imagine promotionala The Sandman
imagine promotionala The Sandman

Netflix lansează „The Sandman”. Tot ce trebuie să știi înainte să vezi serialul

Nu știu dacă ați aflat sau nu, dar pe 5 august Netflix lansează un nou serial, The Sandman, bazat pe seria de benzi desenate cu același nume, care a făcut furori la vremea sa, și mult timp după aceea. Deși seria joacă un rol destul de important în istoria benzii desenate și în pop culture, mulți oameni din afara cercurilor de pasionați înrăiți poate că n-au auzit niciodată de ea. Dar nu vă fie teamă, căci în cele ce urmează îmi propun să vă introduc rapid în cam tot ce ar trebui să știți despre The Sandman înainte să dați play primului episod.


Să o luăm de la început. The Sandman este scris de Neil Gaiman, pe care de altfel l-a și aruncat pe culmile faimei, în colaborare cu diverși artiști, pentru imprintul Vertigo al DC Comics. Primul număr a apărut la finalul anilor ’80 și a fost urmat de încă 74, marcând solidificarea unui curent deja existent de benzi desenate cu preocupări mitice și oculte care avea să ia amploare în anii 90. În centrul acțiunii, de cele mai multe ori, se află Dream (jucat în serial de Tom Sturridge), cunoscut și ca Lord Morpheus, Regele Viselor, o personificare antropomorfă a conceptului de visare. Sau, mai pe scurt, monarhul ce domnește în lumea viselor, realitatea alternativă în care alunecăm cu toții atunci când punem capul pe pernă.

 

Cine este Neil Gaiman?

Neil Gaiman
Imagine preluată de pe pinterest.com

Nu știu dacă aș fi dedicat o secțiune specială scriitorului care a început totul dacă nu se întâmpla să fie autorul meu preferat. Dar uite că am făcut-o, așa că propun să trecem la subiect. Neil Gaiman este cunoscut pentru o carieră plină de reușite artistice și comerciale, în decursul căreia nu s-a sfiit să treacă de la un mediu la altul. Astăzi poate ați auzit de el prin intermediul episoadelor pe care le-a scris pentru Doctor Who, sau prin seriale bazate pe cărțile lui, precum American Gods sau Good Omens (pentru care a fost și scenarist). Nu se identifică drept un scriitor de romane, de benzi desenate sau de film și televiziune (deși le-a făcut pe toate), ci s-a prezentat în repetate rânduri ca un „scriitor de lucruri”. Iar stilul său literar, ajutat probabil și de anii în care s-a prezentat public doar în geacă de piele și ochelari de soare, a făcut să fie numit adesea și „un rockstar al literaturii”.

A intrat în joc observând că regulile începeau să se schimbe, devenind, alături de Alan Moore și Grant Morrison, parte din „invazia britanică a benzii desenate”. La început, numele său nu însemna mare lucru, așa că cei de la DC Comics i-au recomandat să aleagă un personaj deja existent și căzut în uitare, pe care să îl reinventeze. După multe discuții și refuzuri, și-a găsit personajul. Astfel, în noiembrie 1988, pe rafturile magazinelor de profil apărea o serie nouă și bizară, publicată de DC Comics, datată oficial în ianuarie 1989: The Sandman.

Însă, cum banda desenată este un mediu colaborativ, trebuie să vorbim de cei care i-au adus cuvintele la viață prin tușurile și culorile lor. Numeroși artiști i s-au alăturat de-a lungul vremii, precum Mark Dringenberg, Jill Thompson sau Mark Hempel, oferind o diversitate binevenită de stiluri. Coperțile au fost realizate de fiecare dată de prietenul și colaboratorul frecvent al lui Gaiman, Dave McKean.

Cine este Lordul Viselor?

Sandman a fost inițial numele unui personaj foarte vechi al DC Comics, apărut în 1941, însă Gaiman a primit misiunea de a-l recrea complet. Astfel a luat naștere personajul Dream, cunoscut și ca Morpheus sau The Dream King (Lordul Viselor), însoțit de o lume bine conturată și însoțită de o întreagă mitologie proprie, explorată pe tot parcursul celor 75 de numere ale seriei. Ea continuă să fie explorată, ocazional, și astăzi. Dream este doar unul din șapte frați, unul mai bizar decât celălalt, aceștia fiind Destiny (Destinul), Death (Moartea), Desire (Dorința), Delirium (Delirul), Dispair (Disperarea) și Destruction (Distrugerea).

Toți cei șapte frați, numiți generic The Endless (Cei fără sfârșit), sunt personificări ale unor concepte fundamentale universului nostru și oricărui alt univers, născuți din uniunea Timpului cu Noaptea. Sunt mai mitici și mai antici decât orice zeitate. Cu toate astea, ne sunt prezentați ca fiind surprinzător de umani, cu sentimente, defecte și moravuri pe care le vei recunoaște imediat fie la tine, fie la cei din jur. Sunt forțe ale naturii și totuși sunt la fel de imperfecți ca fiecare dintre noi.

