FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani

Proiectul „Zi-ne în zine: fapte versus opinii de zi cu zi” oferă liceenilor din Botoșani noțiuni fundamentale de educație media

Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) a primit finanțare și sprijin pentru derularea proiectului Zi-ne în zine: fapte versus opinii de zi cu zi, destinat unui număr de 200-250 de liceeni din clasele IX-XI din Botoșani.

Proiectul se va desfășura în perioada 1 aprilie – 15 septembrie 2023, în cadrul programului Efectiv Civic. Astfel, asociația AIVI va instrui elevii și îi va familiariza cu noțiuni de educație media fundamentale precum: informare și dezinformare, verificarea informației și analiza mesajului.


FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani

Prin metode non-formale și pe baza cursului de educație media conceput de CJI (Centrul pentru Jurnalism Independent), asociația AIVI își propune să atingă trei obiective importante, și anume parcurgerea a trei module de învățare, în sistem hibrid, cu beneficiarii, verificarea cunoștințelor dobândite, în cadrul unui hackaton, și aplicarea cunoștințelor dobândite prin conceperea și publicarea a patru e-zine.

În cadrul acestui proiect vor participa elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” și de la Liceul „Alexandru cel Bun”. Liceenii provin, în mare parte, din mediul urban mic sau mediu, ori rural, și dispun de creativitate și spirit critic, fiind foarte ambițioși, pasionați de tehnologie și cu o capacitate inedită de a-și transpune viziunile în realitate.

 

FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani

Citește și „Florin Iurac, antreprenor: Am început afacerea din pasiune. Dacă era pentru câștig, nu o mai făceam demult”

 

Scopul principal al acestui proiect, Zi-ne în zine: fapte versus opinii de zi cu zi, este de a încapsula noțiuni despre fapte, opinii, biasuri și fact-checking. Pe lângă aceste ateliere, care se vor desfășura în mod hibrid (online și față în față), asociația AIVI va organiza și un hackaton între unitățile școlare implicate, pentru a verifica informațiile dobândite pe parcurs de către liceeni.

Mai mult, beneficiarii vor crea patru e-zine, care vor fi publicate ulterior pe platforma noastră digitală, fiind distribute gratuit și către școlile partenere, și celor care doresc să le utilizeze ca material didactic.

 

FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani

Din partea CTGA, vor coordona clasele IX-XI participante Cătălina Andriesei, Rodica Gavril, Liliana Bobuțanu, Maria Vărvăruc, Manuela Bidașcă, Adina Ionovici, Livia Petrune, Anamaria Tănase, Adriana Voiașciuc, Manuela Rusu și Maricica Radeș.

Din partea LACB, vor coordona clasele IX-XI participante Gabriela Călin, Nicoleta Foltea, Cristina Horbovanu și Alina Humă.

Prima întâlnire de proiect a avut loc pe 5 aprilie 2023, de la ora 12:00, în Sala de Festivități a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”. Au participat mare parte din elevii înscriși, alături de coordonatoarele din cele două licee și de formatoarea Iulia Dromereschi (AIVI).

 

FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani

 

FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani

 

FOTO Rodica Gavril, CTGA Botoșani

Programul Efectiv Civic este dezvoltat de FDSC (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile), în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.


Redactare: Mihaela Coman

3