Masaaki Yuasa la Animest 2022 (5)
Cadru din „Ride Your Wave”, Masaaki Yuasa.

Masaaki Yuasa: din Japonia la Animest.17

La Institutul Cervantes și la Cinemateca Eforie, a treia zi a festivalului de film de animație Animest.17 a fost dedicată culturii japoneze.

Considerat a fi una dintre cele mai influente figuri în domeniul animației contemporane, Masaaki Yuasa a fost invitat special în cadrul festivalului Animest în acest an. 

Prima oprire: Institutul Cervantes

Încă din copilărie, Yuasa a fost atras de tot ce înseamnă animație. Bun la desen, dar neîncrezător în propria persoană, nu a considerat vreodată că va fi relevant pentru industrie. În ciuda propriilor îndoieli, a continuat să studieze și să creeze animații. Astăzi este recunoscut pe plan internațional pentru stilul său aparte, neconvențional.

 

Masaaki Yuasa la Animest 2022 (1)

Masterclass: The career and creative works of Masaaki Yuasa. FOTO: Claudiu Popescu / Sursă: Facebook Animest

În cadrul festivalului Animest, regizorul, animatorul și scenaristul japonez Yuasa a susținut un masterclass, unde Alexis Hunot l-a intervievat cu privire la cariera și operele sale. De asemenea, publicul a avut oportunitatea să interacționeze cu invitatul, care a răspuns curiozităților celor prezenți. 


Citește și despre „Animest Hot Points în căutare de autori: serie de picturi murale din cartierele bucureștene”


Yuasa le-a oferit o idee despre lumea animației – ce înseamnă să lucrezi ca animator, regizor și scenarist, despre multitudinea de stiluri și tehnici abordate în lungmetrajul său, intitulat Mind Game, dar și despre experiența sa lucrând la Adventure Time.

În cadrul Animest.17 rulează cinci dintre filmele de animație ale lui Masaaki Yuasa: Ride Your Wave, Night Is Short, Walk On Girl, Lu Over the Wall, Mind Game și Inu-Oh.

 

A doua oprire: Cinemateca Eforie

După masterclass-ul susținut la Institutul Cervantes, ziua japoneză a continuat la Cinemateca Eforie, unde am putut asista la o sesiune de live drawing și am aflat despre conceptul de sake tasting, despre care am auzit pentru prima dată. 


Încurajează interesul voluntarilor noștri pentru filmul de animație!Sake tasting este cunoscut sub numele de kikizake în japoneză. În timp ce majoritatea oamenilor beau de plăcere, pentru unii este mai mult de-atât. Diversele combinații de gusturi și arome pot fi la fel de complexe ca și cele de vin. Se spune că cel mai bun mod de a cunoaște caracteristicile diferitelor băuturi este prin gustarea multitudinii de combinații și arome.

Seara s-a încheiat cu proiecția a două filme, Ride Your Wave și Night Is short, Walk on Girl, alături de regizor, urmate de un live session de Q&A.

 

Dacă nu ați apucat să ajungeți la întâlnirea cu Yuasa, dar totuși vreți să vedeți proiecțiile acestuia și să faceți parte din Animest.17, festivalul se desfășoară până duminică, 16 octombrie 2022. 

Mai multe informații despre proiecții găsiți aici: Program (animest.ro) 

Citește toate articolele scrise de voluntarii noștri despre festivalul ANIMEST

Animest 2022
FOTO: Oana Gabriela Rădulescu

Material realizat de Oana Gabriela Rădulescu

Editare: Sorina Sfreja-Nemeș
Corectură: Iulia Dromereschi
Layout: Iulia Marc

1