PoveȘtiri de Cartier | Pardon Cafe, din 1999 până azi

În februarie 2021, zece jurnaliști voluntari din cartierele Berceni, Drumul Taberei și Militari au pornit într-o aventură documentară. Își doresc să scoată la iveală #PoveȘtiriDeCartier, cum am numit proiectul nostru editorial, să cunoască și să ducă mai departe fețe noi (sau vechi, cu o nouă poleială) din cartierele vizate, și să îndemne și pe locuitorii din aceste cartiere să scrie la redacție și să-i cheme să le spună poveștirile.

Dacă aveți un loc favorit, o persoană dragă, o afacere de cartier, o cafenea cu personalitate, un teatru sau un cinematograf istorice, dacă ați văzut o serie de graffiti care v-a atras atenția, sau vă place să vă plimbați într-un parc bucureștean, dați de știre și livrăm o poveștire.

Ilustrație originală (c) Maria Dumitrescu

Pentru oamenii din Drumul Taberei este un loc cunoscut, iar cei care sunt doar în trecere prin zona Favorit nu au cum să nu observe un local micuț, cochet și diferit de restul celor din jur. Pardon Cafe a devenit un loc emblematic al zonei, unde găsești oameni de toate vârstele, uniți de plăcerea de a petrece timpul într-un ambient plăcut.


Inițial, a pornit ca o spălătorie auto, însă contextul acelor vremuri nu a fost favorabil și proprietarii s-au adaptat. Dacă treci acum prin Drumul Taberei nu îți poți imagina că, pe atunci, erau terase de la Favorit până la parc. „Era atmosfera aceea de mare”, își amintește proprietarul. Fiind o zonă care atrăgea atenția prin diversitatea teraselor, contextul a fost perfect, iar în 1999 s-a deschis Pardon Cafe. Practic, era un fel de Centrul Vechi, doar că în Drumul Taberei, și veneau persoane și din alte zone pentru a-și petrece timpul la cafenea. „De exemplu, atunci veneau oameni și de prin Berceni și alte cartiere. Lumea venea pentru zonă, nu neapărat pentru noi, deoarece unul avea mici, altul avea pizza și tot așa”, își amintește el.

Conceptul s-a bazat în primul rând pe ideea de diferit. Cu siguranță, atmosfera este unică, de la muzică până la aspect. Dacă ești fan oldies but goldies nu vei mai dori să pleci acasă. Obiectele pe atât de vechi, pe atât de prețioase atrag atenția vizitatorilor, iar fiecare detaliu se integrează perfect în poveste. Catargul de pe terasă te face să te gândești la mare tot timpul, chiar la atmosfera din Vamă. Totuși, verdeața copacilor te trimite cu gândul la pădure. Este un mix natural perfect. Dacă ajungi aici, admiră fiecare obiect: schiurile de lemn, radiourile, cuferele, motocicleta tăiată în două, tablourile de epocă și piesa de rezistență, mașina de la intrare, un Citroen 2CV. În completare vin lumânări, beculețe de instalații și bețișoare parfumate.

Acum, lucrurile s-au schimbat. Nu mai sunt atât de multe localuri în cartier, iar zona din trecut nu mai există. Zona a cunoscut schimbări la începutul anilor 2000, când primarul de atunci, Traian Băsescu, a susținut închiderea micilor afaceri fără autorizații, motiv pentru care majoritatea localurilor și buticurilor din zonă s-au închis.

Ilustrație (c) Cătălina Ianuș

 

Doar la Favorit mai găsești mai multe locuri de ieșit la mică distanță unul de altul. În rest, până la Moghioroș au apărut supermarketuri și alte magazine. Pardon Cafe a continuat să facă parte din comunitate, devenind o cafenea de cartier. Acum, clienții sunt în mare parte aceeași și se cunosc între ei. Sunt persoane care locuiesc în apropiere, doar vara mai vin și din alte zone.

Adevărata frumusețe a unui loc este dată de oamenii care îi calcă pragul. Pardon Cafe a fost creat în funcție și de dorințele, dar mai ales de așteptările oamenilor.  În timp, locul și-a croit singur imaginea. Înainte de pandemie acolo se organizau întâlniri între colecționarii mașinilor de epocă. Așa că, dacă ai trecut vreodată prin zonă și ai văzut cel puțin o mașină de acest fel, știi că aici poți găsi persoane interesate de astfel de experiențe. Oamenilor le place atât de mult terasa încât iarna aceasta au continuat să meargă la Pardon Cafe chiar dacă au stat afară, iar acum când este deschis și în interior aleg să-și petreacă timpul tot afară. Până anul trecut s-au organizat și seri de stand-up, care erau în trend și oamenii obișnuiau să se bucure de acest tip de divertisment. Au fost realizate și câteva seri de muzică jazz, însă locul nu este tocmai potrivit deoarece este aproape de blocuri și „e bine să ai armonie cu vecinii, surâde patronul.


Maria

Locul perfect vara pentru o întâlnire cu gașca sau o ieșire la cafea cu familia. Băuturile și cafelele sunt de nota 10, proprietarii minunați și în plus, găsești și boardgames. Un punct forte pentru mine este faptul că localul este pet friendly. Câinii mei au fost tratați la fel de minunat precum orice client. Au primit mici recompense și multe mângâieri și scărpinări pe burtică.

Florentina

Este un loc superb. Vin aici de ani de zile și chiar dacă nu mai locuiesc în zonă a rămas locul meu de suflet. Este plin de verdeață, oameni frumoși și liniște. Recomand tuturor oamenilor acest loc.

În momentul în care pășești în Pardon Cafe te simți ca în vacanță. Personalul este prietenos, iar amenajarea este deosebită, parcă ar fi un portal către Vama Veche. Revin cu drag de fiecare dată — Rareș

Dragoș

Cochet, intim, accesibil, prietenos. Echivalent, fără exagerare, al unui bistro „mărginaș” parizian sau al unui pub „mărginaș” londonez și cu puțin aer sărat egeic sau ionic. Poți naviga ușor, cu gândul, la o fermecătoare tavernă „mărginașă” cu marea. Când spun „mărginaș” mă gândesc la un loc „fermecător de retras”.

Nu am crescut în zonă, dar un lucru știu sigur: dacă mi-aș fi petrecut anii de liceu aici, cu siguranță Pardon Cafe ar fi fost unul dintre locurile mele favorite.


Materialul pe care l-ați citit face parte din seria documentară #PoveȘtiriDeCartier și a fost scris de Ana-Maria Gîlcescu, jurnalistă voluntară AIVImedia.hub. Ilustrațiile au fost realizate de Cătălina Ianuș. Editarea și corectura aparțin coordonatorilor proiectului. Acest proiect-pilot s-a desfășurat cu sprijinul Funky Citizens.

4
Ana Maria Gîlcescu
Lucrez ca Social Media Editor și îmi place să le ofer oamenilor o direcție în care să acționeze. Mereu mi-a plăcut să îmi asum responsabilități și să știu că am totul sub control.