Jurnalul unei voluntare - Schimb de Cărți Cluj 2022 (1)
Jurnalul unei voluntare: Schimb de Cărți Cluj by AIVI. FOTO: Iulia Marc

Lecturi de vară care au rămas cu departamentul #cărticeală

Cum vara aceasta am citit un număr fabulos de cărți, care tinde spre zero, am vrut măcar să am parte de magia lecturilor de vară prin vulpicile din departamentul #cărticeală. Așa că am întrebat care dintre lecturile din această vară au rămas cu persoanele din departament. Și cum a plouat torențial cu răspunsuri, le-am croit într-o listă de recomandări pentru voi.


Lulu a avut o surpriză plăcută cu Orașul, despre al cărei autor nu știa foarte multe, chiar dacă pare că romanele sale au influențat câțiva mari scriitori de SF.

Orașul de Clifford D. Simak a lăsat niște urme în spațiul meu mental. Și niște întrebări. Și niște zâmbete.

Coperta cartii Orasul
FOTO editura-paladin.ro

 

Poate pentru că fost o surpriză plăcută, pentru că nu-l știam pe autor, deși se pare că romanele și poveștile lui i-au influențat pe câțiva mari scriitori SF.

Poate pentru că mi-era dor de povești spuse în tihnă, cu răbdare, în care simți cum, gradual, ești învăluit de forța ideilor – dar nu într-un mod care șochează sau te dă pe spate, ci într-un mod gentil, natural. Pentru că, deși e cu roboți și câini care vorbesc, care au evoluat și au o cultură proprie, cartea e un comentariu excelent, indirect, nemoralizator, despre natura umană.

 

Am mai citit câteva care mi s-au părut bune și foarte bune, dar parcă nu s-au chiar lipit de mine în vreun mod profund-personal.”

Fantasy și magie pe pâine

Sorina a descoperit din greșeală o serie foarte interesantă, The Last Apprentice, de Joseph Delaney (parțial tradusă și la noi). Este povestea unui băiat care devine ucenicul unui Spook (cel care ajută oamenii care au probleme cu spirite malefice, fantome, vrăjitoare etc). Este un fel de MG Witcher, cu personaje simpatice și lore foarte interesant despre creaturile lumii respective.

Coperta They would never hurt a fly
FOTO goodreads.com

A doua carte ar fi They Would Never Hurt a Fly: War Criminals on Trial in the Hague, scrisă de Slavenka Drakulić. Autoarea a asistat la procesul celor acuzați de crime de război în timpul războaielor din Balcani și încearcă să găsească răspunsuri la întrebări precum: Ce i-a putut determina pe oamenii respectivi să se transforme în monștri? Ce aș face eu într-o astfel de situație?

În același timp, oferă un background pentru fiecare, analizând modul în care au putut ajunge să facă toate acele lucruri. În prim-plan sunt vocile victimelor lor, pentru ca întreaga lume să afle ce s-a întâmplat în perioada respectivă, de la tortură la execuții.

Cărți cu de toate

Pacientul, de Jasper DeWitt, este cartea care a rămas cu Maria în această vară. „Sunt fană horror în general, dar cartea asta se axează mai mult pe ramura psihologică a genului, care mă atrage din ce în ce mai mult. O recomand fanilor de thriller psihologice/ horror. Și e perfectă pentru a ieși din reading slumpuri.”

Coperta cartii Un nor in forma de camila
FOTO polirom.ro

Pe Alexandra a cucerit-o Planul Marshall, de Benn Steil. „Mă atrage istoria în general, printre alte genuri. Simt că prin carte am reușit să înțeleg mai bine contexte istorice și culturale care îmi erau necunoscute până acum și care explică și războiul de la graniță.”

 

Pe Mara a impresionat-o în această vară romanul Un nor în formă de cămilă, de Alina Nelega. Romanul este o reinterpretare a tragediei Hamlet, acțiunea urmărind de data aceasta o familie modernă strâns legată de lumea teatrului. De data aceasta, perspectiva îi aparține aproape în totalitate lui Gertrude, un personaj cu un caracter ambiguu în piesa originală. „Am admirat în special sinceritatea textului și varietatea de stări pe care mi le-a indus. Deși cartea m-a așteptat un pic pe raft, mă bucur că am reușit să o citesc în ritmul meu, fără stresul că am vreo analiză de scris după lectură.”

