Poză cu Rukus
FOTO Smaranda Cotruță

CĂRTICEALĂ | „Ruckus” și de ce clișeele nu sunt mereu rele

Bună! Mă numesc Smaranda și sunt adepta cărților Fantasy, romantice și mai ales a celor care te țin cu sufletul la gură. Nu citesc tot ce îmi pică din cer și nu tot ce citesc îmi place. Cu toții cred că ne lăsăm influențați de popularitatea unei cărți de pe platformele de social media. De cât de plăcută sau cât de urâtă e. Eu nu sunt un caz aparte, iar neauzind prea multe despre Ruckus, nu aveam așteptări prea mari de la carte. Dacă mi-ar fi zis cineva cât de afectată voi fi când o termin, sau câte emoții îmi va stârni această carte, aș fi zis că mă minte.

rukus
FOTO edituraepica.ro

Dintr-o mică introducere, ai spune că este o carte clișeică: iubire la prima vedere, dar le este interzis să fie împreună. Trebuie să recunosc, dacă privesc tabloul general, că poate este puțin clișeică. Dar detaliile pe care L. J. Shen le-a introdus mi-au format o idee complet diferită, făcându-mă să iubesc total această carte.

Povestea lui Dean și Rosie a început la vârsta de șaptesprezece ani, atunci când Dean era împreună cu sora lui Rosie, Emilia. El era tipul adolescentului popular și nebunatic, de aceea tot liceul l-a poreclit Ruckus. Millie era fata tocilară care știa clar care îi erau prioritățile. Vicious, cel mai bun prieten al lui Dean, își bătea joc frecvent de Emilia. Iar pentru a o proteja, Dean a luat-o sub aripa lui, începând și o relație. Ce mi s-a părut foarte amuzant este faptul că el mereu se considera lupul alfa. Nimic nu îl putea doborî, iar îngâmfarea lui era amuzantă și poate puțin atrăgătoare (de fapt, puțin mai mult) pentru cititori, dar cu siguranță nu și pentru cei din jurul lui.

 

Stăteam în fața ușii, ca mutul, și îi rânjeam provocator. Pe undeva, și ea mă provoca. Dintr-odată, mi-a trecut prin cap că de data asta nu eu eram vânătorul. Poate că eram un mototol rămas fără gloanțe, care tocmai dăduse nas în nas cu o tigroaică.

Dragoste la prima vedere

Prima dată când Dean Cole a văzut-o pe Rosie s-a îndrăgostit imediat de ea, deși era împreună cu sora ei de nici 24 de ore. Rosie era o fire mai rebelă, nu îi plăcea școala și, din cauza bolii care îi limita activitățile și durata vieții, trăia fiecare zi la maxim.

Locuiau amândoi în New York și, deși nu aveau nici măcar o relație de prietenie, Rosie a acceptat ca Dean să îi ofere gratis un apartament în blocul lui.

 

Înalt, cu ochi verzi, strălucitori și incredibil de adânci. Păr castaniu, superb. Dean etala un trup care l-ar fi făcut de rușine chiar și pe cel mai tare fotomodel masculin. Din fericire pentru mine, știam că domnul Cole era un ticălos, așa că, în principiu, eram aproape imună la farmecul lui. Dean bea, fuma prea multă marijuana și era dependent de toate chestiile păcătoase.

Haha, Rosie, te-am prins: „în principiu”, „aproape”. În viața reală nu ar fi cea mai bună variantă pentru a te îndrăgosti de cineva, dar în lumea cărților? Serios, Rosie, cum ai reușit să stai 11 ani departe de el?!?! L. J. Shen s-a jucat foarte mult cu sentimentele mele în legătură cu Dean. Fie îl uram și speram să i se întâmple ceva rău, fie îmi părea rău de el și înțelegeam motivele pentru care a făcut ceva greșit. El e genul de băiat care îi urăște pe toți, dar are un punct mai sensibil pentru o persoană.

