, să plâng, să mă gândesc la privilegiile mele ca persoană albă. M-a făcut să conștientizez ce dezavantaje au femeile care locuiesc într-o țară din lumea a treia.

Rugăciunile lui Delphine FOTO Preluare One World

Filmul este însoțit de câteva cadre din casa în care locuiește. Acele câteva secvențe când apar numai ea sau părți din casă m-au ajutat să aflu mai multe despre lumea camerunezei. Despre felul în care își petrece timpul, tablouri cu persoane dragi. Toate erau însoțite fie de liniștea pe care Delphine o caută de ani de zile, fie de vocile copiilor ei.

 

Citește și: Special OWR: Feminism de fațadă și atitudini radicale

Rugăciunile lui Delphine face parte din festivalul de film OWR (One World România) online, secțiunea, „Acasă în sălbăticie”. Versiunea online a festivalului se desfășoară în perioada 23-31 Mai 2022.

Filmul poate fi văzut în această perioadă prin achiziționarea unui bilet online.


 

Urăm bun-venit în familia media.hub lui Cori Georgescu și-i marcăm debutul pe prima noastră scenă cu acest material!

Editare: Radu Eremia

Corectură: Iulia Dromereschi

 

2
Cori Georgescu
Eu sunt Cori. Am aproape 21 de ani și sunt persoană non-binară. Sunt student la Facultatea de Sociologie și Comunicare din Brașov, pe specializarea Comunicare și Relații Publice. Am venit la AIVImedia.hub pentru că vreau să mă redescopăr. Sunt o persoană deschisă, îmi place să îmi organizez timpul și sunt o fire foarte empatică. Sunt o persoană foarte pasionată de zona artistică și îmi place să fac cosplay la personaje din animeuri sau seriale. Scrisul e, de altfel, o altă modalitate prin care mă exprim. Îmi place mult cultura japoneză și m-am apucat recent chiar să învăț limba japoneză