Potret colectiv efemer
FOTO Lavinia Răucescu

Primul circuit de video mapping din județul Neamț

Portret colectiv efemer a fost prima expoziție în aer liber din județul Neamț care a oferit publicului un circuit al clădirilor semnificative pentru istoria locală și viața comunității, creat prin video mapping.

Tema care unește cele șase lucrări video reprezintă contribuția freelancerilor în viața orașului. Locurile în care au avut loc proiecțiile, cinci la număr, au fost alese strategic, în diferite zone ale orașului. Extremitățile au fost reprezentate de Atelierul de prelucrare a lemnului „Fructe de pădure” și de Triaj CFR, iar miezul de Gara CFR, Poșta Tg. Neamț și din Piața Tg. Neamț.


Despre CEVA

Centrul educațional de arte performative CEVA este un spațiu de creație destinat adolescenților și comunității din Târgu Neamț și din împrejurimi. Își propune, încă din 2018, să reactiveze comunitatea locală din punct de vedere cultural, și să ofere perspective profesionale beneficiarilor implicați.

 

Potret colectiv efemer
FOTO Lavinia Răucescu

CEVA înseamnă Comunitate, Educație, Viitor și Artă, acestea reprezentând direcțiile activităților pe care le desfășoară centrul împreună cu artiștii și adolescenții implicați. Centrul folosește instrumente specifice teatrului și artelor performative (spectacole, festivaluri, expoziții, instalații vizuale, concerte etc.) pentru a cerceta teme importante din societatea contemporană și, mai ales, teme care pornesc de la realitățile concrete ale comunității nemțene.

Experiența Reactiv – microfestival de toamnă din perspectiva unor voluntari adolescenți

Nota zece, mai venim! După nici mai mult, nici mai puțin de patru zile de la încheierea Reactivului de vară, pe data de 8 septembrie, ne-am reîntâlnit câțiva voluntari de-ai festivalului pentru a amenaja una dintre locații, și anume, Triajul CFR. Amenajarea a durat două zile.

În prima zi, ne-am ocupat de ecologizare, iar a doua zi ne-am lăsat amprenta asupra locului, prin graffiti, sub îndrumarea Alexandrei Rusu. Cu măștile pe fețe și stencilurile în mâini, prima zi de proiecție a fost cea care ne-a apropiat și mai mult. În cele câteva ore petrecute desenând, ne-am descoperit mai în profunzime atât poveștile, cât și trăsăturile.

 

Voluntarele noastre au participat și la această ediție REACTIV. Poți afla cum a fost festivalul aici.

 

Cine ești și ce faci?

Declar că n-am văzut toate proiecțiile. Shame on me, știu. Fiind voluntară, în ultima zi de proiecții, am avut în grijă zona Triajului. Din acest motiv, proiecția de acolo a fost singura pe care am reușit să o văd și aș dori să descriu impactul pe care l-a avut. Răvășitor. Întrebarea-cheie cu care a și început proiecția a fost tu cine ești? Ei bine, tu să-mi spui.

 

Potret colectiv efemer
FOTO Lavinia Răucescu

„sunt fiica părinților mei”, „sunt cel mai inutil lucru din lume”, „sunt muncitoare” au fost doar câteva dintre răspunsurile acestei întrebări. Continuările „și lucrez în vânzări”, „mănânc și consum”, și „fac umbră pământului” au adus liniștea asupra celor care au vizionat. Fiecare s-a simțit, mai mult sau mai puțin, parte din proiecție, întrebările fiindu-le adresate și lor. După vizionarea diferitelor siluete și răspunsuri, totul s-a încheiat relativ lent, cu întrebările-cheie fixate pe ecran.

 

Petrecere cu târg-nemțenii

După ce s-a așternut liniștea, în timpul proiecției, a avut loc petrecerea comunitară, care marca finalul Reactivului 2022. La ora 23:00, în locul din care nu m-am mișcat în ziua respectivă (Triajul CFR), au început să se strângă târg-nemțenii.

Petrecerea a început ușor, cu muzică pentru toată lumea. Cu adolescenți care nu-și dezlipeau ochii de pe pereții de pe care încă nu se uscase vopseaua.

 

Potret colectiv efemer
FOTO Lavinia Răucescu

Oamenii erau îngrijorător de liniștiți. Nu înțelegeam ce nu făcusem bine, de ce oamenii nu se zbânțuiau pe ritmurile muzicii. Răspunsul meu a venit abia în cea de-a doua zi, când un amic mi-a dat mesaj pentru a mulțumi echipei de voluntari.

 

Petrecerea voastră ne-a liniștit într-un mod atât de frumos. Cu toții aveam nevoie de o petrecere care să se desfășoare într-o atmosferă numai bună de vorbit, de relaționat cu oamenii cu care poate nu ai mai avut timp să o faci înainte.

Mesajul lui m-a făcut să înțeleg de ce petrecerea noastră a fost atât de iubită de adolescenții prezenți. Le-a dat șansa de a face ceva ce, ciudat sau nu, nu mai aveau timp să facă. Să vorbească, să fie ascultați și, mai apoi, chiar înțeleși.

Experiența mea la Reactiv a fost despre auto-stimulare, despre relaționarea cu cât mai mulți oameni și despre aprecierea fiecărui moment frumos. Acum, că s-a sfârșit și ediția de anul acesta, tot ce îmi mai doresc să fac este să mă ocup de organizarea următoarei ediții, pentru a putea veni cu alte povești din interior.


Un articol scris de Lavinia Răucescu

Editat de Mihaela Coman

Corectat de Iulia Dromereschi

Layout de Diana Hîncu

 

1
Lavinia Răucescu
Am 16 ani și sunt elevă la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, profil științe sociale. Sunt o fire sociabilă, hotărâtă, descurcăreață. cu muuultă energie pozitivă. Scrisul deține o bucățică din inima mea (am articole publicate și în revista liceului). Îmi plac la nebunie culoarea verde și înghețata de mentă cu fulgi de ciocolată!