Sodom în 2018. Sursă: Wikipedia

Posada Rock 2023 | Line-up de excepție, fără excepții

Deși așteptările în privința lineupului Posada Rock cresc anual, organizatorii festivalului din Câmpulung Muscel nu dezamăgesc, reuşind să aducă de fiecare dată „munți” ai muzicii rock și metal și nume noi, care uimesc publicul prin prestațiile impecabile.

Dacă anul trecut spectatorii s-au bucurat de trupe precum Venom, Paradise Lost sau The Exploited, anul acesta urmează să îi vedem pe Carcass, Sodom și Soen.


Prima zi de festival va începe în forță, cu prestațiile primelor cinci trupe din concurs, și anume Ungolianth, Wildchild, Neon Prophecies, The Groovy Bastards, Leather Brigade și Crimena. Prima prestație începe la ora 15:30 și fiecare trupă are la dispoziție 30 de minute pentru a-și arăta măiestria în ceea ce privește arta rockului și metalului. Astfel, prima zi de concurs se încheie la 18:30, după prestația celor de la Crimena.

 

Citește aici mai multe despre concursul de trupe underground

de la Posada Rock 2023!

 

Doomsday Astronaut revin la Posada, într-o postură diferită

După încheierea primei zile de concurs, vor urca pe scenă câștigătorii ediției de anul trecut, Doomsday Astronaut, care ne vor încânta cu muzică rock 100% instrumentală. Trupa a scos single-ul Born of Smokeless Fire pe 30 august, piesă pe care o vom găsi și pe viitorul lor album, Djent Djinn. Nu pot să zic decât că abia aștept să aud ce au pregătit pentru anul acesta!

După prestația celor de la Doomsday Astronaut, vor urca pe scenă Royal Hunt, trupa daneză de metal progresiv care se întoarce pe scena de la Posada, cu ocazia turneului european. Cei de la Royal Hunt au lansat anul trecut albumul Dystopia; Pt.2, al șaisprezecelea lor album de studio, care combină metalul simfonic cu power metal printr-o dinamică interesantă și prin elemente progresive specifice.

Piesa Left in the Wind este o experiență intensă, plină de patos, în care apar atât voci masculine, cât și feminine. Este o baladă metal care îți face pielea de găină, fiind și melodia mea preferată de pe album.

 

Posada Rock 2022 - Doomsday Astronaut
Posada Rock 2022 – Doomsday Astronaut. FOTO: Teo Moscu (departamentul #foto)

CITEȘTE ȘI INTERVIUL CU DOOMSDAY ASTRONAUT,

DE LA POSADA ROCK 2022

 

Soen – lansare de album chiar în ziua concertului

Cred că anul acesta a fost anul muzicii progresive în România: Leprous (la Metalhead Meeting), Porcupine Tree, Pain of Salvation, Haken, Tesseract (la ArtMania), Meshuggah (la Rockstadt), iar la Posada, Royal Hunt și trupa care încheie prima seară de festival, Soen. Sunt fascinată de noul single al celor de la Soen, lansat pe 22 august. Singleul conține trei piese: Violence, Memorial și Unbreakable. Piesele sunt ceva mai heavy față de soundul cu care ne-au obișnuit, dar sunt irezistibile, inspiraționale și fluide. Acestea vor fi prezente și pe noul lor album, Memorial, care va fi lansat pe 1 septembrie, fix în ziua concertului de la Posada. Așadar, ne așteptăm să ascultăm noul material discografic, în premieră, pe stadionul Municipal din Câmpulung!

A doua zi de festival va începe la ora 15:00, cu prestațiile următoarelor cinci trupe din concurs: Imprudent, MBP, Diluvian Collapse, Endless Dark și Serpent Stream. Ultima prestație va fi la ora 17:30, a celor de la Serpent Stream, pentru ca la ora 18:00 să urce pe scenă Machiavellian God, trupă de melodic death metal din București pe care i-am ratat la Metalhead Meeting , dar pe care abia aștept să îi ascult pe scena de la Câmpulung.

O trupă relativ nouă, care s-a înființat în 2020, va fi următoarea pe scenă după Machiavellian God. Spun relativ pentru că Cryptosis este, de fapt, trupa Distilator cu numele schimbat. Diferența? Cryptosis sunt mai expansivi, păstrează thrashul, dar aduc elemente progresive și tehnice. Pe albumul Bionic Swarm se aude un thrash metal combinat cu clape, mai adânc, futuristic și intrigant. Concertul lor începe la ora 19:00 și nu trebuie ratat.

 


DACĂ DOREȘTI SĂ SUSȚII JURNALISMUL

PRACTICAT DE TINERI



 

Carcass – titanii death metal, din nou în România

La finalul serii, Carcass, pionierii genului grindcore și al death metalului melodic, îşi vor face apariția pe scenă. Interesant este să citim câte ceva și despre membrii trupei, pentru că Bill Steer, chitaristul, este considerat unul dintre cei mai talentați din toate timpurile, dar și o influență majoră a death metalului, atât prin contribuția sa în trupa Carcass, dar și alături de Napalm Death. Atât Bill Steer, cât și solistul, Jeff Walker, sunt singurii membri rămași din prima formulă a trupei. Jeff este nu doar vocalist și basist, dar și cel care se ocupă de versurile intense, violente și specifice trupei.

