Creații Andreea Alexievici FOTO Arhivă personală Andreea Alexievici
Creații Andreea Alexievici FOTO Arhivă personală Andreea Alexievici

PORTRET | Andreea Alexievici – Povești cu mărgele și pisici

Probabil toți ne aducem aminte de școala primară și de orele de educație plastică. Eu, una, țin minte tonele de lipici care se duceau în fiecare an, sclipiciul care dispărea mereu din borcănașe, poate puțin prea repede, și goana după frunze de pus la presat. Toate acestea făceau parte din procesul creativ necesar obținerii notei, însă există oameni care fac acest lucru ca o profesie. Este și cazul Andreei Alexievici, cu care am povestit despre parcursul și pasiunile ei.


S-o cunoaștem pe Andreea

Andreea Alexievici FOTO Arhivă personală

Andreea a crescut în Râmnicu Vâlcea, însă viața la țară nu îi este străină. De multe ori, își petrecea timpul liber ajutându-i pe părinți, prilej care i-a oferit multe lecții utile: de la săpat și grădinărit, până la făcut mobilă sau cioplit în marmură. Desenul și schițele erau prezente alături de ea la orice pas, iar pasiunea pentru artă era clară și pronunțată. Din păcate, perioada liceului nu a fost prolifică pentru înclinația artistică, iar Andreea fiind îndrumată să urmeze un profil economic.

Citește și: Art & craft | Mărgele din natură cu Anagums

Și, pentru că știm că drumul până la artă nu este unul ușor, cariera Andreei a avut parte de numeroase suișuri și coborâșuri. După liceul economic, a urmat o specializare în contabilitate, iar ulterior, numeroase joburi, mai mult sau mai puțin în domeniu. Bucătăreasă, secretară, contabilă sunt doar câteva dintre posturile pe care Andreea le-a avut până să ajungă la ceea ce face acum: realizarea de produse hand-made. 

Din culisele creațiilor hand-made

Unul dintre motivele pentru care îndeletnicirea Andreei este inedită este chiar modul în care a învățat. Deși există numeroase cursuri, Andreea este artistă autodidactă. A început prin a căuta modalități de a face bijuterii și prin achiziționarea a diferite tipuri de mărgele. Așa au apărut primele zece perechi de cercei pe care i-a prezentat chiar la locul de muncă de la acea vreme. Colegii au fost uimiți de modul în care au fost făcuți și au încurajat-o să continue.

 

Creații Andreea Alexievici FOTO Arhivă personală Andreea Alexievici
Creații Andreea Alexievici FOTO Arhivă personală

Pentru mine a fost o schimbare atunci, să îmi dau seama că sunt bună la ceea ce fac.

Așa a trecut și la alte produse personalizate, precum linguri, colaje, veioze. Numărul tehnicilor pe care le stăpânește a crescut și el, iar comenzile au avut aceeași „soartă”. Acest motiv a determinat și următorul pas pe care Andreea și l-a asumat în viața ei profesională

În ultima perioadă, Andreea s-a concentrat pe perfecționarea tehnicii punctului (sau tehnica tușelor divizate). Prin această tehnică, artistul sau artista aduce la viață o imagine doar prin alinierea unor puncte de diferite nuanțe. În acest mod, produsul final are mult mai multă dimensiune, fiind totodată inedit.

Despre Joel și susținere

Era anul 2011, iar Andreea nu se mai regăsea la locul de muncă. Chiar dacă situația financiară nu era în tonuri de roz, stresul și presiunea au făcut-o pe Andreea să-și dea demisia de la locul de muncă. Din banii strânși a reușit să-și facă un stoc mic de materiale și să închirieze un garaj. Platforma Facebook i-a folosit drept tarabă virtuală acolo promovându-și produsele create. Primii clienți au fost chiar prietenii ei și, deoarece orașul Râmnicu Vâlcea nu este printre cele mai mari, vestea despre afacerea Andreei s-a răspândit repede în comunitate. Din fericire, Andreea a găsit susținerea de care avea nevoie pentru a fi cu un pas mai aproape de visul ei din partea soțului său.

