dav

CĂRTICEALĂ | „Loveboat, Taipei”: Descoperirile unei adolescente în tabăra culturală de vară

Romanul Loveboat, Taipei, scris de Abigail Hing Wen și tradus de Iulia Dromereschi din limba engleză, a fost publicat la editura Storia Books în 2020, în colecția Young Adult. Am discutat despre el la Clubul de carte Storia Books Quest #7, organizat pe 27.11.2020 de moderatoarea acestuia, Iulia Dromereschi.


De ce mi-a plăcut? Pentru că este o lectură care te prinde chiar de la primele pagini, te surprinde cu diversele planuri la nivelul cărora se poate analiza, dar te și cuprinde în vârtejul de întâmplări în care sunt aruncate personajele.

Cui îl recomand? Oricui, indiferent de vârstă, dar cred că cei care ar trebui să îl citească în primul rând sunt adolescenții, care se află în căutarea propriului eu și a drumului pe care trebuie să-l urmeze mai departe, tinerii, care au nevoie să se definească sau să se regăsească, adulții, mai ales cei care sunt părinți, care ar putea afla multe lucruri despre relațiile părinte-copii, nevoile și temerile copiilor și, mai ales, despre efectele presiunii puse pe copiii lor, pentru a le împlini propriile visuri, dar și profesorii, care și-ar putea înțelege mai bine elevii și le-ar putea oferi mai mult sprijin și suport, chiar atunci și acolo unde au mai multă nevoie.

carte loveboat taipei rodica gavril portret
Autoarea articolului, pozând cu romanul

Cartea se bazează pe experiențele personale ale soțului și ale prietenilor, din „[…] taberele de vară la care au participat mii de adolescenți asiatico-americani din anii ’60”, în Taiwan și Coreea de Sud, așa cum precizează autoarea la începutul cărții, ceea ce stabilește un context veridic pentru programul Loveboat.

Ever(ett) Wong este o adolescentă în ultimul an de liceu, care se confruntă cu probleme deosebite, dificil de soluționat, având în vedere mediul în care a crescut și felul în care a fost educată. Părinții ei au emigrat din China în Statele Unite ale Americii, renunțând la carierele și statutul din țara lor, pentru a le putea oferi fetelor – Ever și Pearl – o viață mai bună și oportunități de realizare personală și profesională. Ever, ca fiică mai mare, se simte obligată să împlinească speranțele părinților, care îi impun standarde înalte de comportament, relații între colegi și studii, pentru a fi siguri că va fi admisă la Medicină (tatăl ei, medic și el, trebuind să accepte, ca imigrant, doar un post de infirmier, mult sub calificările nerecunoscute în țara de adopție). Deși nu își poate refuza părinții, pe care îi iubește și îi respectă, Ever își dorește să-și urmeze pasiunea pentru dans și să-și continue studiile coregrafice la o universitate de profil. Cererea ei este aprobată, dar familia refuză să îi susțină financiar studiile. Mai mult, o obligă, emoțional și prin sacrificiul personal al mamei (care își vinde singurul lucru de valoare, un colier de perle), să participe la un program de vară, de opt săptămâni în Taipei, pentru a se conecta cu tradițiile culturale chinezești.

În Taipei, Ever descoperă Loveboat, un loc în care tinerii americani înscriși în program se eliberează de inhibiții și reguli, inițiind și trăind experiențe deosebite, multe dintre ele interzise – evadarea din tabără, dansul în cluburi, coctail-uri de sake cu sânge de șarpe, fotografii indecente și multe altele. Acolo, spre surprinderea ei, Ever îl întâlnește și pe Rick Woo, deja admis la Yale, considerat copilul-minune și etalonul după care ea fost forțată de familie să își ghideze viața.

Ever decide să încalce toate restricțiile și regulile impuse de familie. Dusă de val, se lasă antrenată de noii ei prieteni în aventuri și acțiuni nepotrivite, ale căror consecințe nu vor întârzia să apară. Nu numai că va primi mustrări pentru nerespectarea programului, dar invidia prietenilor îi va sfâșia sufletul.