O altă trupă faimoasă în care a cântat, după ce Carcass s-a destrămat pentru prima dată, în 1995, este Brujeria, dar după cum a povestit într-un interviu, în urma întrebărilor despre trupa care a fost mai bine de zece ani în hiatus și în urma prezenței la un concert Emperor, acesta a decis că trebuie să continue proiectul Carcass. Astfel, la 17 ani de la Wake up and smell the… Carcass din 1996, lansează albumul monumental Surgical Skill, cu care își fac revenirea alături de noul toboșar Daniel Wilding. Cu Daniel, continuă să scoată și următoarele albume: The Earache Peel Sessions (compilații), Surgical Skill (ediție completă) și Torn Arteries. Abia aștept să ascult atât piesele vechi, cu care și-au consolidat numele în industria metal, dar și albumele noi, cu care și-au făcut o mega-revenire pe scenele din toată lumea.

Ultima seară de rock de la Posada se lasă așteptată atât de noi, publicul, cât și de artiștii care participă în concursul trupelor. Oare cine va urca pe podium? Care trupă va fi câștigătoarea Marelui Premiu? Rămâne de văzut! De la ora 15:00 până la 18:00 vom urmări cu nerăbdare Gala Laureaților și performanțele câștigătorilor în ordine: de la premiul III la Marele Premiu. În orice caz, fiecare trupă este câștigătoare: de fani, de expunere și de experiență. Noi ne bucurăm să ascultăm trupe noi, românești, pe care în mod normal nu am fi avut șansa să le cunoaștem.

 

Line-up de duminică

Așa cum ne-am obișnuit, prima trupă care va urca pe scenă după concurs este o trupă românească. În ultima seară, îi vom vedea pe L.O.S.T, care tocmai au lansat un nou single în iunie. L.O.S.T au o vastă experiență muzicală. Trupa s-a format în 2004, iar anul acesta au scos un EP cu piesele din acea perioadă. Trupa de death melodic ne așteaptă la ora 18:30, pe scena de pe Stadionul Municipal.

Trecem la metal german, cu trupa din Mannheim de metal gotic, Crematory. Așteptam de mult timp să îi văd atât pe ei, cât și pe cei care urmează, și iată că dorințele mi se îndeplinesc! Crematory este una dintre trupele de goth care a început ca trupă death metal, dar care s-a „reprofilat” pe metal gotic și industrial. O combinație de death, ritm disco și influențe goth ar defini trupa din Germania care, deși în aparență pare destul de puerilă, este captivantă. Acest techno-metal revoluționar pe care îl abordează poate fi comparat cu muzica celor de la Rammstein. Această combinație death, techno, industrial este contagioasă și memorabilă prin simplitatea melodiilor, dar și consistentă. Până la urmă, avem nevoie și de muzică pe care să dansăm!

 

Sodom – legendele thrash-ului german revind în România după șapte ani

Cei care închid festivalul de la Câmpulung sunt unii dintre cei patru „munți” ai thrashului nemțesc, Sodom. De acum șapte ani, când au avut ultimul lor concert în România (cel de la Club Rockstadt Brașov), aștept să îi văd. Atunci nu am reușit și încă îmi pare extrem de rău! Piese ca Agent Orange, Napalm in the Morning, Tombstone, M-16 nu ar trebui să lipsească din niciun playlist de thrash metal, iar albumele Persecution Mania și Agent Orange sunt unele dintre cele mai bune albume de thrash lansate vreodată, în opinia mea.

Sodom este una dintre trupele de thrash cu care am crescut, pe lângă Metallica, Slayer sau Exodus. The Saw is the Law și Fuck the Police sunt piese pe care tata le punea de fiecare dată în mașină și pe care le cântam și eu, mică fiind, la refren. Când te gândești că, în 1982, Tom Angelripper împreună cu chitaristul Frank „Aggressor” Testegen și bateristul Rainer „Bloody Monster” Focke au format Sodom pentru a scăpa de munca în minele de cărbune, pentru ca peste ani trupa să facă parte din Cei Patru Mari ai thrash-ului german și unul dintre pilonii thrash metal-ului, parcă începi să crezi în soartă și destin. Tom este basistul, vocalistul, cel care compune piesele trupei și singurul membru fondator rămas. E o legendă vie, pe care o vom asculta de la ora 22:00 pe scenă la Posada.

 

Citește și despre muzica pe care o punea în mașină tatăl Alexiei – de asemenea membră a departamentului #creativ – muzică

 

În loc de concluzii

Acestea fiind spuse, în perioada 1-3 septembrie ne vom bucura de trei seri demențiale la Câmpulung. Le putem împărți în seara muzicii progresive, seara death metal și cea de metal german. Vom asculta trei trupe românești în deschiderea fiecărei seri și ne vom bucura de fiecare formație din undergroundul românesc în cadrul concursului trupelor.

Ne așteptăm la o atmosferă minunată, plină de oameni calzi, din toată țara, și muzică bună. Ne vedem la Posada Rock 2023!


Un material de Anda Duțescu (departament #creativ – muzică)

Editare de Briana Lupea

Corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Alexandru Bodnar

 

1
Anda Duțescu
Sunt o fire deschisă, creativă, îmi plac provocările și lucrurile inovatoare. Iubesc animăluțele, muzica (să o ascult, dar și să o creez) și filmele (le prefer pe cele de artă și avangardă).