#OLumeSuper9 | ALTERATION – artă de și pentru adolescenți

Joia trecută a avut loc vernisajul expoziției ALTERATION, din cadrul festivalului Super, ajuns la ediția cu numărul 9. Dacă ai fost prin zona Moșilor, la Krănuț ai avut ocazia de a admira artă vizuală creată de artiști adolescenți. Pictură, colaje, fotografie, video și chiar instalații au putut fi urmărite în cele trei săli și un subsol ale expoziției. În total, 55 de exponate realizate de 29 de tineri talentați. Toți artiștii trăiesc în România sau Republica Moldova și sunt născuți după 2000. Cum în ultimul an și jumătate școala a fost online, lucrările de artă au fost făcute acasă și multe dintre ele sunt marcate de pandemie, cu aspectele sale mai bune și mai puțin bune.


Deși festivalul este de și pentru adolescenți, sub sloganul #OLumeSuper9 s-au întâlnit toate generațiile. Indiferent de vârstă sau de cunoștințele de specialitate, arta, în toate formele ei, a devenit accesibilă pentru oricine, cel puțin pentru o seară. Am văzut că tinerii veniți în grupuri chiar comentau exponatele și încercau să le povestească și prietenilor ce le transmite opera respectivă. 

„Nude self portrait” – Luana Cloșcă

Dintre toate operele de artă expuse, sunt câteva care chiar mi-au atras atenția. Nu-s eu mare exeget, dar hai să vă arăt niște lucrări ieșite din comun. Chiar la intrare, o instalație numită „Nude self portrait”, realizată de Luana Cloșcă din mușchi, lemn și diferite obiecte, este un colaj cu obiecte. O rodie, un bec, furculițe și o carte sunt doar câteva elemente ascunse bine, ca într-o capsulă a timpului, protejate de exteriorul umplut de mușchi. O lumânare aprinsă completează lucrarea la fix, adăugând umbre și mai mult mister.

La etaj puteai găsi o altă instalație realizată de Luana, intitulată „The three aggregation states”. Lucrarea mi s-a părut a fi o metaforă a procesului creator, de la ideea așternută pe hârtie și până la rezultatul final, palpabil. Cum și apa are trei stări în natură, la fel și creația artistică, oricare ar fi ea, are un traseu propriu până ajunge la forma sa finală, doar pentru a fi transformată, mai apoi, în sursă de inspirație pentru alta.

„Three aggregation states” – Luana Cloșcă

Mintea unui arhitect a căpătat contur în „Mind of an architect”, de Florentina Luiza Petrișor (foto în imaginea de copertă). Folosind o tehnică mixtă, tabloul-colaj redă frânturi din subconștient, de la structuri amorfe și până la forme clare,  precum turnuri cu ceas sau felinare. O altă tehnică mixtă am remarcat și la Alexandra Bucur în „Dying should be simple”, o lucrare cu contururi amorfe în care ochiul tău poate să descopere singur orice își închipuie. Urmele mâinilor și nuanțele de roșu m-au dus cu gândul la sentimente de disperare.

„Dying should be simple” – Alexandra Bucur

Ultimul exponat care mi-a captat atenția se numește „Complex de martir”, o instalație colaj realizată de Alexandra Roceanu. Un Iisus străpund de săgeți, în flăcări, în locul feței căruia se află o oglindă. Texte în engleză și un verset biblic sub forma anunțurilor de pe care poți desprinde numere de telefon. Cu alte cuvinte, combinația inedită între sacru și profan (știu că sună a Eliade, dar sunt sigur că dacă el ar fi văzut lucrarea, cu siguranță i-ar fi plăcut). Inedită este și oglinda, căci așa faptul că fiecare dintre noi se poate afla în locul personajului este mai clar ca niciodată.

„Complex de martir” – Alexandra Roceanu

Expoziția inedită a făcut arta contemporană mai accesibilă tuturor. Fie că tinerii artiști au avut un spațiu special dedicat pentru a-și prezenta lucrările, fie că participanții de toate vârstele au putut admira un strop de artă, expoziția și-a atins obiectivul și a făcut #OLumeSuper9.

A fost curatoriată de Luca Florian și au expus: Maria Andronoiu, Bogdan Anghel, Ștefan Octavian Argint, Vladislava Bordeniuc, Alexandra Bucur, Eva Chapkin, Luana Cloșcă, Maria Alexandra Cutuș, Iulia Ioana Dima, Alexandra Halmaghi, Maria Alexandra Iacob, Daria Lupan, Mara Macovei-Moraru, Andreea Angelica Maria, Ștefania Andreea Marin, Ilinca Neagu, Miruna Nica, Francesca Ochian, Petra Pascu, Florentina Luiza Petrișor, Anastasia Piperea, Sandra Popescu, Adelina Robu, Alexandra Roceanu, Gabriel, Alexandru Smărăndache, Anastasia Soleanu, Andra Gabriela Ștefan și Elisa Elena Ștefan. 


 

Documentare & text: Cezar Barbu (coordonator departament #creativ)

Editare: Radu Eremia

📸 Fotografii realizate de Cezar Barbu
2
Cezar Barbu
De meserie ITist și-n suflet artist. Îi plac cartofii prăjiți cu maioneză și muzica veche. Și lucrurile ieșite din tipare.