CUMPĂRĂ CARTEA DE PE SITE-UL EDITURII STORIA BOOKS

Supusă unor presiuni mari, trădată de prietena ei din tabără, este forțată să suporte oprobiul nemeritat al majorității tinerilor din tabără și al profesorilor săi, care ajung să solicite familiei să o cheme acasă înaintea finalizării programului. În acest moment, tânăra conștientizează situația în care se află, înțelege de ce a fost tratată atât de rău de către colegii ei de tabără, dar se și descoperă pe ea însăși, înțelegând că este capabilă să lupte împotriva nedreptății și a celor care i-au distrus încrederea: „[…] am învățat despre mine” – îi spune ea prietenei sale, Sophie, care a generat toate problemele ei – „că, după ce cad cât de jos posibil, sunt suficient de puternică să mă ridic iar.”

Ever se îndrăgostește de Rick, iar acesta, deși o iubește, învață chiar din efortul ei de a  accepta, cu fruntea sus, situația neplăcută în care se află, că trebuie să își poarte propriile bătălii, pentru a se elibera de responsabilitățile pe care și le-a asumat, ca „fiul cel mare al unui prim născut al altui prim născut”, față de iubita lui, care a încercat să se sinucidă, atunci când el i-a sugerat să se despartă, precum și față de familia lui, mama și sora, de care a fost lăsat, de către tatăl care i-a părăsit, să aibă grijă „de la 14 ani”. Tocmai situațiile neplăcute prin care trec, separat sau împreună, o fac să înțeleagă realitatea pe care o ignorase, în toți anii în care l-a considerat un răsfățat al sorții, el fiind, de fapt, „[…] ținut captiv, nu doar cu Jenna, dar și de propriile principii, de standardele imposibil de înalte pe care și le-a fixat și de integritatea lui”.

Împreună cu el și cu cei câțiva prieteni care îi rămân alături, și ei neînțeleși, neadaptați și marginalizați de ceilalți, reușește să își ducă la bun sfârșit proiectul ei de suflet – un număr de dans tematic la un teatru din Taipei – care devine proiectul artistic al întregii tabere Chien Ta, susținut chiar și de foștii ei dușmani, și transformat într-un efort unitar al tinerilor pentru susținerea victimelor unui taifun, care a afectat și familia lui Mei-Hwa, singura profesoară care a fost mereu de partea lor.

Deși finalul este ușor forțat, oferind tuturor noilor prieteni șansa de a-și găsi drumul dorit și de a învăța să se aprecieze pentru ceea ce sunt și pot face, pentru cititori există o încheiere plină de sensibilitate, căci gândurile și sentimentele lui Ever sunt un mesaj că acceptarea propriei individualități și preluarea controlului asupra propriei vieți nu înseamnă o greșeală.

Mama nu mai vorbește cu mine. Dar știu că, deși se înșală în privința a ce am nevoie, vrea ce e mai bun pentru mine, în felul ei. Tata nu spune multe, ca de obicei, dar simt că mă susține și nu mă judecă. Poate așa a fost mereu. Tata înțelege ce înseamnă să renunți la visuri. Iar eu înțeleg acum că să le resping dorințele nu înseamnă să îi resping pe ei”.

Mai mult chiar, Ever merge mai departe, iar înțelegerea ei include și un alt aspect al importanței ei și al prietenelor ei în societate, o recunoaștere a faptului că fetele nu trebuie să aibă doar un rol decorativ, făcând totul pentru a câștiga un soț, care să le ofere poziție și statut social.

Mă lupt cu un alt tip de vină. Sunt oare genul de fată care se sfiește de o carieră în știință sau una tradițional masculină? Răspunsul este nu. Îmi iubesc părinții pentru că nu au considerat niciodată un obstacol în carieră faptul că sunt fată. Asta mi-a oferit alegerile pe care nu și le imagina Sophie.

Pentru că eu pot să aleg.

Și nu aleg orbește. Am cercetat drumul și știu că voi fi mult mai fericită dansând pe scena unui teatru comunitar decât sfătuind Biroul Oval, în calitate de chirurg general”.


 

Nu pot găsi o încheiere mai potrivită decât caracterizarea publicată pe coperta-spate a romanului, făcută de SABAA TAHIR, autoarea seriei Elias și spioana Cărturarilor, care surprinde, în doar câteva cuvinte, esența romanului: <<Loveboat, Taipei este o radiografie sinceră și explicită a primei iubiri, a obligațiilor familiale și a acelui limbo straniu dintre liceu și facultate, în care nu prea știm cine suntem și deci ni se poate întâmpla orice. O poveste unică, spusă de o voce încântătoare și autentică.>>

Recenzie scrisă de Rodica Gavril, profesoară de informatică la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, pasionată de lectură și participantă fidelă la cluburile de carte organizate de Asociația noastră.
7