FOTO: YouTube

NFF 2023 | Pașii pentru a deveni „Comedy Queen”

Filmul Comedy Queen explorează parcursul unei preadolescente care își dorește să ajungă actriță de stand-up, pentru că și-a pierdut mama și vrea să-l facă pe tatăl ei să râdă. Este un film despre cum cei doi fac față doliului, fiecare în mod diferit.

Filmul este realizat de regizoarea suedeză Sanna Lenken și face parte din selecția Nordic Film Festival, ediția a patra, desfășurat la Cinema Elvire Popesco.


Lista de supraviețuire

Sasha, în vârstă de 12 ani, își face un plan pentru a evita pe cât posibil să devină ca mama ei, care nu a mai suportat duritatea vieții și i-a pus capăt chiar ea. Sasha încearcă să treacă peste pierdere alcătuindu-și o „listă de supraviețuire”, formată din mai multe puncte: să își taie părul, să nu mai citească deloc cărți, și să nu aibă grijă de nicio ființă. Cel mai important punct pe care vrea să îl pună în practică este și cel mai greu, anume să devină o regină a comediei; acest ultim aspect îl vizează pe tatăl ei, care nu a mai râs de la moartea mamei.

Sasha începe cu tăierea părului, punct pe care îl realizează acasă, cu mașina de tuns a tatălui ei, ajutată de prietena sa, Martha. Cea de-a doua cerință, să nu mai citească cărți, avea la bază faptul că mama citea foarte mult și era mai prezentă în universul imaginar decât în realitate. Astfel, Sasha refuză să citească orice tip de carte, inclusiv manualele școlare. De ziua Sashei, tatăl ei o înștiințează că a adoptat un câine pe care urmează să i-l dea peste șase săptămâni, deoarece știe că aceasta și-a dorit foarte mult unul. Sasha este inițial entuziasmată, dar își amintește ulterior de cerința din lista ei și trebuie să-l refuze.

 

FOTO: IMDb

 

Drumul spre succes

Ultimul lucru din listă, să devină actriță de stand-up, presupune multă muncă. Sasha începe să-și scrie cât mai multe glume într-un caiet și să facă repetiții la ea în cameră. Ulterior, vorbește cu unchiul său, care este proprietarul unui bar unde se țin spectacole de stand-up comedy. Acolo, se întâlnește cu Angela, care are mai mulți ani de experiență în domeniu și care îi dă multe sfaturi utile pentru a reuși să impresioneze publicul.

Mai mult decât atât, îi propune să performeze în aceeași seară cu ea, oferindu-i câteva din minutele ei de pe scenă.

 


Dacă îți plac cronicile noastre, ne poți susține așa: 

Emoții greu de gestionat

Pe lângă drumul spre succes, Sasha întâmpină probleme și cu două colege de la școală. Acestea fac glume cu privire la mama ei, ceea ce o deranjează foarte tare pe Sasha și, neputând să-și stăpânească furia, recurge la violență. Bizar sau nu, acest moment arată cât de mult ținea, de fapt, Sasha la mama ei. Inevitabil, consecințele faptei ei apar, iar Sasha sfârșește prin a-și cere iertare colegelor sale.

 

Dacă îți place ce scrie Cătălin, citește și Animest.18 | GOPO 100 – O retrospectivă a începuturilor animației în România

 

Atingerea scopului

În timp ce Sasha se pregătește pentru numărul ei de comedie, începe să accepte moartea mamei sale și poartă la spectacol hanoracul dăruit de aceasta. Cu toate acestea, are mari emoții când trebuie să urce pe scenă pentru că îi este frică de reacția publicului și, în special, a tatălui ei. Momentul în care prinde curaj este atunci când prietena ei, Martha, sosește în public, iar Sasha reușește (în mod surprinzător) să impresioneze pe toată lumea. Aceasta își atinge și ultimul scop, să-l facă pe tatăl ei să râdă.

Cei doi devin în final mai fericiți, cântând melodia preferată a mamei în timp ce merg cu mașina spre cimitirul unde e înmormântată aceasta. De asemenea, Sasha acceptă să aibă grijă de câinele dăruit de tatăl ei. 

 

FOTO: Berlinale

 

Comedy Queen arată, într-o manieră ce îmbină umorul cu emoția, cum doi membri ai unei familii se adaptează, în moduri diferite, la pierderea cuiva important și iubit, în final acceptând amândoi ce s-a întâmplat, și continuându-și viața cu zâmbetul pe buze.


Material redactat de Cătălin Ene

Editare de Alexandra Stancu

Corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Alexandru Bodnar

2
Cătălin Ene
Am 17 ani și sunt elev la un liceu din Câmpina. Cel mai mult îmi place să călătoresc cu trenul. De fapt, am o pasiune pentru trenuri, în special pentru partea tehnică și pentru fotografierea acestora. Pasiunea pentru filme a început de la prietenele care mergeau la cinema, unde le însoțeam, iar apoi am decis să continui să o dezvolt. Îmi place să-mi creez legături cu persoane care au pasiuni comune cu mine și cu care pot comunica fără constrângeri.