banner boovie

Lumea lecturilor cinematografice. INTERVIU cu participanți la Boovie 2020

Boovie este un festival focșănean inițiat de profesoara Carmen Ion. În cadrul festivalului, participanții (elevi de liceu) creează un book-trailer. Book-trailer-ul constă în prezentarea unei cărți sub formă cinematică. Creând materialul, elevii își exploatează abilitățile artistice și de relaționare, pe lângă mult altele. Festivalul Boovie este un proiect inedit, care oferă experiențe unice tuturor.

Reporterele AIVImedia.hub din Focșani, Denisa & Maria (14 ani), au stat de vorbă pe Zoom cu patru dintre echipele participante (și premiate) la ediția anterioară a festivalului Boovie. Pentru noutăți în timp real despre ediția curentă, vizitați pagina oficială a festivalului.


CineMates – Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița

Am aflat despre Boovie datorită profesoarei noastre de engleză, care ne-a îndemnat să ne înscriem. Cochetam cu cititul încă din clasele mici, iar unii dintre noi făceau parte din cluburi de lectură. Filmele ne-au pasionat dintotdeauna, dar atenția noastră se canaliza doar pe povestea relatată sau pe cadrele fascinante. Festivalul ne-a ajutat să descoperim mecanismul din spatele unui trailer și ne-a arătat cât de interesant, complex și elaborat este acest proces. Astfel, am devenit cu adevărat pasionați de cinematografie.

Boovie - CineMates
Fotografie din arhiva personală CineMates

Pandemia ne-a pus bețe-n roate în ceea ce privește echipa și interacțiunea fizică. Mulți membri au renunțat, iar printre ei s-a numărat și actorul principal. Aceasta a fost o problemă pe care am rezolvat-o destul de rapid, chiar dacă ne-a dat câteva bătăi de cap. Noi ne-am înscris destul de târziu, iar din această cauză a trebuit să ne organizăm în privința cărților pe care le aveam de citit. Fiecare a avut de parcurs lectura care i s-a atribuit, iar după aceea am discutat despre respectivele cărți și ideile transmise de ele. Prin această metodă am reușit să alegem lectura potrivită într-o perioadă scurtă de timp.

Următorul pas a constat în scrierea scenariului, stabilirea scenelor reprezentative și cum am dori să arate acestea. Din păcate, pandemia ne-a suspendat activitatea, astfel neputând să ne mai întâlnim. În luna mai am reluat întâlnirile, iar noi am decis să revizuim ceea ce aveam până atunci. Ne-am dat seama că existau numeroase goluri și că aveam multe puncte omise. A urmat încă o lună plină de discuții, iar după aceea am început filmările. Acestea s-au desfășurat într-un ritm alert, terminându-se în trei zile. După aceea ne-am ocupat de editare și am trimis trailer-ul.

În Bistrița nu există foarte multe oportunități de implicare. Sunt câteva locuri în care se poate face voluntariat, dar ele nu se ocupă atât de mult de partea artistică, nu cum face Boovie. Proiectul acesta ni s-a părut foarte interesant și inovativ, având în vedere că niciunul dintre noi nu mai luase parte la o asemenea activitate. Din această experiență am învățat să ne organizăm mult mai bine, am învățat cât de importantă este munca în echipă și cât de mult contează să fii unit cu colegii tăi. De abia așteptăm ediția următoare și sperăm că vom putea ajunge și în Focșani!

Boovie - CineMates
Fotografie: CineMates

Echipa CineMates a fost formată din: Emma Finegari, Sebastian Chitul, Petruța Andreea Cioanca, Raul Ardelean, Andra Țîra, Gabriel Gordon, Ostace Robert, Moldovan Cristian, Radu Andrei, Raluca Bretfelean și Sorana Maria Ilie.

Pentru Boovie 2020, au pregătit trailerul cărții „Pe când eram o operă de artă”.

Kream – Liceul Tehnologic „Lucian Blaga”, Reghin

Am aflat despre Boovie la începutul anului și ni s-a părut interesant să mergem într-un alt oraș și să participăm la o astfel de activitate. Fiind pasionați de cinematografie, actorie și fotografie, proiectul ni s-a potrivit la perfecție. Pandemia ne-a pus câteva bariere. Nu am reușit să filmăm în locațiile unde ne doream inițial deoarece proprietarii nu voiau să riște. Una dintre cele mai mari dezamăgiri a fost că n-am mai putut participa fizic. Aveam în plan să cunoaștem oameni noi, să legăm prietenii și să participăm la atelierele desfășurate de către festival. Experiența față în față nu se compară cu cea online.

Boovie - Kream
Fotografie din arhiva personală a echipei Kream

Pentru crearea trailer-ului, în primul rând, am citit cu toții cartea. După aceea ne-am întâlnit, am discutat despre ea și ne-am făcut un plan. Chiar dacă nu ne-am ținut în totalitate de el, ideea pe care ne bazam era cea de a întocmi un scenariu. În timpul filmărilor ne-am confruntat cu o harababură totală. Ne întâlneam de câteva ori pe săptămână, dar cu mare greutate. Câțiva membrii ai echipei locuiau în afara orașului, iar cu ei a fost cel mai greu să ne vedem.

