Afiș Peștii dorm_2024 Courtesy Teatrul Metropolis
Afiș Peștii dorm_2024 Courtesy Teatrul Metropolis

„Peștii dorm?” – Un moment de respiro la Teatrul Metropolis

Teatrul Metropolis, în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale”, prezintă vineri, 19 ianuarie, ora 19:30, la Sala Mică, premiera spectacolului Peștii dorm? de Jens Raschke, traducerea de Ciprian Marinescu, cu Bianca Marinescu, regia Tania Drăghici.


 

Peștii dorm? este monologul emoționant și luminos al unei fetițe care pune întrebări dificile despre sfârșituri și despărțiri nedorite, despre ce înseamnă a pierde pentru totdeauna pe cineva, despre boală și doliu, despre potențialul consolator al imaginației, despre frumusețea tristă a certitudinii că nimeni iubit nu dispare pentru totdeauna. Încercările Ellei de a înțelege și a accepta existența morții se transformă într-o poveste despre suferința și problemele „oamenilor mari”, tratate cu umorul și candoarea unei copile.

Ella a împlinit de curând o vârstă formată din două cifre. Ea a devenit acum „cu două cifre”. Spre deosebire de Ella, Emil, fratele ei mai mic, a rămas pentru eternitate la o singură cifră. Emil a murit acum un an. De atunci, plimbările Ellei la cimitir, împreună cu Superlivrantuldepizza, și subtilele jocuri pe care le creează pentru a-și aminti de Emil au ajuns un obicei săptămânal.

Personajul principal, Ella, este interpretată de actrița Bianca Marinescu, masterandă la Arta actorului, în cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.

 

FOTO Teatrul Metropolis

Citește și: Saramago. Un autor de care ne amintim (nu doar) azi

 

Am fost acel copil care își forța părinții și musafirii să fie spectatori la micile «show-uri» pe care le încropeam în camera mea și le prezentam apoi pe «Scena mare», numită și «Sufragerie». Acum sunt tot acel copil, doar că sufrageria chiar s-a transformat într-o scenă. Niciodată nu mi-a plăcut să mă limitez, așa că micile mele show-uri includeau mereu pe lângă actorie și dans, și cântat. Am încercat pe cât posibil să rămân fidelă tuturor pasiunilor mele. Toate spectacolele pe care le am în prezent le includ pe toate. Deci, Bianca de la vârsta Ellei cu siguranță este fericită. Pot spune cu mâna pe inima că Ella sunt eu, adică un om mic cu gânduri mari” – Bianca Marinescu.

Un spectacol inventiv

Peștii dorm? este un spectacol inventiv, creat de o echipă de tineri artiști: Mădălina Mihai – scenografie, Andrei Lăcraru – univers sonor, Victor Ion – ilustrație muzicală, George Zamfir și Cristian Șerban – lighting design, Ariana Paul – asistență regie.

 

Alegerea textului și, deci, montarea lui au apărut dintr-o dorință personală de a învăța să privim moartea cu alți ochi. Unii mai blânzi, mai înțelegători. Vreau ca acest spectacol să fie ca o gură de aer pentru spectatori, ca o eliberare, ca un moment de respiro pentru sufletele lor. (Tania Drăghici, regizoarea spectacolului).”

 

După reprezentație, spectatorii sunt invitați la o discuție cu Elena-Loredana Grigore, psiholog clinician și psihoterapeut, specializată în terapia sistemică prin emoții, terapie prin joc și dramaterapie. Vor fi abordate câteva dintre problemele dezvoltate în spectacol, precum tema morții, adresată atât din perspectiva copilului, cât și a adultului, dar și mecanismele prin care gestionăm astfel de traume.

 

FOTO Teatrul Metropolis

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-ul www.teatrulmetropolis.ro, sau de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

Detalii tehnice 

PEȘTII DORM?

de Jens Raschke

Regie: Tania Drăghici

Traducere: Ciprian Marinescu

Scenografie: Mădălina Mihai

Univers sonor: Andrei Lăcraru

Ilustrație muzicală: Victor Ion

Lighting design: George Zamfir, Cristian Șerban

Asistență regie: Ariana Paul

Cu: Bianca Marinescu

Durată: 1h 15 min. (fără pauză)

Spectacol recomandat spectatorilor peste zece ani!


Comunicat adaptat pentru WordPress de Radu Eremia

1