hei tu vecine poiana oglinzi

REACTIV | Ghid de supraviețuire pentru teatru tână(R)

Pornind de la pățaniile propriei sale trupe în REACTIV (pățanii despre care veți citi spre finalul materialului), Mișucu și-a dorit să înceapă documentarea unui ghid al situațiilor de criză care pot apărea la repetiții sau la spectacole – un ghid destinat tinerilor care fac teatru și poate au nevoie de soluții simple la probleme aparent complexe. Citiți prima parte a cercetării sale de teren, realizată chiar în cadrul primelor două sesiuni ale atelierului de jurnalism din festival!


atelier jurnalism reactiv grupa 2
Mișucu (dreapta) la atelierul de jurnalism din REACTIV. FOTO Iulia Dromereschi

Maraton de teatru pe o scenă improvizată și pățanii cu banane

În a doua scenă, la un moment dat, trebuia să facem un reverse cu o accelerare de ritm, însă aveam același tempo. Ne-am dus în culise și ne-am privit mirați. Nu pricepeam ce se întâmplă. Alexandra a întrerupt monotonia și asta ne-a ajutat să mergem mai departe cu spectacolul”, povestesc membrii trupei UNICORNII.

Tot ei au povestit că, vara trecută, au organizat un maraton pe o scenă improvizată într-o curte, cu scaune. Spre surprinderea lor, toate locurile s-au ocupat, și au fost nevoiți să joace de două ori la rând, cu o pauză de doar cinci minute între reprezentații.

Chiar și spectacolul lor din REACTIV, Modus Amandi, a avut parte de schimbări neprevăzute cu puține zile înainte de sosirea lor. „Ne place să improvizăm și asta ne ajută pe noi, oarecum, să trecem peste un moment când uităm vreo replică. Spre exemplu, spectacolul jucat aseară (marți) nu a mai fost jucat niciodată sub această formă”, spun tot ei.

Unicornii FOTO Marius Șumlea
FOTO Marius Șumlea din spectacolul „Modus Amandi”

Coordonatoarea celor de la BRIGHTSIDE DRAMA și-a sfătuit fetele din trupă să mănânce bine înainte de festival și să aibă grijă să nu se obosească. Din păcate, însă, una dintre ele nu i-a ascultat sfatul și s-a dat cu bicicleta electrică, obosită fiind. Și-a luxat umărul drept și, până cu trei zile în urmă, a trebuit să stea în ghips.

Mai amuzantă este povestea bananei din spectacol, însă: „La repetiții nu prea o foloseam. La premieră, când am aruncat banana, a lovit o fată în față. Nu am putut controla mișcarea, și de cum s-a întâmplat parcă a fost debutul unui serial. La următorul spectacol, banana a căzut singură”, i-a povestit lui Mișucu unul dintre trupeți.

Cola, pufuleți și materiale semiconductoare

Eram la Ideo Ideis, cu spectacolul Spălăm copilul sau facem altul”, și-a amintit cineva din trupa AMPRENTE. „Trebuia să intru în singura mea scenă cu o sticlă de Cola și cu niște pungi de pufuleți. M-am gândit că ar fi o idee să iau o gură de cola. Am băut, am închis sticla și am trântit-o fără să vreau. A explodat pe scenă și a umplut-o de cola!”. Explozia de băutură acidulată a înecat replica unui coleg de trupă. „Ca să o salveze, mi-a spus: Sper să plouă când ești în concediu, așa cum mi-a plouat mie cu cola în casă.

Membrii trupei CEVA, chiar dacă de-ai locului, au avut parte de propriile lor dificultăți și situații neprevăzute – una dintre acestea a inspirat-o pe Mișucu să propună subiectul și să înceapă documentarea pentru acest material. „Ploaia a fost sursa principală de stres. La unul dintre spectacole, am fost nevoiți să îl întrerupem și să strângem scena în cinci minute. Până și în festival ne-a dat bătăi de cap, însă credem că ne-am descurcat”, a povestit chiar Mișucu.

hei tu vecine chitara
FOTO Marius Șumlea din spectacolul „Hei, tu, vecine!”

În jurul scenei fusese amplasată și aparatura necesară, care, firește, era conectată la o sursă de electricitate. „Ne speriam când simțeam furnicături în vârful degetelor, dar am experimentat cu diverse tipuri de încălțări până ce am găsit formula care făcea jocul nostru posibil.

Iată cum poate ajunge o trupă de adolescenți să facă experimente de fizică fără voie. Au avut parte și de situații mai puțin primejdioase și mai degrabă amuzante, însă: „Am avut și colegi care și-au uitat combinezoanele și au fost nevoiți să împrumute”, se amuză Mișucu.

____

Documentare & reacții: Mihaela Maftei. Adaptare: Iulia Dromereschi

Foto cover: Marius Șumlea

Mihaela Maftei are 17 ani și ni s-a prezentat drept Mișucu. Am aflat imediat despre ea că este din localitatea Târpești (județul Neamț) și că „îi place să scrie texte” – motiv pentru care nu doar că se ocupă de scrierea postărilor, ca voluntară în departamentul Comunicare, dar a ales și să ne fie legătura cu festivalul și comunitatea. Practic, Mișucu a fost un soi de fixer pentru cele patru membre AIVImedia.hub în Tabăra Oglinzi.

Tot pentru că adoră să scrie s-a înscris Mișucu și ca asistenta Iuliei la cele patru ateliere de jurnalism din festival. Zi după zi, fie și răcită, fie și obosită, fie și cu nenumărate îndatoriri care o copleșeau și o strigau din toate părțile, a participat și la primele două sesiuni, și la ultimele două, și chiar a reușit să încropească o schiță de material, pe care am decis că ar fi păcat să nu i-l organizăm, edităm și publicăm.

Dacă v-au plăcut primele propuneri ale lui Mișucu, vă invităm să ne trimiteți propriile povești amuzante și situații neprevăzute de la repetiții și festivaluri. Le centralizăm cu drag și i le trimitem, și publicăm împreună noi părți de Ghid.

Adresa redacției este: aivibuc@gmail.com.
1
Mihaela Maftei
Sunt un copil veșnic mic, hiperactiv și dornic să fie în toate părțile, în același timp. În timpul liber îmi place să citesc și să scriu texte, despre orice...despre bătrâni care așteaptă în stația de autobuz sau chiar despre propriile trăiri.