 

Agendă și semn de carte FOTO Arhivă Andreea Alexievici

Așa a luat naștere proiectul Jouel, despre care Andreea ne-a spus: „Îmi inspiră bucurie, îmi inspiră fericire”. Joel este magazinul online al Andreei, locul în care curioșii pot arunca un ochi peste produsele create. Numele Jouel a apărut din întâmplare, ideea fiind luată de la soțul ei. Taraba virtuală a Andreei are cumpărători diverși: din diferite pături sociale, de vârste diferite și, mai ales, cu profesii variate. Susținătoarea cea mai înfocată a Andreei este chiar nepoata ei, care nu ratează nicio ocazie să îi arate cât de mândră este de ea. Totuși, vă oferim un sfat: dacă vreți să vă achiziționați un produs din colecția Andreei, păziți cănile! Acestea se vând cel mai bine.

Finalitatea lucrării este lucrul care o inspiră cel mai mult, pentru că Andreea lucrează doar atunci când este fericită. Atunci când starea de bine nu este prezentă, încearcă să facă tot posibilul să își revină. Fie că ia un copac în brațe sau se joacă cu un pisoi, găsește inspirație în orice. Cel mai des încearcă să se inspire din natură, să combine culorile, să fie îndrăzneață. „Mă inspir din iubire.” Chiar dacă cea mai mare sursă de inspirație este fericirea, nici internetul nu este o sursă la care să renunțe. Platforma Pinterest reprezintă un izvor de inspirație, fiind plini de tehnici, modele și palete de culori inovative. 

E complicată Andreea Alexievici câteodată.

 

Căței, pisici și mult sclipici

Creații Andreea Alexievici FOTO Arhivă personală Andreea Alexievici
Creații Andreea Alexievici FOTO Arhivă personală

Chiar dacă pasiunea principală a Andreei sunt lucrurile hand-made, nu se limitează doar la acestea. Andreea Alexievici este implicată activ în salvarea animăluțelor.Mămică” a opt pisici, Andreea are în palmaresul ei un număr de 20 de câini și pisici, un șoricel, un șarpe și un păianjen. A reușit să salveze numeroase vietăți prin colaborarea cu un doctor veterinar din orașul Horezu. În majoritatea cazurilor, tot ea colaborează cu diferite organizații destinate salvării animalelor pentru a le găsi ulterior o casă.

 

Citește și: Viață de barista. Arta de a prepara cafea

Pe Andreea Alexievici o puteți găsi pe pagina de Facebook Jouel, acolo unde postează diferite modele și preia comenzi. Artista le oferă clienților ocazia de a-și personaliza produsele, fiind dispusă să se adapteze pe cerințele acestora.

Mulți îmi scriu în privat, unde ne înțelegem asupra detaliilor, mulți îmi spun că vor un tablou, doar că mă lasă pe mine să-mi dau frâu liber imaginației, zicând că au încredere în mine. Mă ajută să dau libertate sufletului.

Vă invităm cu drag să aruncați o privirea la produsele create de Andreea și chiar să adăugați în casa voastră un produs unic.


Un articol scris de Sorina Mateescu (#redacțiaVâlcea)

Editat de Oana Stănișor (coordonatoare #redacțiaVâlcea)

Corectat de Iulia Dromereschi

Layout de Diana Hîncu

Fotografiile folosite în acest articol au fost preluate din galeria personală a Andreei

1
Sorina Mateescu
Sunt Sorina, dar prefer să mi se spună Sowi. Am 16 ani şi-mi place atât să citesc, cât şi să scriu. Sunt interesată de Fantasy, îmi place să desenez şi să petrec cât mai mult timp în natură. Sunt o persoană pozitivă, ca un soare, şi încerc mereu să îi fac pe cei din jur să se simtă iubiţi, considerând chiar că acesta este scopul meu în viaţă. Am un pisoi pe nume Oreo.