Gaiman declara la un moment dat, întrebat cum i-a venit ideea, că personajul a fost mereu în mintea sa, ca o statuie aflată încă în mijlocul unui cub de piatră, așteptând să fie sculptată. Odată ce a eliminat tot ce nu era Dream, a rămas cu acest personaj enigmatic, complex, aparent atotputernic și totodată foarte vulnerabil. Lordul Morpheus este straniu, rece și distant, dar și surprinzător de blând și de uman, atunci când vrea. Este un monarh absolut al unei lumi paralele, asupra căreia are controlul unui demiurg, lume care reunește visele tuturor visătorilor din univers, fie aceștia oameni, pisici, extratereștri sau chiar stele.

Nenumărate povești bizare

Odată ce și-a imaginat și a conturat bine toată această lume magică din jurul enigmaticului său protagonist, Gaiman a folosit-o ca platformă pentru a spune în fiecare număr noi povești, care mai de care mai stranii. I-a introdus pe Lucifer Morningstar (în serial rolul îi va reveni lui Gwendoline Christie) și triumviratul care conducea Infernul. L-a făcut pe Lucifer să abdice și să își abandoneze regatul. Ne-a arătat ce visează pisicile și ce părere au ele despre noi. A adus în aceeași încăpere zei nordici și egipteni, demoni și îngeri. A reinterpretat mitul lui Orfeu. A construit o bibliotecă ce conține toate cărțile pe care scriitorii le-au visat vreodată și nu au apucat să le scrie sau să le termine.

Nu au existat limite pentru locurile în care Gaiman a îndrăznit să se aventureze pe vreme în care scria The Sandman. Era un scriitor tânăr, plin de avânt, tupeu și idei, cu o pasiune pentru mituri și care trebuia să livreze o poveste nouă în fiecare lună. Rețeta completă pentru ca rezultatul să fie cel puțin remarcabil.

 

The Sandman, The Sound of Her Wings
Imagine preluată de pe smashmexico.com.mx

 

Mai mult decât o simplă bandă desenată

Citind The Sandman, atât în varianta sa originală, cât și în traducere, vei observa că nu dai de tipul de fraze la care poate te-ai aștepta de la o bandă desenată. Exprimarea este adesea aproape lirică. Limbajul este iscusit și modelat cu grijă pentru vocea fiecărui personaj. Iar orientarea seriei către un public matur i-a oferit libertatea de a face lucruri care nu fuseseră făcute până atunci cu prea mult succes în banda desenată. Chiar și atunci când se recurge la vulgaritate, nuditate sau violență, sunt prezentate elegant și, ce-i drept, „englezește”. Seria beneficiază în mod vizibil de cunoștințele și curiozitățile culturale ale autorului său, de la Edgar Allan Poe și H. P. Lovecraft până la Charles Dickens și William Shakespeare. La asta se adaugă elemente din diferite culturi, de la nefericirile clasei muncitoare britanice până la naturalețea triburilor africane.

Momentul de grație însă a sosit la mai bine de un an de la lansarea seriei. William Shakespeare a apărut ca personaj pentru prima oară în numărul 19, intitulat chiar A Midsummer Night’s Dream. În el care este prezentată prima punere în scenă a piesei eponime, pe care Bardul se pare că o scrisese cu puțin ajutor de la Lordul Viselor. Acest număr a reușit, în 1991, să câștige Word Fantasy Award pentru cea mai bună povestire scurtă (Best Short Story). Era pentru prima dată când o revistă de bandă desenată destul de mainstream era văzută drept literatură și nu doar drept „pentru copii”. Acest fapt a fost atât de surprinzător și chiar deranjant pentru oamenii blocați în normele lor convenționale și elitiste încât, după decernarea premiilor, regulamentul a fost schimbat, pentru ca așa ceva să nu se repete.

 

The Sandman, A Midsummer Night's Dream
Imagine preluată de pe amazon.com

Astăzi însă, banda desenată este mult mai bine văzută în peisajul literar din întreaga lume. Iar Gaiman este unul dintre cei mai bine văzuți autori ai momentului. Putem spune așadar, fără să exagerăm, că The Sandman este o serie care a însemnat mult atât pentru creatorul său, cât și pentru întreaga lume a benzii desenate.


 

În cazul în care nu v-ați dat seama încă, eu ador din tot sufletul seria. A fost acolo când am avut nevoie de ea și m-a primit în lumea ei bizară când căutam un refugiu. Iar acum sunt cât se poate de entuziasmat de adaptarea care urmează să aterizeze pe Netflix.

Serialul The Sandman apare pe 5 august și va trece în primul sezon prin poveștile cuprinse în volumele 1 și 2 ale seriei de bandă desenată, pe care, de altfel, le puteți găsi și la noi, traduse în colecția Grafic.

Sau le puteți citi direct în original.

Sau puteți aștepta serialul.

Oricum ar fi, vă las cu cel mai recent trailer, care a făcut să crească sufletul în mine.

 


 

Redactare și layout: Rareș Dinu

Editare: Iulia Dromereschi

 

3
Rareș Dinu
Sunt Rareș și sunt născut și crescut în București. Am început să scriu când eram mic și realizam compuneri pentru școală, iar de atunci nu prea m-am mai oprit. Uneori sunt ușor snob, sau elitist, alteori sunt poate chiar prea tolerant. Îmi plac multe lucruri, în special arta, în toate formele sale, pentru că este până la urmă unul dintre cele mai incurabile și caracteristice năravuri ale speciei umane.