Metok- o călugăriță tibetană
Metok- o călugăriță tibetană (captură de ecran din film)

OWR online | „Metok – o călugăriță tibetană” – Lupta spre casă

O fiică pierdută… sau doar departe de casă. Un război care distruge familii. În documentarul Metok – o călugăriță tibetană urmărim povestea lui Metok, plecată de acasă acum mulți ani pentru a studia medicina. Însă, după un timp decide că este timpul să se întoarcă. Poate face asta? Poate să găsească oameni de încredere și să traverseze granița dintre Tibet și India, rămânând în viață?


Trup și suflet

Primul fapt pe care ar trebui să îl menționez este categoria din care face parte filmul în cadrul festivalului One World Romania și anume trup și suflet. Regizorul Martín Solá a ilustrat povestea personajului principal, Metok, într-un mod unic. Aceasta este singurul personaj constant pe toată durata lungmetrajului, ceea ce a fost puțin surprinzător.

Dat fiind faptul că filmul ar trebui să înfățișeze o legătură dintre trup și suflet, are sens perfect. Acțiunea se concentrează pe dorința lui Metok de a-și revedea familia și puterile sale fizice, ale corpului ei. Este conștientă că ar putea pierde totul, inclusiv viața sa, dar sufletul, partea interioară din ea îi șoptește să continue. Având o idee principală despre film și, totodată, știind pe ce ar trebui să ne concentrăm, putem să îl percepem în alt mod.

 

Metok- o călugăriță tibetană
Metok- o călugăriță tibetană (captură de ecran din film)

O imagine și o scenă

Un alt lucru pe care l-am observat a fost cinematografia. Există momente de câteva secunde când apărea doar un ecran negru (recunosc că aici mă gândeam că este o problemă de la conexiune), însă se vorbea. Aceste scene sunt pentru act artistic, nu din cauza internetului. De asemenea, există multe secvențe lungi, care se concentrează pe un singur subiect, cum puteți observa și în imaginea de mai jos.

Metok- o călugăriță tibetană
Metok- o călugăriță tibetană (captură de ecran din film)

Spre exemplu, imaginea aceasta reprezintă o parte dintr-o ceremonie, însă pe tot parcursul ei nu ni se dezvăluie un întreg, o scenă care să îi cuprindă pe toți participanții.

Regizorul ne lasă în întuneric, neștiință, mai mult cu dorința de a ne lăsa pe noi să interpretăm ce este important și ce nu. La un moment dat mi s-a părut că ni se arată doar frânturi din întreaga poveste, cel mai probabil cu ideea de a ne putea construi la rândul nostru povestea.

Citește și: „Rugăciunile lui Delphine”: O poveste de viață spusă în 90 de minute

Merită?

Filmul este puternic, în sensul că transmite un mesaj, însă nu este genul de film unde să te poți atașa de personaje sau locuri. Deși am adorat cromatica scenelor, nu mă simțeam conectată cum sunt cu alte filme. Un alt detaliu care mi s-a părut ieșit oarecum din comun a fost oferirea informațiilor. Au fost treceri vizibile legate de etapele parcurse de Metok, de la culori până la stilul de filmare a scenelor. La început avem destul de puține, apoi ne trezim cu locul și ziua nașterii lui Metok.

Este puțin confuz, iar o conversație anume dintre Metok și încă o persoană mi se pare puțin forțată (atât spun, fără spoilere, promit!). Este un film frumos, este cel mai potrivit mod de a-l descrie, pentru că prezintă atâtea emoții și sentimente în moduri subtile, poate câteodată neobservabile.

 

Munți și peisaje

Am menționat mai sus cât de mult mi-a plăcut cromatica, așa că hai să vorbim puțin despre aspectul estetic al filmului. Există niște scene sublime, cu diferite peisaje de pe parcursul călătoriei lui Metok, iar scena finală, chiar dacă poate pentru mulți nu reprezintă nimic, o ador. Poate am eu o slăbiciune pentru stilul acesta de editare a culorilor, dar felul în care se îmbină fiecare element formând o imagine vizuală, îmi oferă un sentiment euforic. Cred că pot afirma cu certitudine că, în ceea ce privește construcția tehnică a filmului, culorile au fost preferatele mele.

Așadar, last impressions? Un film care merită văzut și mă bucur că am reușit să îl văd prin intermediul OWR online. Dacă sunteți în căutarea filmelor de acțiune, precum Fast and Furious, nu vă chinuiți. Însă pentru cei care își doresc ceva real, de impact și din care puteți învăța ceva (în plus, e destul de scurt, aproximativ 60 de minute), cred că veți găsi ceva care va rămâne cu voi din acest film.


ioana micu portret
ioana micu portret

Un articol scris de Ioana Micu
(departamentul #cinematics)

Editat de Sorina Sfreja-Nemeș

Corectat de Iulia Dromereschi

Layout de Diana Hîncu

2
Ioana Micu
Unul dintre hobby-urile mele este cititul, datorită acestuia am creat contul de bookstagram și am reușit să particip la festivaluri precum FILIT. În general citesc ficțiune, însă încerc să îmi diversific cât mai mult lecturile.