Sursa: Plastic Art Performance Collective

Manifest ecologic prin artă: YAGORIA vă invită la evenimentele de lansare

Asociația Macaia, prin Plastic Art Performance Collective, vă invită la proiectul YAGORIA. Acesta constă într-o instalație ecoperformativă și un ecovideoperformance, care vor avea loc în trei spații partenere din București. Proiectul se întâmplă în Delta Văcărești, pe 8 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului, pe 9 noiembrie, respectiv la Librăria Cărturești Modul, pe 21 noiembrie.


YAGORIA a debutat în februarie 2022 și este beneficiar al unei co-finanțări AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Proiectul a pornit cu o documentare de practici tradiționale de protecție și comuniune cu natura din spațiul românesc și balcanic.

De-a lungul anului, proiectul a propus o serie de practici ecoperformative-coregrafice, dezvoltând produse digitale și organizând ateliere tematice. Alte instalații performative au avut loc pe insula Ostrova, Călărași sau Balkanik Festival. Prin acest proiect, publicul a putut afla informații despre metoda și filosofia ecoperformance-ului.

Din echipa de artiști fac parte: Alina Tofan, direcție artistică și ecoperformer, Gabriel Durlan, director imagine, Alexandru Claudiu Maxim, editor video, Manuela Marchiș (Pilestra), muzică.

Sursa: Plastic Art Performance Collective

Scopul acestor evenimente este interacțiunea și transformarea unor cadre naturale în spații performative. De asemenea, este și un pretext de interogații asupra tipurilor de intervenții umane în mediu. Evenimentele organizate luna aceasta aduc în discuție criza relației cu mediul înconjurător, la nivel colectiv.

Live performance-urile atrag atenția asupra pierderii legăturilor cu mediul natural și nevoia protejării acestuia de intervențiile abuzive. Ecoperformance-ul propune redobândirea ritualului ca mijloc de protecție, pentru o comunicare profundă cu elementele naturii. Ecovideoperformance-ul propune o reflecție artistică vizuală și sonoră asupra defrișărilor ilegale și degradarea ecosistemelor deltaice prin poluarea cu plastic.

În 8 noiembrie, la Delta Văcărești, ora 17:30, va avea loc live ecoperforming. La Cinema Muzeul Țăranului, 9 noiembrie, ora 17:30, se va desfășura o ecoperformance live, urmată de proiecția ecovideoperformance și alte discuții. Ultimul eveniment va avea loc la Librăria Cărturești Modul Universitate, în 21 noiembrie, ora 18:00. Din nou, aici vor avea loc o ecoperformance live și o proiecție ecovideoperformance.

Mai multe detalii despre acest proiect puteți găsi pe platformele social media ale organizatorilor.


Proiectul este derulat de Plastic Art Performance Collective, grup artistic format sub umbrela Asociației culturale Macaia, care atrage atenția asupra risipei colective și a altor teme despre conservarea mediului. Misiunea Asociației MACAIA este de a aduce o contribuție pozitivă în comunitate, prin inițierea și derularea unor proiecte și programe cu impact social și cultural.

1
Georgiana Cilian
Sunt o persoană curioasă și optimistă, căreia îi place să ajute și să se implice în diferite proiecte. Prietenii mă știu ca fiind o persoană creativă, asumată și o bună ascultătoare. Sunt o mare fană a cărților, în special cele de beletristică sau de ficțiune istorică. Îmi place să mă uit la filme sau seriale, limbile străine și psihologia.