fundal negru, text în partea stângă, cartea în partea dreaptă, lângă aceasta un telefon cu versiunea audiobook a cărții. Coperta este deschisă la culoare, cu prințul Harry pe ea.
foto: Editura Nemira

REZERVĂ || Memoriile Prințului Harry la Nemira

REZERVĂ călătorește în trecut, trezind amintiri dureroase și una dintre cele mai marcante imagini ale secolului XX. Doi băieți, un sicriu, întreaga lume urmărind cuprinsă de tristețe… și frică. Milioane de oameni s-au întrebat ce se va întâmpla cu cei doi prinți după ce Diana, prințesa de Wales, a murit. 


Moștenitorul și Rezerva – nu era nicio judecată implicită, și totodată nicio ambiguitate. Eu eram umbra, sprijinul, Planul B. […] Am fost menit să ofer un substitut, un element de distragere, o diversiune și, la nevoie, un organ de rezervă. […] Toate acestea mi‑au fost prezentate în mod explicit încă de la începutul vieții și, de‑atunci, reamintite cu regularitate.”

REZERVĂ, volumul de memorii al prințului Harry, duce de Sussex, a fost publicat internațional, în 16 limbi simultan, pe 10 ianuarie 2023. În România este disponibil atât în format clasic, cât și în format digital, la Editura Nemira. Versiunea audio a cărții este de asemenea publicată de Nemira, pe platforma AudioTribe.ro. Tot acolo puteți găsi și versiunea ebook.

 

coperta cărții Rezervă, are culori deschise (spre crem, galben) și are poza prințului Harry.
Foto: Editura Nemira

Backstory

Înainte să‑și piardă mama, prințul Harry, care avea atunci doisprezece ani, era un băiat vesel și lipsit de griji, rezerva mai seriosului moștenitor, William. Dar suferința a schimbat totul. A început să aibă probleme la școală, dificultăți în gestionarea sentimentelor de furie. Învinovățind presa pentru moartea mamei lui, îi era foarte greu să trăiască sub lumina reflectoarelor.

La douăzeci și unu de ani s-a înrolat în Armata Britanică. Acolo a reușit să își pună ordine în viață datorită disciplinei militare. Cele două misiuni de luptă la care a luat parte l-au transformat într-un erou în ochii opiniei publice. Cu toate acestea, revenirea sa în țară nu a fost lină. După scurt timp se simțea mai debusolat ca niciodată, suferind atât de stres posttraumatic, cât și de atacuri de panică. Îi lipsea iubirea adevărată.

Atunci a apărut Meghan. Lumea a fost cucerită de minunata lor poveste de dragoste. Dar, încă de la început, Harry și Meghan au fost vânați de presă, fiind victimele unor valuri de abuzuri, minciuni și rasism. Văzând că soția lui suferă, că siguranța și sănătatea lor mentală erau puse în pericol, Harry și‑a dat seama că singura cale de a evita ca unul dintre ei să aibă soarta tragică a mamei lui era să‑și părăsească țara natală. De‑a lungul secolelor, puțini avuseseră curajul să plece din sânul familiei regale britanice. Ultima care încercase fusese chiar prințesa Diana…

cartea Rezervă în format 3d pe un fundal alb. Pe coperta este poza prințului Harry. Paleta de culori este deschisă, galben cu crem.
Foto: Editura Nemira

Povestea completă

Pentru prima oară, prințul Harry îți descrie viața cu o onestitate necruțătoare. REZERVĂ este o carte plină de mărturisiri, dezvăluiri și lecții de viață cu greu învățate. 

Prințul Harry își dorește să sprijine fundații caritabile britanice din vânzările volumului său de memorii, REZERVĂ. Ducele de Sussex a donat 1.500.000 de dolari pentru Sentebale, organizație pe care a înființat-o împreună cu Prințul Seeiso în amintirea mamelor lor și care sprijină copii vulnerabili și tineri cu HIV/SIDA din Lesotho și Botswana. Prințul Harry va dona 300.000 de lire sterline organizației non-guvernamentale WellChild, al cărei patron regal este de cincisprezece ani. WellChild are ca scop îngrijirea la domiciliu a copiilor și tinerilor cu probleme de sănătate complexe.

REZERVĂ apare în engleză la Transworld, imprint al Penguin Random House UK, pentru Marea Britanie, Irlanda, Australia, Noua Zeelandă, India și Africa de Sud, iar pentru Canada, la Random House Canada. Cartea este publicată în alte 15 limbi: ROMÂNĂ – Nemira, SPANIOLĂ – Plaza & Janés/Penguin Random House Grupo Editorial, GERMANĂ – Penguin Verlag/Penguin Random House VerlagsgruppeGmbH, PORTUGHEZĂ (BRAZILIA) – Objetiva/Grupo Companhia das Letras, PORTUGHEZĂ (PORTUGALIA) Objectiva/Penguin Random House Grupo Editorial, CHINEZĂ SIMPLIFICATĂ – Penguin Random House China, DANEZĂ – Politikens Forlag, OLANDEZĂ – Hollands Diep, imprint Overamstel, FINLANDEZĂ – Otava Publishing Company Ltd., FRANCEZĂ – Éditions Fayard, GREACĂ – Pedio Books, MAGHIARĂ – Corvina Books, ITALIANĂ – Mondadori, POLONEZĂ – Wydawnictwo Marginesy și SUEDEZĂ – Bonniers Förlag.


Un comunicat adaptat de Ioana Micu

1
Ioana Micu
Unul dintre hobby-urile mele este cititul, datorită acestuia am creat contul de bookstagram și am reușit să particip la festivaluri precum FILIT. În general citesc ficțiune, însă încerc să îmi diversific cât mai mult lecturile.