Leather Brigade la Posada Rock 2023 FOTO Teo Moscu
Leather Brigade la Posada Rock 2023 FOTO Teo Moscu

Posada Rock 2023 – ecouri vibrante la poalele munților Argeșului

Iată cum a început povestea de anul acesta de la Posada Rock. De la oameni mici la oameni mari, ne-am adunat cu toții pe Stadionul Municipal Câmpulung pentru a savura trei seri nemaipomenite de rock. La aniversarea a 37 de ani de la prima ediție, festivalul se bucură în continuare de public din toate colțurile României, dar și din alte țări.


 

Vineri au urcat pe scenă primele șase trupe din concurs: Ungolianth, Wildchild, Neon Prophecies, The Groovy Bastards, Leather Brigade și Crimena. Despre toate am povestit într-un material anterior. Ne-am bucurat să vedem o largă diversitate de stiluri și influențe muzicale încă din prima zi de festival. Lineupul a fost foarte echilibrat, astfel că, indiferent de preferințele tale, sigur ți-ar fi plăcut cel puțin o formație.

 

Wildchild la Posada Rock 2023 FOTO Teo Moscu
Wildchild la Posada Rock 2023. FOTO Teo Moscu (departament #foto)

 

De la Wildchild și The Groovy Bastards, care au adus pe scenă piese mai light, cu influențe de blues, respectiv jazz și fusion, până la death și deathcore, ca în cazul Ungolianth și Neon Prophecies. Am regăsit și groove agresiv la Crimena și o îmbinare de thrash și punk la Leather Brigade.

 

Început electrizant: diversitate și rock pentru toată lumea

Concursul trupelor a început în forță, cu Ungolianth,care au avut o mega-energie și ne-au încântat auzul cu piese de death simfonic. Următorii au fost Wildchild, cu o prestație inedită, aducând pe scenă rock alternativ și un sound genial.

Pe bateristul și basistul trupei i-am recunoscut și în componența Doomsday Astronaut, câștigătorii premiului cel mare de anul trecut. Au urmat Neon Prophecies, care ne-au transportat înapoi spre deathcore cu influențe simfonice, iar The Groovy Bastards au avut un performance relativ atipic pentru Posada, dar energia și vibe-ul funky au câștigat inimile și celor mai convinși metaliști.

 

Groovy Bastards la Posada Rock 2023 FOTO Teo Moscu
Groovy Bastards la Posada Rock 2023. FOTO Teo Moscu (departament #foto)

 

Fără doar și poate, Leather Brigade au atras atenția din momentul în care au intrat pe scenă, prin vestimentație și atitudine. Cu influențe speed metal, prestația lor ne-a ținut în priză de la început până la sfârșit. Fanii groove metal sigur au fost plăcut surprinși de oltenii de la Crimena. Dacă sunteți fani Pantera, sigur ați putut observa câteva similarități, atât muzicale, cât și de look.

 

Crimena la Posada Rock 2023 FOTO Teo Moscu
Crimena la Posada Rock 2023. FOTO Teo Moscu (departament #foto)

 

Pot spune sigur că trupele din concurs au reușit să creeze o atmosferă super și să impresioneze publicul. Fiecare dintre noi cred că și-a ales o favorită sau, de ce nu, mai multe, cum a fost și în cazul meu. De la mini-mosh pits la headbanging sau dans pe ritmul muzicii, oamenii s-au distrat pe sunetul divers al pieselor din cadrul primei zile de concurs.

 

Merchandise, piese noi și povești cu D. C. Cooper

Nu am putut rezista tentației de a vizita și standul de merchandise, unde am găsit articole promoționale, atât ale trupelor din concurs, celor din lineup, dar și multor altor formații din industrie. Am remarcat merchul foarte colorat al celor de la The Groovy Bastards, care arăta genial, dar și un tricou cu Alice in Chains, pe care regret că nu l-am cumpărat. Daaaar… e și mâine o zi!

 

Citește și: Posada Rock 2023 | Rampa de lansare pentru trupele underground

 

Pe lângă merchul trupelor, am observat și nelipsitele tricouri și hanorace oficiale ale ediției de anul acesta a festivalului, cu un nou design foarte fain. Dacă eu am ezitat să cumpăr acel tricou de care vă spuneam, colega mea, Teo, nu a stat prea mult pe gânduri înainte de a-și lua unul cu Posada Rock 2023.

Ziua a continuat cu formațiile din lineupul oficial. I-am revăzut pe Doomsday Astronaut, care ne-au amintit de ce au câștigat anul trecut. În premieră, am auzit și noul lor single, Born of Smokeless Fire, care se va afla și în componența viitorului album, Djent Djinn.