 

Perle noi găsite

Ally a reușit să citească multe cărți în această vară, deci alegerea a fost dificilă. Una dintre ele, însă, a devenit noua ei carte preferată, A patra aripă, scrisă de Rebecca Yarros. Este primul volum dintr-o serie Fantasy, iar următoarea carte va apărea tot anul acesta, la începutul lunii noiembrie. Abia așteaptă să pună mâna pe ea.

Au fost multe motive care au transformat-o în noua mea carte preferată, dar cele mai importante sunt dragonii și îmbinarea mai multor idei din cărți pe care le-am citit și adorat în trecut. Dintre acestea, amintesc Jocurile foamei, Regatul spinilor și al trandafirilor, Harry Potter și Divergent (în acest caz am văzut doar filmele). Vă recomand să îi dați o șansă la un moment dat.”

 

coperta cartii cei sapte soti ai lui evelyn hugo
FORO carturesti.ro

Onizzle, din păcate, nu a avut nici ea un număr mare de cărți citite, dar una care i-a stârnit interesul este Cei 7 soți ai lui Evelyn Hugo. „Este ușor de citit. Încă nu am terminat-o, dar îmi place că vezi prin perspectiva ei motivele pentru care căsniciile sale au urmat direcțiile pe care le-a urmat. Rămâne de văzut cum se termină și cum va decurge planul Evelynei cu Monique.”

Surprize plăcute

Pe Jules au cucerit-o mai multe cărți, una dintre ele este Camp Zero, de Michelle Min Sterling. „E o carte post-apocaliptică scrisă de o autoare canadiană, cu o abordare nu foarte diferită de altele cu același subiect. Mie mi s-a părut foarte cursivă, mai ales prin personajele aparte.”

Perspectiva principală este a unei tinere care lucrează ca escortă într-un viitor nu foarte îndepărtat, în care majoritatea lumii suferă consecințele încălzirii accelerate. Unul dintre puținele teritorii încă habitabile este nordul canadian extrem, și acolo se întâmplă lucruri demne de atenție.

Coperta cartii ETERNII
FOTO edituratrei.ro

Apare și un personaj tip memorie colectivă, care funcționează în paralel și totuși pune bazele unui trecut recent, explicând parțial alegerile unora dintre personajele din prezent. Twisturi faine. Caracterizare minunată. Amplasare aparte.

 

Următoarea carte pe lista lui Jules este ETERNII. „A fost neașteptat de bună pentru o carte de la care nu aveam așteptări. Mi-a plăcut enorm talkul cu autorul, dar cu cartea am avut dubii. Până m-a prins.”

Teoretic, este tot post-, dar nu chiar. E mai degrabă pre-apocaliptică. Lumea se împarte între cei care decid să fugă de viață și cei care hotărăsc să rămână și să înfrunte totul. Cu zece ani înainte de prezentul cărții, s-a anunțat o coliziune iminentă care va distruge Pământul. Încă se speră că se va evita.

Ce mi-a plăcut? Din nou, caracterizarea. Realistă, ușor exagerată, să prindă, însă cu sens. Cu inserții logice despre evoluția cercetărilor. Facțiuni de gândire bine descrise, twisturi de calitate. Ridică probleme de etică suficient de bine întemeiate.”


Un articol pus cap la cap de Diana Hîncu, cu idei de la Iulia Marc, Sorina Sfreja-Nemeș, Maria Tudoreanu, Alexandra Șteți, Mara Moraru, Alexandra Pătrașcu, Iulia Dromereschi

Corectură de Iulia Dromereschi

Ilustrație cu SuperVox de Oana Zăuleț

3
Diana Hîncu
Sarcasmul și ironia îmi sunt cele mai bune arme... deși uneori sunt însoțite de mult prea multe glume proaste și momente „stânjenante”.