Anul acesta, festivalul de muzică Posada Rock ne așteaptă să ne bucurăm împreună, timp de trei zile, de muzica unor trupe magistrale precum Carcass, Sodom, Soen, Crematory și să asistăm, totodată, la concertele trupelor underground care se află în concurs.
Posada Rock aniversează 37 de ani de la prima ediție. Este cel mai vechi festival-concurs din România şi unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică rock din țară.
Deși anul acesta am participat la multe festivaluri, cum ar fi Electric Castle, ArtMania, SummerWell sau Metalhead Meeting (despre care am și scris), pot să declar că Posada Rock este festivalul pe care l-am așteptat cel mai tare.
Iată că mai avem puțin de răbdat până la spectacolele de excepție care ne așteaptă pe Stadionul Municipal din Câmpulung Muscel. Este posibil ca mega-entuziasmul meu față de Posada Rock să se fi născut și datorită părerilor extrem de bune pe care le-am auzit din partea cunoscuților, atât despre atmosferă, sonorizare, organizare și lineup (despre care m-am convins singură că e genial), cât și despre concursul trupelor.
Așadar, cu această imagine minunată în minte, mi-am făcut bagajul de aşteptări pentru unul dintre evenimentele importante de pe scena rock şi metal din România.

Concursul de la Posada, o tradiție
Ținând cont că este primul concurs de trupe la care am ocazia să particip ca spectatoare, am luat fiecare trupă în parte şi am ascultat cât mai multe piese de pe YouTube și Spotify, pentru a-mi face o idee despre ce urmează în cadrul festivalului.
Stilurile variază mult, fie că vorbim de cei de la Leather Brigade, care cântă un amestec interesant de speed metal cu punk și care anul acesta au scos un EP numit Pray To The Knife (care merită ascultat), sau de Imprudent, o trupă de industrial metalcore cu o mulțime de influențe precum rap-metal, nu-metal și metal progresiv. Este una dintre formațiile mele preferate din concurs și au scos deja două albume, pe care le puteți asculta pentru a vă face o primă impresie.
Cântând deathcore și metalcore, Diluvian Collapse este o altă trupă pe care abia aștept să o văd live. Melodia Mortal de pe albumul lor din 2020 mi-a atras atenția și pot spune că abia aștept să ascult și noile materiale. Destul de diferiți față de ce v-am prezentat până acum sunt cei de la Wildchild, o trupă din Sibiu care cântă stoner rock și blues-rock, remarcându-se și la alte concursuri, precum GBOB sau competiția Deer Music 3, organizată de Jägermeister în 2020, unde au și câștigat.
Următorii pe listă sunt MBP, despre care, după un mic research, am aflat că înseamnă Mihai Barbu Project, aflându-se pe scena underground din anul 2017. MBP cântă metal progresiv, așa că dacă vă plac Soen sau Leprous, atunci merită să îi ascultați și pe cei de la MBP.
Până acum avem industrial metalcore, progressive metal, stoner rock, speed metalpunk, deathcore/ metalcore, și mai urmează! Cu deviza „Oltenia, Eterna Terra-Nova”, Crimena este trupa de violent groove metal din Craiova pe care nu ai cum să nu o cunoști, mai ales dacă ești din zonă și ai fost la Metal Bunker. Posibil și cea mai longevivă trupă din concurs, Crimena cântă metal de mai bine de zece ani.
Citește și „Reverse The Moment – trupa care inversează timpul prin muzică”
Trupele din concurs – o varietate de stiluri
Beneficiarii wildcard-ului oferit de juriu în urma prestației de la Constelații Rock, The Groovy Bastards sunt total diferiți de oricare altă trupă din concurs, combinând genuri muzicale precum jazz, R&B, funk și rock. Mi se pare amuzant cum această trupă de fusion va cânta între Neon Prophecies și Leather Brigade.
Cei de la Neon Prophecies sunt din București și cântă symphonic deathcore. Despre ei am auzit că sunt foarte energici și fac un show super. Serpent Stream este o trupă ieșeană de nu-metal industrial care a scos anul acesta AUDIOKINESIS, un album agresiv, sincer și direct, care îmi aduce aminte de Korn sau Soulfly.
Dintre cele zece trupe din concurs, au mai rămas de prezentat doar două: Ungolianth și Endless Dark. Ungolianth cântă death metal simfonic și sunt cei care deschid ziua de vineri a festivalului, la ora 15:30. Cel mai recent single al lor, Prayer, a fost lansat în iunie și sună super! Într-un final, am găsit și trupa de doom: destul de recent formați, în martie 2022, cei de la Endless Dark cântă doom gotic cu influențe de black metal.
După cum puteți observa, avem o multitudine de trupe din diferite zone ale țării, cu stiluri diverse, dar unite în numele rockului. De la doom la speed, de la deathcore la ritmuri de jazz sau funk, de la nu metal la groove, de la death simfonic la stoner-rock, de la industrial la progresiv, cu tot felul de influențe dintr-o mulțime de genuri, fiecare trupă va avea 30 de minute să ne demonstreze că muzica lor merită să câștige concursul de la Posada.
DACĂ DOREȘTI SĂ SUSȚII JURNALISMUL PRACTICAT DE TINERI

Un material scris de Anda Duțescu (departament #creativ – muzică)
Editare de Briana Lupea
Corectură de Iulia Dromereschi
Layout de Alexandru Bodnar
2 comentarii