Netflix | INSIDE a genius mind

Astăzi vorbim despre ceva mai diferit (nu despre cărți), și, mai exact, despre stand-up comedy. Da, ați citit bine. Nici mie nu îmi vine să cred, sinceră să fiu, dar am dat peste un diamant și nu pot să-l țin doar pentru mine.

Pierdeam acum ceva timp vremea pe Instagram și am dat peste o postare a artistei mele preferate, în care spunea că a făcut o animație pentru un cântec. Am intrat rapid pe YouTube să mă uit la clip și așa m-am întâlnit prima dată cu Bo Burnham. Dacă ați trăit într-o peșteră până acum, ca mine, și nu știți cine este Bo, nu vă faceți griji, veți afla în câteva momente.

Is it necessary that every single person on this planet expresses every single opinion that they have, on every single thing that occurs, all at the same time?

Cine este Bo Burnham?

Este o persoană destul de cunoscută din străinătate. Și-a început cariera pe YouTube, a ajuns să cânte pe marile scene încă din adolescență, a primit o mulțime de premii și lista de ocupații de pe Wikipedia este mai lungă decât mă așteptam. Dar nu pot să spun că mă surprinde. A jucat în filme și a regizat, ba chiar a scris și scenarii și o carte de poezie. Dar, cel mai important, pentru că despre asta vom vorbi, a făcut stand-up comedy prin muzică (și nu numai).

Din păcate, acum câțiva ani, Bo a luat o pauză de la lumea comediei, din motive personale. Încă de atunci, fanii au așteptat cuminți să-și reia programul artistic. Iar momentul a venit la sfârșitul lunii mai a anului 2021, când, pe Netflix, a apărut noul număr special al lui Bo, Inside.

If you’d have told me a year ago
That I’d be locked inside of my home
I would have told you, a year ago:
‘Interesting; now leave me alone’

INSIDE

Ce este atât de special la Inside? Aș putea face o listă destul de lungă… De fapt, știți ceva? Chiar o să fac o listă cu motivele!

  • Portretizează viața pe timp de carantină;
  • A fost filmat, regizat și, pe scurt, a fost făcut în întregime de Bo, într-o singură cameră (aproximativ);
  • Abordează niște subiecte și probleme ale societății destul de importante (impactul tehnologiei asupra umanității, modul în care funcționează lumea);
  • Cântecele sunt funny, bine gândite și te binedispun, în același timp în care te distrug emoțional;
  • Oferă atenție până și celor mai mici detalii;
  • Bo Burnham este un GENIU.

Well, well
Look who’s inside again
Went out to look for a reason to hide again

După cum am zis, scopul principal în Inside este de a arăta cum decurge viața noastră pe timp de pandemie, un aspect familiar pentru toată lumea. Probabil că acum vă gândiți: De ce m-aș uita la un tip care cântă de nebun prin cameră, pentru că nu poate ieși din casă? Simplu, pentru că fiecare scenă și vers te lovesc cu o profunzime extrem de apăsătoare. Cine nu și-ar dori așa ceva?

Pe lângă carantină, Bo își inserează propriile frici și experiențe. Faptul că se folosește de comedie pentru a se distrage de la gândurile depresive și anxietate apare destul de frecvent. De altfel, haosul din mintea sa pătrunde și în realitate, încăperea în care se află fiind plină de un amalgam de cabluri întortocheate, camere, recuzită și lista poate să continue.

Welcome to the Internet

Cântecul care a zguduit tot internetul (și pe care l-am ascultat în mod obsesiv), Welcome to the internet, este cel mai bun exemplu pentru a vă arăta de ce trebuie să vă uitați la Inside, sau măcar să ascultați albumul.

Bo portretizează un internet malefic, care încearcă să ne acapareze tot timpul, ademenindu-ne cu informații aproape infinite, despre orice subiect, fără să ne lase nici măcar un moment de pauză. Și, mai mult sau mai puțin, așa funcționează internetul.