 

Dooms Day Astronaut FOTO AIVImedia.hub
Dooms Day Astronaut. FOTO Teo Moscu (realizată la ediția anterioară Posada Rock)

 

Pentru Teo, Royal Hunt au fost highlightul serii. În ceea ce-i privește, experiența de peste trei decenii și-a spus cuvântul, atât din punct de vedere al actului artistic, cât și al engagementului cu publicul și al naturaleții pe scenă. Vocea puternică a solistului a fost armonios acompaniată de cele ale instrumentiștilor, ceea ce a creat un sound aparte și foarte plăcut auzului.

 

Royal Hunt la Posada Rock 2023 FOTO Teo Moscu
Royal Hunt la Posada Rock 2023. FOTO Teo Moscu (departament #foto)

 

Am avut onoarea să pot povesti cu D. C. Cooper (lead vocals), care a fost foarte amabil. Am discutat despre impedimentul pandemiei, care i-a ținut la distanță, și despre mijloacele online la care au apelat pentru a-și continua activitatea. „We had to get creative to be creative.”

Bucuria publicului de a-i vedea live a fost pe măsura entuziasmului lor de a reveni pe scenă. „We are glad to be back! I haven’t seen these guys in four years! După concert, a avut loc și sesiunea de Meet & Greet. O mulțime de oameni s-au adunat pentru a face poze, pentru autografe și pentru a schimba câteva cuvinte cu membrii trupei. Aceștia nu au fost în formatul cu care și-au obișnuit fanii, ci însoțiți de un baterist interimar, despre care am aflat că este a doua, dar și ultima oară, când cântă alături de ei 😿.

 

Soen – material nou în premieră la Posada

Ziua de 1 septembrie a fost o dată importantă pentru Soen. Pe lângă faptul că au fost headlineri la Posada Rock, aceștia au lansat și albumul Memorial. Am avut ocazia să ascultăm în premieră conținut de pe noul album, al patrulea în cinci ani.

 

Citește și: Posada Rock 2023 | Line-up de excepție, fără excepții

 

Dacă Atlantis este un album mai mult acustic, cu Memorial trupa se întoarce la soundul original. Fluiditatea pieselor, specifică celor de la Soen, o remarcăm și pe noul album, care ne arată încă o dată maturitatea lor muzicală. Piesele îmbină calmul cu ambientul, dar și cu emoțiile puternice, chiar tragice, creând un sunet magnific. Publicul a fost impresionat atât de materialul nou, cât și de melodiile consacrate.

Timpul a trecut cu viteza luminii și din nefericire a venit momentul ca trupa să părăsească scena. Mulțimea de oameni a scandat numele formației, făcându-i pe aceștia să se întoarcă pentru bis. Pe neașteptate, Soen au făcut un cover la Snuff de la Slipknot, piesă care li s-a potrivit de minune, creând astfel un moment emoționant alături de publicul care cânta împreună cu ei.

 

Soen la Posada Rock 2023 FOTO Teo Moscu
Soen la Posada Rock 2023. FOTO Teo Moscu (departament #foto)

 

Așadar, tot ce pot spune după această zi este că a fost cu adevărat de poveste. A început prin concursul trupelor, unde am descoperit formații care ne-au impresionat încă de la prima piesă, apoi am ascultat formația care a câștigat anul trecut, și în cele din urmă doi „munți” ai muzicii progresive internaționale care ne-au fascinat din prima clipă cu piesele, mișcarea scenică, interacțiunea cu publicul și atmosfera de neuitat pe care au creat-o.

Așteptăm ziua de sâmbătă, în care o să trecem de la armonia progresivului la sunetul agresiv al death metalului, tot aici, la Posada Rock 2023.


Un material de Anda Duțescu (departament #muzică), corespondentă la Posada Rock 2023

 

Editare: Briana Lupea

Corectură: Iulia Dromereschi

Layout: Radu Eremia

Fotografii realizate de Teodora Moscu (departament #foto), prezentă alături de Anda la festival

1
Anda Duțescu
Sunt o fire deschisă, creativă, îmi plac provocările și lucrurile inovatoare. Iubesc animăluțele, muzica (să o ascult, dar și să o creez) și filmele (le prefer pe cele de artă și avangardă).
Teodora Moscu
Obișnuiesc să mă descriu drept o fire deschisă, prietenoasă, într-o continuă căutare de experiențe noi, cât mai diverse. Îmi place să mă înconjor de oameni faini și să învăț câte ceva de la fiecare persoană pe care o întâlnesc. Iar pentru că pasiunile spun și ele câte ceva despre o persoană, iubesc arta în toate formele ei și mă identific mai ales prin muzică.