Între 8 și 18 septembrie, o echipă de jurnaliste AIVImedia.hub participă la Festivalul de Teatru Piatra Neamț, organizat de Teatrul Tineretului. Tatiana și Teodora formează un tandem deja consacrat și au participat, pe 10 septembrie, la un spectacol care le-a lăsat cu energie bună, dorința de a dansa în stradă și puțin mai multă încredere în abilitățile lor.
Citiți despre cât de mult le-a plăcut „OAU”, un spectacol semnat Fără Zahăr, regizat de Bobo Burlăcianu și Cosmin Panaite, cu muzică de Bobo și Paul-Ovidiu Cosovanu.

[Teo]
Mi-a fost dor de un spectacol care să mă trateze de parcă aș fi un copil. La bază, „OAU” este un spectacol pentru copii. Unul bun, care îți spune că există dreptate în lume și dreptate în artă.
După un spectacol care îți dă lumea peste cap, se simte tare bine când vine unul care te așază din nou cu picioarele pe pământ. Distribuția a fost impecabilă și mi-a plăcut mult să-i văd pe actori mai relaxați în rolurile lor decât ar fi de obicei. Se vedea că se distrează și că le place tot ce fac. Am luat puțin din energia lor și m-am încărcat cu multă bucurie.
Cred că „OAU” a ajuns la mine fix când aveam nevoie să o facă. Mi-a adus aminte de când eram mică și citeam basme. Despre cum, la un moment dat, eu și câțiva prieteni am inventat o țară doar a noastră. E un sentiment de siguranță pe care nu îl găsești atât de des. Mă bucur că am reușit să o fac acum.

Continuă să fii
Mi se pare foarte important să li se spună copiilor că meseria de artist, în orice context ar fi ea realizată, este la fel de bună și la fel de minunată ca oricare alta. Să li se spună despre cât de special e să fii scriitor/oare sau balerin/ă sau soprană sau pictor/iță. E uneori vital să auzi asta și din alte surse, să se uite cineva la tine și să îți spună: continuă să faci ce iubești, merită.
Citește și REACTIV #2 | „Ia mai zi ceva!”: Eu pentru cine mai fac artă?
Fiecare spectacol din acest festival s-a simțit ca și cum ai intra pe o ușă diferită. Intri și nu mai ieși aceeași persoană: iei ceva, dai ceva la schimb. Încerci să faci un troc corect. De data aceasta, ușa a dus spre noi în copilărie și noi în prezent.

Nu știu dacă există vreo vârstă la care să nu mai ai niciodată nevoie să îți spună cineva că e în regulă să decizi să-ți urmezi pasiunile. Că e OK să nu ai mereu toate răspunsurile. Și că merită să faci artă. Ne datorăm nouă înșine să continuăm să facem artă.
[Tatiana]
„OAU”… Ce pot spune despre acest spectacol, decât că o au! Ce au? Au arta în sânge. Cine? Actorii care au jucat în spectacol, logic. Au arta și talentul necesar pentru a te duce pe tine, ca spectator, în lumea imaginată de ei, o lume în care totul este uimitor.
Spectacolul, deși e un musical făcut pentru copii, are un mesaj profund, care te pune pe gânduri și te face să-ți pui întrebări despre rolul tău în lume. Muzica produsă de Paul-Ovidiu Cosovanu te unge pe suflet. În același timp, te face să vrei să sari de pe scaun și să dansezi în plină stradă, nepăsându-ți de nimic altceva. Încă o dată, Paul mi-a demonstrat că este făcut pentru muzică, și că muzica este făcută pentru el.

„Respirând cu toții arta, am devenit mai buni”
Spectacolul s-a terminat cu un mesaj pentru artiștii din întreaga lume, aș putea spune, și nu doar. Este mai mult un îndemn pentru toți oamenii care se confruntă cu gândul „Ce-o să zică lumea?” Oricâte greutăți ai înfrunta în viață, oricât de mulți oameni ți-ar spune că faci ceva greșit și că ar trebui să îți schimbi vocația, oricâte coborâșuri ai avea, nu uita să urci la loc, să urci și să continui să faci ce te face fericit/ă!
Sau, așa cum ne-au spus actorii la final: „Continuă să scrii. Continuă să fii.”
Puteți continua să citiți articolele noastre de la
Festivalul de Teatru Piatra Neamț aici.
Cronică de Tatiana Roșu & Teodora Dumitroaea (la fața locului, în festival)
Editare și corectură: Iulia Dromereschi
Layout: Teodora Dumitroaea
Lasă un răspuns