OPINIE | Dragostea, o necunoscută în ecuația vieții

Dragostea, subiectul a mii de cărți și filme, punctul de dezbatere al multor studii științifice, sentimentul care leagă oamenii de peste tot într-un mod irațional… Dragostea, o necunoscută în ecuația vieții, după care ne ghidăm fără să o punem la îndoială. De câte ori nu a fost acesta singurul motiv pentru care am făcut ceva? Pentru că îl/o iubesc! Nu mai contează altceva. Totuși, apare întrebarea: „Ce este dragostea?” Fiecare încearcă să răspundă la ea, pentru că, dacă s-a ajuns la o concluzie universală, iubirea nu are o definiție unică. Fiecare o descrie diferit, pentru că fiecare iubește diferit.

Realist vorbind, luăm dragostea ca pe chimie. Un amalgam de hormoni specifici, care își fac de cap în momentul în care o persoană îi declanșează. Dar ce îi declanșează? De unde vine atracția? Unii vor să descopere răspunsul la toate aceste întrebări. Ar vrea să existe un mod rațional în care poți iubi, în care poți alege de cine ești atras. Eu fac parte din categoria romantică, care vrea să creadă în adevărata putere a dragostei și în tot misterul care o înconjoară.

De-a lungul timpului s-a schimbat modul general de a ne raporta la dragoste. În Egiptul antic se construiau temple pentru a cuceri inima persoanei iubite. Duelul în numele dragostei, care a început în perioada Evului Mediu, între cavaleri, s-a menținut până în secolul XVII și era modul suprem de a-ți declara iubirea. Un alt limbaj al dragostei au fost scrisorile pecetluite la final cu un sărut și o promisiune. Cultura curtării a avut un impact asupra iubirii, ajungându-se la o perioadă de întâlniri, cu ora de ajuns acasă și un sărut pe obraz în fața ușii. Toate acestea au ajuns să fie simboluri grandioase în numele dragostei romantizate în literatura și film, dar adevărul zilelor noastre aduce la lumină o altă față a iubirii.

În Egiptul antic, se construiau temple pentru a cuceri inima persoanei iubite, iar în Evul Mediu a apărut „moda” duelurilor în numele dragostei.

Dragostea este criticată în secolul nostru, este văzută drept superficială, mai ales pentru că nu este înțeleasă. Multe gesturi s-au digitalizat, mesajele înainte de culcare au luat locul scrisorilor, iar reacțiile pe Facebook sunt florile de altă dată. Dar nu e totul numai swipe pe Tinder și follow pe Instagram. E despre prima întâlnire față în față după ce „v-ați cunoscut pe net”, despre plimbarea în parc și primul luat de mână stângaci, prima floare la o aniversare și o îmbrățișare în stația de autobuz. Pentru generațiile care trăiesc din ce în ce mai mult virtual, dragostea nu este VR (n. red. – virtual reality), ci este printre puținele lucruri care rămân reale.

Chiar dacă nu se mai construiesc temple și castele în numele dragostei, există o zi în care planeta emană iubire și inimioare: Ziua de Sfântul Valentin. Mulți sunt sceptici în ceea ce privește această zi, având la bază întrebarea De ce ne trebuie o zi să sărbătorim dragostea? Ar trebui să fie așa în fiecare zi. Dar, așa cum exista Ziua Educației, Ziua Mamei, Ziua Tatălui, Ziua Cățelului, așa merita și Dragostea o zi a ei. Totuși, la ce importanță are, ar trebui să primească o întreagă săptămână. Iubirea, uleiul care ne face toate rotițele să funcționeze mai bine. Chiar am putea spune că iubirea pune Pământul în mișcare!

Nu e totul numai swipe pe Tinder și follow pe Instagram.

Ziua de Sfântul Valentin nu ar trebui să fie un clișeu comercializat, plin de roz bombon și inimioare de prin magazine, ar trebui să fie o pauză de la alergătură cotidiană în care să poți fi prezent și atent la persoana iubită. Despre asta este vorba. Sigur că în fiecare zi ar trebui sărbătorită dragostea, dar trăim în era fast forward, în care zilele ni se scurg printre degete, și în această zi de 14 februarie ar trebui să luăm o pauză, să respirăm adânc, să admirăm persoana care o avem lângă noi, să o luăm la un dans în sufragerie și să zâmbim pentru că mâine o luăm de la capăt în jungla urbană.


Opinie: Viviana Rusu (redacția Baia Mare)

Editor: Radu Eremia – Corectură: Iulia Dromereschi

Am fost rebeli și am decis să publicăm de Dragobete.
8
Viviana Rusu
Dacă nu scriu, citesc. Și dacă nu citesc, creez. Pictez sau brodez, asta sunt eu.