Locuind într-un oraș mic, cu toții ne cunoșteam, dar nu eram prieteni foarte buni. În ciuda acestui fapt, nu a fost greu să ne înțelegem și să comunicăm. Nu au existat certuri între noi, ci doar dezacorduri pe care le-am rezolvat cu ușurință. În localitatea noastră nu există asemenea proiecte și ne bucurăm când putem participa la activități din alte orașe. Ele sunt extrem de benefice și ajută mult la dezvoltarea noastră. Această experiență ne-a învățat că degeaba ne stresăm și ne facem un plan deoarece el nu va ieși niciodată exact cum vrem noi. De asemenea, am conștientizat faptul că, dacă lucrezi într-o echipăm nu toată lumea va dori să facă ceea ce vrei tu. Faci compromisuri cu tine însuți ca să îi mulțumești pe toți și ca rezultatul să fie unul acceptat de către fiecare persoană. Sigur vom participa și la anul! Sperăm să ne înscriem în aceeași formulă.

Boovie - Kream
Fotografie: Kream

Echipa Kream a avut următorii membri: Moldovan Viviana Maria, Nicolae Cosmina, Man Cristina, Ciurba Beatrice, Julia Ercse, Nicholas Heidel, Bădin Dragoș, Razvan Man, Dumbravă Cosmin, Chirteș Marius.

La Boovie 2020, au prezentat un trailer pentru cartea „Umbra Vântului”.

U.O.M – Colegiul „Vlaicu Vodă”, Curtea de Argeș

Cea care ne-a informat despre festival a fost profesoara noastră, Ioana Ghiga. Ea avea deja înscrisă o echipă și ne-a întrebat dacă am dori și noi să participăm. Unii dintre noi erau pasionați de actorie și chiar jucaseră în câteva piese de teatru. Chiar dacă am fost mai atrași de partea cinematografică, dintotdeauna am iubit și lectura.


Ți-a plăcut articolul voluntarelor noastre?

Ne poți mai departe cu o cafea virtuală!


Pandemia ne-a impus bariere majore. Nu am mai putut să ne întâlnim față în față, cum doream, iar totul s-a mutat pe Zoom. Când în sfârșit ne puteam întâlni, un membru al echipei a fost infectat cu virusul covid 19 și a trebuit să amânăm procesul. Acordurile și cererile pentru înscriere ne-au dat mari bătăi de cap. Câțiva colegi nu completaseră toate documentele necesare, iar astfel ne-am trezit cu mai puțini membri. După ce am rezolvat aceste probleme și ne-am întregit echipa, a trebuit să alegem cartea pentru crearea trailer-ului.

Această parte nu a fost deloc una dificilă deoarece toți am considerat că cea mai potrivită lectură ar fi ,,Pelinul negru” de Ioana Nicolaie. În urma finalizării acestei etape, lucrurile au început să se complice din nou din cauza pandemiei. Prin urmare, am ajuns să fim în o criză de timp. Mai aveam doar două săptămâni la dispoziție și noi nici nu ne apucasem de filmări. Totuși, am reușit să ne mobilizăm și să terminăm în perioada stabilită.

UOM - Boovie
Fotografie din arhiva personală U.O.M.
Fotografie UOM Curtea de Argeș
O parte dintre fetele din U.O.M.

Nu au existat divergențe între noi, deoarece ne cunoșteam cu toții din Asociația GHEPart. Din această experiență am învățat să fim o echipă, să ne ascultăm și să lucrăm eficient împreună. De asemenea, am aflat cum să lucrăm sub presiune. Așteptăm cu nerăbdare ediția viitoare!

Membrii echipei U.O.M. (Urcă oile la munte) au fost: Isabell Mihaela Smărăndoiu, Denisa Gabriela Răduță, Ionuț Cătălin Olteanu, Alexandra Ana-Maria Onea, Colin Grigorescu și Maria Raluca Olteanu. Cu excepția Alexandrei Onea, toți sunt și voluntari AIVImedia.hub.

Ei au realizat trailerul disponibil aici și au câștigat premiul cel mare pentru interpretare feminină.

The Originals – Colegiul Național Iași

Am aflat despre Boovie anul trecut. Urmăream pagina de Facebook a festivalului, dar nu știam exact care sunt etapele și în ce constă realizarea trailer-ului. Când am văzut că s-a dat start înscrierilor, ni s-a părut o idee bună și o nouă șansă de a cunoaște oameni.

Anul trecut (în 2019, n. red.) am format o echipă cu oameni pe care îi cunoșteam și cu care eram prieteni buni, dar nu prea am avut în vedere partea tehnică. În schimb, în acest an am tratat cu mare seriozitate ambele părți. Chiar dacă ne-am fi dorit să păstrăm aceeași formulă ca anul trecut, câțiva au renunțat. În căutarea noilor coechipieri ne-am axat pe persoane pasionate, cu care ne puteam înțelege și comunica, dar și oameni care știau cum să editeze și să filmeze.