Could I interest you in everything all of the time?
A little bit of everything all of the time
Apathy’s a tragedy and boredom is a crime
Anything and everything, all of the time

Ceea ce inițial pare să fie o piesă jucăușă și inofensivă devine o capcană din care nu putem și nu vrem să mai scăpăm. Încă de la început ne este prezentată ideea că pe internet putem găsi tot ce ne dorim. Treptat, tempo-ul crește, până în punctul în care nu mai avem timp să procesăm versurile. Trecem de la Harry Potter la hărțuire, de la știri la conspirații și tot așa. Lucru ce caracterizează excelent internetul, fluxul masiv de informații pe care le deține și rapiditatea cu care ne lovesc.

Și, oricât de mult mi-ar plăcea să vorbesc și de restul cântecelor, nu vreau să mă lungesc prea mult sau să vă plictisesc. Dar, dacă vă interesează, vă las aici linkul către un site cu tot albumul, cu versurile interpretate și explicate. O să vă fie de folos dacă când decideți să vă uitați sau să ascultați Inside.

I used to wake up with a smile
And go to bed at night with a dream

Atenția la detalii și creativitatea

Și, după cum am mai spus, Bo este foarte atent la detalii. În FaceTime with my Mom și White Woman’s Instagram, ajustează formatul video pentru a fi corespunzător aplicațiilor respective. Ne anunță că nu ar trebui să ne așteptăm la tranziții foarte bune și face tranziția în mijlocul propoziției. Și da, îmi dau că astea sunt mărunțișuri, dar tocmai micile detalii sunt cele care contează cel mai mult. Cel puțin după părerea mea.

Acum, că am vorbit despre cântece, zic să trecem și la intervențiile lui Bo. Ce, doar nu credeați că Inside e doar un amalgam de cântece, nu? Nu de alta, dar ar fi destul de ciudat și confuz să treci direct de la Bezos II la That Funny Feeling. Și de asta e de preferat să vă uitați la special în întregime și să nu ascultați doar albumul sau câteva cântece, pentru că se pierde foarte mult din esență.

Intervențiile lui Bo

Între melodii avem un fel de tranziție, care presupune un mic discurs sau un sketch. Pe lângă scopurile comice, în aceste scene Bo ne explică ce l-a determinat să facă Inside și cum evoluează crearea acestuia. Și aici își demonstrează încă o dată capacitățile actoricești, în reacții, gameplay-uri și multe alte lucruri prin care ironizează diferite persoane sau ocupații specifice internetului.

Varietatea pieselor este o adevărată provocare, pentru că, deși toate au ceva în comun, sunt pe teme diferite și astfel totul poate părea puțin haotic. Dar Bo a reușit cumva să facă legătura între ele destul de bine, așa că nu se simte trecerea.

You say the ocean’s rising like I give a shit
You say the whole world’s ending, honey, it already did
You’re not gonna slow it, Heaven knows you tried
Got it? Good, now get inside

Unele glume pot să pară ofensatoare, fiind vorba despre umor negru, dar sunt puține și e destul de clar că scopul lor este de a ironiza. Însă nu totul se rezumă la glume, ci sunt destul de multe cântece care atacă sistemul sau anumite persoane publice.

Aș mai vorbi despre motivele pentru care Inside este atât de grozav, dar mai bine vă las pe voi să vedeți de ce. În orice caz, un lucru este cu siguranță clar: trebuie să vă uitați la Inside (pentru Socko măcar). Dacă nu aveți Netflix, găsiți cântecele pe Spotify și majoritatea platformelor, (deși, în absența imaginilor, e posibil să se piardă pe alocuri din înțeles).


Redactare: Diana Hîncu

Editare: Rareș Dinu

Corectură: Iulia Dromereschi

Fotografiile reprezintă capturi de ecran din cadrul producției.
2
Diana Hîncu
Sarcasmul și ironia îmi sunt cele mai bune arme... deși uneori sunt însoțite de mult prea multe glume proaste și momente „stânjenante”.