Poză cu Rukus
FOTO Smaranda Cotruță

Ceva ce mi-a mai plăcut foarte mult a fost faptul că la fiecare capitol din perspectiva lui Rosie era întrebarea „Ce te face să te simți vie?”. Răspunsul meu preferat a fost „Să tânjesc după cineva atât de mult, încât să mă doară pieptul, să mi se împăienjenească ochii, iar simțul moralității să zboare pe fereastră.”. Deși nu am iubit niciodată, acest răspuns indică explicit cum mă simt în alte privințe și momente ale vieții mele. Cum ar fi atunci când anxietatea pune stăpânire asupra corpului meu.

SPOILER ALERT!

Evident că, după o serie de întâmplări, aceștia și-au permis să fie un cuplu. Era de așteptat. Ce nu era de așteptat deloc este întorsătura de evenimente. Dean a știut mereu că este adoptat și câteva veri la rând și le-a petrecut cu mama sa biologică. În urma unor evenimente neplăcute, a luat decizia că nu mai vrea să aibă nicio legătură cu ea. Acesteia, fiind dependentă de droguri și alcool, nu i-a păsat că fiul ei nu mai voia să o vadă, cât timp îi trimitea bani.

La finalul cărții mama sa biologică îi aranjează o întâlnire cu tatăl său biologic. Și, ce credeți? Omul care a apărut la cafenea era, de fapt, bărbatul pe care l-a știut toată viața drept „tatăl adoptiv”. Din discuțiile telefonice pe care le-a avut Cole cu această femeie, cititorii neștiind că e mama sa, inițial credeam că are un fiu pe care l-a abandonat și îi trimite bani pentru a nu fi nevoit să îl vadă. Atât de abătut de aflarea acestui secret, Dean a uitat că trebuia să se vadă cu fata pe care zicea că o iubește și s-a dus să își înece amarul în băutură. Din cauza ploii și a bolii sale la plămâni, Rosie a ajuns în spital.

Cum s-a prăbușit totul?

Sinceră să fiu, m-am bucurat atunci când părinții lui Rosie nu l-au lăsat pe Dean să o vadă și îi spuneau că ar trebui să plece pentru totdeauna. Dar când l-au chemat pe fostul iubit al fetei, deja a fost prea mult și m-am enervat foarte tare. Înțeleg că Dean a făcut o greșeală oribilă, dar să îl cheme la spital pe omul care s-a despărțit de ea din cauza bolii ei? Era josnic, chiar și pentru părinții care voiau să o țină într-o cușcă și să nu fie atinsă de nimic.

 

Ce te face să te simți vie? Bip. Bip. Bip. Biiiiiiiiiip…..
Trei ani mai târziu:

– Omule, ce naiba face fiu-tău? întreabă Vicious.

Nu mă pot decide dacă finalul a fost tras de păr, un happy end perfect. Mă așteptam să i se întâmple ceva lui Rosie. Doctorii i-au zis că o să trăiască până la maxim 25 de ani, iar ea avea deja 29. Dacă citiți aceste două fraze, nu credeți că Rosie a murit? Că Dean s-a căsătorit cu altcineva și a făcut un copil? Eu asta am crezut. Și, pentru un moment, am fost dezamăgită. Am crezut că totul a fost o minciună și că doar s-a prefăcut că a iubit-o toată viața pe Rosie și trei ani mai târziu s-a căsătorit și a făcut și un copil. După câteva pagini am descoperit că Rosie s-a vindecat miraculos. Că, deși doctorii i-au spus că nu poate avea copii, tot într-un mod miraculos, a avut.

Recomand total Ruckus, tuturor celor de 16+ care vor puțin mister, iubire și ca emoțiile lor să fie constant pe jar. Este o carte care se citește foarte ușor și poate vă regăsiți într-o anumită măsură în tipologia unuia dintre personaje.


SmarandaRecenzie de Smaranda Cotruță (departamentul #cărticeală)

Editată de Diana Hîncu (coordonatoarea dpt. #cărticeală)

Corectată de Iulia Dromereschi

1
Smaranda Cotruta
Sunt genul de fată care preferă să se ridice în picioare și să înceapă să cânte și să danseze împreună cu cea mai bună prietenă decât să stau pe scaun și să aștept metroul. Asta e plictisitor.