FOTO Alecsia Dima

CĂRTICEALĂ | Loveboat, Taipei (Abigail Hing Wen)

Loveboat, Taipei este cartea care mi-a acaparat feed-ul bookstagram-ului, la publicarea în original. Unii o iubeau, pe când alții aveau păreri total opuse în legătură cu ea. Cert este că, om curios din fire, nu m-am putut abține să nu râvnesc și să mă întreb și eu ce e de capul minunăției controversate. Recent, cartea a fost tradusă și publicată și la noi, la editura Storia Books.


O cronică scrisă de Alecsia Dima (departament #carticeala, Focșani). Pe Lexi o găsești și bookstagram

Cartea debutează cu o notă a autoarei, în care menționează că ideea de la care a pornit este, de fapt, inspirată din taberele de vară la care participau mii de asiatico-americani prin anii ‘60. Lucrul acesta a reușit să mă intrige, căci deși aveam să citesc o operă de ficțiune, știam că autoarea este implicată emoțional, fiindcă în Loveboat, Taipei s-a întâlnit cu soțul său. Dând vina pe firea romantică, mi-am înghițit lacrimile, am schimbat vremea mohorâtă de la mine din oraș pe cea caniculară din Taiwan, și m-am alăturat lui Ever în aventura ei de o vară.

Loveboat, Taipei ne-o aduce în prim plan pe Everett Wong, o adolescentă de 18 ani a cărei viață e pe cale să se schimbe atunci când superstricții ei părinți plănuiesc să o trimită in Taiwan, într-un program de opt săptămâni, pentru a învăța mandarină alături de alți tineri din toată America. În mintea lui Ever, ultima ei vară înainte de a renunța la visul ei și de a urma cariera impusă de părinții săi va fi una încărcată de un program educațional rigid, departe de prietenii și de pasiunea ei – dansul. Însă Ever descoperă Loveboat – o tabără în care elitele copiilor imigranților asiatici preferă să se distreze în cluburi și să aibă aventuri de o vară în loc să facă turul templelor sfinte.

Într-un oraș străin, alături de sute de adolescenți de vârsta ei și zeci de posibilități… Ce se va întâmpla când Ever se va trezi, pentru prima dată în viața ei, liberă?

Aranjament (c) Alecsia Dima

Sunt conștientă de concepția societății: trebuie să avem o carieră care, în primul rând, este profitabilă din punct de vedere financiar. Cartea se învârte, din punctul meu de vedere, mai ales în jurul ideii de a-ți urma visurile indiferent de ceea ce cred ceilalți. Deși nu vin dintr-o familie care a încercat să îmi impună drumul pe care să-l urmez în viață, cunosc cazuri și sunt conștientă de concepția pe care o are societatea: trebuie să avem o carieră care, în primul rând, este profitabilă din punct de vedere financiar. Ever este împinsă spre calea medicinei mai mult din cauza visului neîmplinit al tatălui său, căci în perspectiva părinților săi, dansul nu este o meserie destul de respectabilă și profitabilă. Deși tensionată, relația dintre Ever și tatăl ei evoluează înduioșător spre sfârșit.

Nu sunt o fană a triunghiurilor amoroase, mai ales atunci când se transformă în alte figuri geometrice greu de pronunțat, pentru că rar găsesc unul care să nu fie previzibil. În Loveboat, Taipei, autoarea a reușit să învârtească intrigile până s-a creat o harababură totală. Drama de pe parcursul cărții m-a țintuit în fotoliu, dornică să aflu ce o să se întâmple în continuare. În decursul celor 360 si ceva de pagini avem șansa să o vedem pe Ever evoluând, învățând din propriile greșeli și încercând din răsputeri să și le repare. Unele personaje m-au călcat pe nervi – printre care și protagonista noastră în prima jumătate a cărții – altele mi-au ajuns la suflet, dar, în final, fiecare are rolul lui și de la fiecare învățăm câte ceva. Un lucru foarte important de menționat este că deși personajele sunt adolescenți, fiecare are probleme. Fie că vorbim de întrebări legate de viitor sau carieră, fie că vorbim de subiecte precum stereotipuri rasiale, depresie, părinți și relații abuzive sau dislexie, Abigail Hing Wen încearcă să abordeze viața de tânăr imigrant dintr-o perspectivă pe cât de dulce, pe atât de impregnată cu substraturi. 

Părinții mei m-au trimis aici să-mi descopăr rădăcinile, dar, în proces, descopăr și alte părți din mine, chiar dacă această eu nu este ce și-ar dori ei.” 

Vedem și o mică parte din frumusețea Taiwanului, cu piețele ticsite de oameni, parcurile liniștite, viața de noapte și avem șansa să vizităm chiar și câteva temple. Mi-a plăcut să aflu câte ceva despre cultură, și sunt de asemenea și câteva fraze în mandarină, care intrigă și adaugă esență cărții. M-am trezit că vreau și eu să explorez străzile orașului aglomerat, să învăț despre caligrafie, medicină chinezească, luptele cu bețe în stil Mulan sau dansul cu evantaie. Cartea lui Hing Wen este o idee solidă de reprezentare asiatică în cărțile young adult, un gen care doar recent a început să cunoască diversitate.

Aranjament (c) Alecsia Dima, pe baza fotografiilor de pe Pinterest

Loveboat, Taipei este o poveste despre regăsirea sinelui, și mai ales despre a te accepta așa cum ești. Arată cât este de important să-ți aperi și să lupți pentru visul tău, indiferent de ce zic ceilalți. Mă declar o fană înrăită a comediilor romantice, cele cu scene care îmi ridică glicemia și cu relații (uneori nerealiste) care mă facă să-mi vărs toată rezerva de lacrimi pe care o am într-o vineri seara. Cam așa s-a simțit pentru mine Loveboat, Taipei. O comedie romantică presărată cu subiecte controversate, dar actuale, cu care orice tânăr ajunge să se confrunte.

Suntem puternici. Putem fi oricine vrem să fim – fiice, fii, mame, tați, cetățeni, oameni. Am arătat asta întregului Taipei. În zilele care urmează o vom arăta și lumii.”

Așadar, dacă vreți ceva ușor de citit, care să vă încălzească inima într-o zi rece de noiembrie, alăturați-vă și voi lui Ever și încercați o excursie în minunatul Taipei.

(Editare: Iulia Dromereschi)


Vă invităm să participați la clubul de lectură unde vom discuta romanul. Moderat de traducătoarea cărții în limba română, va fi o întâlnire prietenoasă, pe zoom, despre care puteți afla toate detaliile accesând evenimentul. Editura oferă și o reducere de 25% pentru cei care achiziționează cartea folosind codul loveboat25, până în 27 noiembrie.

9
Alecsia Dima
Pentru cei ce mă cunosc sunt Lexi, dar mai oficial vorbind, numele meu este Alecsia Dima. Sunt de „meserie” elevă, iar acum vreo doi ani, din nevoia de a-mi împărtăși opiniile cu alți cititori, mi-am făcut un blog de carte. Blogul m-a ajutat să ajung în punctul acesta, căci m-a făcut să mă îndrăgostesc de lumea scrisului. Deși sunt o fire timidă și sensibilă, încerc să rămân mai mereu optimistă. Jumătate cu capul în nori și jumătate cu picioarele pe pământ, iubesc apusurile și răsăriturile, toamna, cățeii și poveștile cu final fericit. Și sper că o să apuc să ascult și să povestesc mai departe cât mai multe.