The Originals - Boovie
Fotografie: The Originals

Cu toții suntem pasionați de lectură, aceasta fiind o activitate zilnică pe care am practicat-o încă de când eram mici. Unii dintre noi erau captivați și de cinematografie, iar informațiile pe care le aveau acumulate despre acest domeniu erau uimitoare. Conceptul promovat de Boovie este unul creativ, dar în același timp informativ. Pentru noi, filmul este integrarea tuturor artelor într-una singură, unitară. Avem scenariul, muzica, vizualul, jocul de rol, arta plastică… De asemenea, lectura nu este doar o temă primită la școală, iar festivalul a combinat aceste două lucruri.

Pandemia nu ne-a impus bariere imposibil de depășit. Am fost dezamăgiți deoarece ne doream să filmăm câteva cadre la mare, dar din păcate nu am mai reușit. Chiar dacă aveam multe idei, a trebuit să ne limităm și să ne organizăm într-un mod puțin mai diferit. Am fost nevoiți să ne împărțim în timpul filmărilor pentru a respecta distanțarea, iar acest fapt ne-a împiedicat în a relaționa și a ne cunoaște mai bine.

Primul pas pe care l-am făcut pentru crearea trailer-ului a constat în citirea cărții atribuite. După aceea am distribuit rolurile, iar totul a decurs destul de rapid. Ne-am dat seama încă de când am parcurs pentru prima oară cartea cine va interpreta fiecare personaj. Scenariul a fost unul dintre cele mai grele lucruri cu care ne-am confruntat. Fiecare dintre noi avea o viziune diferită asupra cărții și a protagoniștilor, iar din acest motiv a fost dificil să luam toate ideile, să le combinăm și să construim ceva coerent cu ele. Filmările nu au fost foarte complicate, dar ne-au dat puțin de furcă la anumite cadre. Lucrurile trebuiau gândite vizual, luând și transformând informația. De asemenea, multe idei ne-au venit pe parcurs, iar structura pe care o aveam inițial.

The Originals - Boovie
Foto: The Originals feat. Mălina Turtureanu, voluntara noastră

Ca echipă, am avut o colaborare armonioasă. Nu au existat certuri, doar mici neînțelegeri datorită părerilor diferite. Contează că am discutat despre ele și că am reușit să le depășim. Orașul nostru oferă destule oportunități de implicare, dar din cauza pandemiei multe dintre activități au fost suspendate. Există evenimente din sfera cinematografiei și a lecturii, dar Boovie rămâne cel mai complex și interesant.

Acest festival ne-a învățat o mulțime de lucruri, arătându-ne cum să ne echilibrăm abilitățile. Am consolidat ceea ce știam despre relațiile interumane și despre munca în echipă. Am învățat că nu contează doar rezultatul, ci și parcursul. De asemenea, am constatat că sunt activități mult mai interesante pe care le poți face cu prietenii și că nu totul se rezumă în a ieși la cafea. Suntem recunoscători pentru faptul că am putut participa la un asemenea proiect!

The Originals înseamnă: Mălina Turtureanu, Gherman Teodora, Ștefana Popa, Raisa Manolescu, Olga Scripnic, Alex Sănduleanu, Mălina Curpăn, David Matei Melinte, Horia David Munteanu, Monica Ursache și Alexandra Rădeanu.

Au participat la Boovie 2020 cu trailerul „Pe când eram o operă de artă”.

Ne-a făcut mare plăcere să discutăm cu aceste echipe despre experiența lor din cadrul festivalului. Sunt persoane inovative, pline de creativitate, care au o dorință profundă de implicare”, au povestit reporterele noastre după o perioadă de documentare care a durat aproximativ o lună. „De abia așteptăm următoarea ediție și sperăm ca aceasta să se desfășoare într-un context non-pandemic. Suntem nerăbătoare să aflăm ce cărți și noi surprize pregătesc cei de la Boovie!

UOM - Boovie
Secvență din trailerul la „Pelinul negru” by U.O.M.

 

Boovie - Kream
Secvență din trailerul realizat de echipa Kream

 

Boovie - CineMates
„Pe când eram o operă de artă” în viziunea CineMates

 

portret denisa simion focsaniMaterial realizat de Maria Cîțu (14 ani, redacția #focsani) și Denisa Simion (14 ani, redacția #focsani) Editare & corectură: Iulia Dromereschiportret maria citu focsani

5
Denisa Simion
Mă consider o persoană sociabilă și receptivă, mereu cu ochii după experiențe noi. În timpul liber îmi place să citesc, să joc teatru, să mă uit la filme/seriale, să fac voluntariat, să scriu și să cunosc oameni noi.
Maria Cîțu
Mă consider o persoană emotivă, dar sociabilă, dornică de a experimenta lucruri noi. Sunt pasionată de artă și literatură, iar în timpul liber îmi place să particip la cursuri de teatru și pictura, să mă uit la filme, să citesc și să fac voluntariat.