Os de pește

„Os de pește” (Fishbone) aduce în cinematografe perspectiva unui delfin

Lungmetrajul Os de pește, coproducție Bulgaria – România, rulează începând de astăzi în cinematografele din România. Filmul va ajunge în mai multe orașe în următoarele săptămâni.

Filmul spune povestea lui Ivo, manager al unui camping de la malul mării, care nu vrea să îngroape un alt delfin eșuat în zonă. De data aceasta, vrea dreptate, și este hotărât să pornească o anchetă, deoarece corpul delfinului este ciuruit de gloanțe. Ivo, alături de locuitorii din camping, intră într-un război mocnit cu autoritățile, dar acestea nu prea vor să aibă de-a face cu cazul.

 

Un regizor fără prea multe reguli în viață

Povestea a fost scrisă de Dragomir Sholev, împreună cu Emanuela Dimitrova și Georgi Merdzhanov, pe parcursul a aproximativ șapte ani. Consultantul regizorului a fost Răzvan Rădulescu. Pe site-ul său profesional, Sholev spune că, în copilărie, citea multe cărți, dar că acum preferă scrie scenarii. De obicei, își verifică Facebook-ul când stă pe toaletă, și are un singur coșmar: că este nominalizat la Oscar, dar ratează ceremonia din cauza unui ambuteiaj. Singura regulă pe care o respectă în viață este să bea 2,5 litri de apă pe zi.

Afișul filmului

Filmul este inspirat din faptele reale, prezentate de un blogger care se ocupa de o plajă din Bulgaria. A scos la lumină o mulțime de absurdități în articolul său. M-am gândit că dacă mă voi focusa foarte mult pe problemele febrile, filmul va deveni prea local. Eu căutam un impact universal, drept urmare am ales ca miezul poveștii să fie subiectul ecologist. Dar ce mă atrage cel mai mult este paradoxul existenței într-o societate în care oamenii nu pot găsi o cale amiabilă de funcționare”, spunea regizorul într-un interviu acordat Cineuropa.

 

S-a lucrat cu mulți actori neprofesioniști

Din distribuție fac parte Deyan Donkov (Ivo), Suzy Radichkova (Katya), Valentin Andreev – Rafe (bunicul Chavo). Os de pește/ Fishbone este o producție KLAS Film și Hi Film Productions, în coproducție cu Televiziunea Bulgară, în colaborare cu Avanpost și TVR. Este susținut de Bulgarian National Film Center și Centrul Național al Cinematografiei.

Regizorul a ales să lucreze cu mulți actori neprofesioniști, dar și cu chipuri mai puțin cunoscute în cinematografia bulgară, pentru a păstra autenticitatea personajelor.

Cadru din Os de pește

Filmul a rulat în avanpremieră joi, 24 martie, la Cinema Muzeul Țăranului. Ulterior, a avut loc o discuție cu echipa română a filmului – Ada Solomon (producătoare) și Cătălin Cristuțiu (monteur).

Pelicula, distribuită de microMULTILATERAL, va rula în București (Happy Cinema, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinema Union, POINT), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Cluj-Napoca (Cinema Arta, Cinema Victoria), Făgăraș (Casa de Cultură), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa de Cultură), Pitești (Cinema Trivale), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta), Slobozia (Casa de Cultură). De asemenea, va fi proiectată și la Cinema București (Pitești), duminică 3 aprilie, ora 18:00, și la Focșani – Sala Balada, duminică, 9 aprilie, ora 19:30.

3