Miss Anca Rotaru cover

PORTRET. Miss Anca – profa cool de pe net

În copilărie și pre-adolescență, Anca Rotaru a mers dintr-o școală în alta la Râmnicu Vâlcea, până să ajungă în capitală. Engleza i-a fost în suflet încă de pe atunci, datorită profesoarei care a ajuns să aibă cel mai mare impact asupra ei.


Dorința de a experimenta studenția ca la carte a adus-o la București, unde a studiat jurnalismul. Așteptările pe care le avea –  să scrie în reviste, să ajungă să povestească despre lucruri importante și să-și facă vocea auzită –  nu i s-au împlinit în timpul facultății. Ancăi i-ar fi plăcut să lucreze la radio. Considera că destinul ei era acolo. În fond, se considera predestinată, pentru că își primise numele după o crainică radiofonică. Universul păstra pentru ea ceva deosebit.

Miss Anca FOTO Arhivă personală
Miss Anca FOTO Arhivă personală

După ce a terminat facultatea și a petrecut o vreme căutându-și de lucru, Anca Rotaru a ajuns să predea engleză la o școală privată, la numai 22 de ani. Munca la catedră era un plan B, păstrat într-un colț, să fie, de când își ajutase colegii, în clasa a XII-a, cu subiectul II de la bacalaureatul la română, predându-le. Sentimentul de a fi la tablă și de a menține atenția clasei a făcut-o să se simtă ca o supereroină.

Miss Anca a apărut încă de pe atunci. Toată lumea o striga așa la școală, de la copiii de trei ani până la persoanele de 65 de ani, care veneau să învețe limba engleză. Miss Anca și-a transpus personalitatea și cunoștințele în mediul online la începutul pandemiei, când filmulețele sale educative nu erau decât un hobby din timpul carantinei. A început cu YouTube, unde avea sens să posteze videoclipuri în care diseca versurile melodiilor. Apoi a trecut pe Facebook, unde avea deja un număr de urmăritori cărora li se putea adresa.

De Tik-Tok s-a apucat în urma unui interviu. Avea o părere fermă despre aplicație, că ar consta doar din cântece și dansuri, dar după ce i s-a propus să încerce, a devenit virală instant. Acum Tik-Tokul formează cea mai mare comunitate a sa. Din camera sa colorată din sectorul 6, ideile pentru tik tok-uri par să fie nesfârșite, iar profa de engleză supercool reușește să posteze zilnic.

@missancaBeen vs Gone ##been ##gone ##presentperfect ##engleza ##invataengleza ##english ##invatamimpreuna ##invatapetikok

♬ Harleys In Hawaii – Katy Perry

Înainte de pandemie nu era familiarizată cu munca online, dar acum nu i-ar plăcea ca toate activitățile să revină exclusiv în format fizic. Online-ul deschide oportunități pentru multă lume și econmisește timp. Meditațiile la engleză pot fi ținute cu elevi de oriunde și ei nici nu trebuie să se schimbe din pijamale. Elevii oferă, la rândul lor, feedback pozitiv, atât cei meditați, cât și învățăceii de pe social media. Prin comentarii, aceștia cer videoclipuri în continuare și le consideră utile. Când se uită în oglindă, Anca vede creativitate, muzicalitate și exigență. Când elevii se uită la ea văd o persoană amuzantă și serioasă.

Miss Anca FOTO Arhivă personală Miss Anca

Miss Anca are o viață și în afara online-ului, care nu poate începe mai devreme de zece dimineața. Nu bea cafea, și totuși ziua ei cuprinde pasiunea pentru gătit experimental vegan, filmat tik-tokuri în avans și ridicat de greutăți pe care, după spusele ei, „(…) de la o vârstă, nu o mai faci să arăți bine, ci o faci ca să nu mori”. Înainte de pandemie, obișnuia să cutreiere Germania, dar acum învață germană doar prin intermediul serialelor și filmelor. Un serial la care se uită mereu este Ru Paul’s Drag Race, iar  pe fundal se aud piese pop, punk, country, până și k-pop, iar mantra ei este Do no harm, but take no shit.

Dacă ar putea schimba ceva în sistemul educațional de stat, ar începe de la programă și manuale. Consideră că programa nu este făcută pentru a ajuta elevii să avanseze cu nivelurile de limbă și că ar trebui să se treacă de la „(…) clasa a IV-a, care este nivelul unui copil de zece ani” la evaluarea elevilor în stil Cambridge A1-A2-B1 și la împărțirea lor pe grupe de nivel mai ridicat, în loc ca o întreagă clasă să stagneze, la același nivel.

Când am întrebat-o cât de importantă este limba engleză acum, la nivel global, Miss Anca a precizat:

Îți dai seama de cât de importantă e o limbă dacă se vorbește în ceruri – în avion. Acum nu mai este un atu spectaculos cunoașterea acestei limbi. Este o regulă nescrisă cea potrivit căreia lumea trebuie să știe limba engleză și încă ceva pentru a ieși în evidență.”

Miss Anca 2 FOTO Arhivă personală

Pentru toată lumea care e la început de drum cu limba engleză, Miss Anca pune în topul celor mai importante lucruri ambiția. Dacă nu te dai bătut atunci când lucrurile devin dificile, deja ai pornit pe calea cea bună.


 

 

Un text de Viviana Rusu (Baia Mare/Oradea)

Editare: Radu Eremia Corectură: Iulia Dromereschi

5