FOTO: IMDb

NFF 2023 | „O familie perfect normală” – schimbările neașteptate a unei familii

O familie perfect normală ne prezintă viața unei familii în care tatăl simte că nu mai poate trăi ca bărbat și decide să facă o tranziție de gen. Actrița și regizoarea daneză Malou Reymann realizează primul ei lungmetraj, bazat pe propria ei viață. La fel ca personajul Thomas din film, tatăl ei a fost o persoană trans. Lungmetrajul face parte din selecția de anul acesta a Nordic Film Festival, ediția a patra, festival desfășurat la Cinema Elvire Popesco.


O veste neașteptată într-o familie perfect normală

Acțiunea este plasată în anii ‘90, în copilăria lui Reymann, ceea ce explică atmosfera de nedumerire când Thomas și Helle, soția acestuia, le anunță pe cele două fiice ale lor că vor divorța. Motivul despărțirii celor doi este că Thomas este transgen și spune că nu mai poate trăi ca bărbat, ceea ce le lasă pe cele două fete fără cuvinte. Această scenă este importantă, deoarece arată modul în care reacția fetelor este ghidată de emoție și nu de corectitudinea politică, care uneori determină oamenii să reacționeze într-un anumit mod, față de cum ar face-o de fapt.

Emmei, fiica cea mică, nebună după fotbal, îi este foarte greu să se adapteze imediat la schimbarea tatălui său și refuză să-l vadă timp de mai multe săptămâni. Cei patru membri ai familiei se întâlnesc la o ședință comună de terapie, dar Emma stă cu capul înfășurat într-o eșarfă pentru a nu fi nevoită să-și vadă tatăl ca femeie, numită de acum Agnete. În aceste momente, se observă durerea Emmei, dar și fericirea Agnetei de a trăi ca adevăratul ei sine.

 

FOTO: IMDb

Adaptarea la schimbări

Timpul trece, iar Agnete călătorește în Thailanda pentru intervenția chirurgicală de schimbare a sexului, care o ajută să fie mai împăcată cu corpul ei. Dinamica familiei suferă o schimbare legată de preferințe. Emma, căreia îi displace rozul și nu poartă niciodată fuste, s-a identificat anterior cu tatăl ei, dar acum se pare că Agnete, care poartă multe rochii lungi, are mai multe în comun cu sora ei mai mare, Caroline.

Agnete le oferă o vacanță fiicelor în Mallorca, unde Emma este destul de suspicioasă cu privire la Agnete, care le spune colegilor turiști de acolo că nu este deloc interesată de sporturi, contrar a ceea ce știa Emma despre ea. În plus, chiar dacă Agnete e ușor stângace ca femeie, oamenii presupun în mod credibil că ea este o femeie oarecum dizgrațioasă.

 

FOTO: IMDb

 


Dacă dorești să ne susții:Regretarea anumitor acțiuni

Frustrările Emmei cu privire la schimbarea tatălui său o fac pe Agnete să vrea să se mute din țară, acceptând ulterior un loc de muncă în Londra. Caroline este devastată de veste și refuză să-și mai vadă tatăl. În drum spre o petrecere a clubului de fotbal, un prieten de-ai Emmei o întreabă dacă o să-i fie dor de Agnete, moment în care realizează ce a cauzat dorința ei de a se muta. Emma se grăbește spre casă pentru a o convinge pe Agnete să rămână, dar aceasta crede că îi va fi mai bine fără ea acolo. Observăm însă că dragostea și afecțiunea față de tatăl ei este încă prezentă, chiar dacă ea s-a adaptat greu la această tranziție.

 

Dacă îți place ce scrie Cătălin, citește și FNT 2023 | E adevărat, e adevărat, e adevărat! – o privire feministă spre trecut

 

Concluzie

O familie perfect normală nu prezintă neapărat o schimbare bruscă în viața unei familii, ci mai degrabă adaptarea unui grup de oameni care trebuie să învețe să îmbrățișeze transformările vieții și să fie împreună fără a-și face rău unii altora. Fiind un lungmetraj de debut, Reymann prezintă foarte bine experiența de a avea un tată care a făcut tranziția în timpul copilăriei printr-un film cât se poate de emoționant.


Material redactat de Cătălin Ene

Editare de Rahela Ulici

Corectură de Iulia Dromereschi

Layout de Alexandru Bodnar

 

1
Cătălin Ene
Am 17 ani și sunt elev la un liceu din Câmpina. Cel mai mult îmi place să călătoresc cu trenul. De fapt, am o pasiune pentru trenuri, în special pentru partea tehnică și pentru fotografierea acestora. Pasiunea pentru filme a început de la prietenele care mergeau la cinema, unde le însoțeam, iar apoi am decis să continui să o dezvolt. Îmi place să-mi creez legături cu persoane care au pasiuni comune cu mine și cu care pot comunica fără constrângeri.