FOTO Dosar de presă

Premieră: RAMANENJANA la București

Cum faci din dans un act revoluționar? „Adevărata întrebare este de ce ni se pare atât de ciudat să protestăm prin dans și când a încetat dansul să fie revoluționar.”

Un răspuns mai complex veți găsi în cadrul RAMANENJANA, o docu-ficțiune performativă bazată pe evenimentele care au ajuns să definească „epidemia de dans” din 1863 din Madagascar, contribuind la răsturnarea regimului politic ce favoriza colonialismul. Aceasta va avea premiera națională pe 14 aprilie, de la 19:30, la Centrul Național al Dansului din București (CNDB), urmată de o nouă reprezentație pe 15 aprilie, la aceeași oră. Evenimentul este precedat de premiera internațională din 9 aprilie, de la radialsystem, în Berlin, unul dintre cele mai titrate spații de artă contemporană din Europa.

FOTO Dosar de presă

Acest performance a fost realizat de coregrafa Simona Deaconescu în colaborare cu coregrafa și activista culturală malgașă Gaby Saranouffi, având în distribuție performerii Haja Saranouffi, Simona Dabija și Maria Luiza Dimulescu

Subiect tabu în Madagascar chiar și în zilele noastre, RAMANENJANA este considerat în studiile științifice o coreomanie sau o isterie de masă, gest politic sau act de rebeliune prin dans împotriva colonialismului francez. 

Spectacolul are o atmosferă afro-futuristă prin costumele concepute de scenografa română Cristina Milea și create prin tehnica de upcycling, ce presupune procesarea deșeurilor organice și sintetice. Limbajul coregrafic, bazat pe o combinație între gesturi politice și dansuri africane, pune sub semnul întrebării receptarea fenomenului RAMANENJANA de către cultura vestică: de la un ritual de vindecare la un dans în masă care a fost, probabil, ultima epidemie de dans din lume.

FOTO Dosar de presă: Fotografie de grup după prezentarea WIP/IFM

În RAMANENJANA se (re)mixează cu umor mărturii istorice și gesturi coregrafice, creându-se un limbaj în care mișcarea generează un comentariu critic asupra textului și își propune să scoată la suprafață reziliența umană prin intermediul unui act istoric de rebeliune prin dans. 

 

Două conferințe dedicate au avut deja loc în București

29.03.2022 | 19:30 | Centrul Național al Dansului București RAMANENJANA, de la cercetare la spectacol, conferință și discuție deschisă cu Simona Deaconescu și Mathilde Monnier. În cadrul evenimentului organizat cu sprijinul Institutului Francez din România, cele două artiste vor aborda fenomenul Ramanenajana ca o posibilă modalitate de a studia dansul contemporan angajat politic și social, precum și provocările explorării unui astfel de subiect pe scenă, în contextul internațional actual.

12.04.2022 | 18:00 | Goethe-Pavilion RAMANENJANA, jurnalul unei colaborări performative între Europa și Africa, conferință și prezentare de proiect cu Simona Deaconescu. În cadrul conferinței de la Goethe-Pavilion, coregrafa va prezenta descoperirile cercetării sale din timpul rezidenței din Madagascar, felul în care s-a conectat cu comunitatea locală pentru a afla originea fenomenului Ramanenjana, modul în care a dezvoltat și a coordonat proiectul, într-un context internațional complicat pentru un astfel de demers.

FOTO Dosar de presă

Spectacolul RAMANENJANA va mai fi prezentat în luna august în Durban (Africa de Sud) și Maputo (Mozambic), ca parte a selecției JOMBA! Contemporary Dance Experience, și în lunile septembrie și octombrie în Antananarivo, Majunga și Diego Suarez (Madagascar), ca parte a selecției I’TROTA International Dance Festival.


Selecție din comunicatul de presă realizată de Teodora Dumitroaea

2
Teodora Dumitroaea
Mereu mi-au plăcut poveștile. Și mereu mi-au plăcut oamenii. Iar când legi oamenii de povești, ajungi la viață, la comunitate, la ideea de a primi și de a oferi.